Άρθρο του Ιγνάτιου Καϊτεζίδη στο Ράδιο Θεσσαλονίκη
Όταν η Θεσσαλονίκη και θέλει και μπορεί!
«Κάντο όπως η Βαρκελώνη». Αυτό λέμε πια στη Θεσσαλονίκη για το παραλιακό μέτωπο της πόλης που είναι το νέο asset της και το μεγάλο της πλεονέκτημα, που μέχρι στιγμής δεν έχει αξιοποιηθεί και το οποίο μπορεί να αλλάξει την πορεία της. Όπως ακριβώς συνέβη στη Βαρκελώνη, όταν η πόλη αποφάσισε αντί να κοιτάζει προς το εσωτερικό της να απλώσει το βλέμμα προς τη θάλασσα.
Το παραλιακό μέτωπο αποτελεί τη μεγάλη πρόκληση της Θεσσαλονίκης. Το οραματίστηκε ο Περιφερειάρχης μας Απόστολος Τζιτζικώστας, το αγκάλιασε η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, το στηρίζουν -όπως φάνηκε και από τη διαβούλευση που έγινε ήδη- οι 7 δήμοι που τους διαπερνά και όχι μόνο. Τελικός στόχος ένα πιο πράσινο και ποιοτικό μέλλον, το οποίο θα προσφέρει στους πολίτες την ποιότητα ζωής που η Θεσσαλονίκη έχει τη δυνατότητα να προσφέρει. Αναδεικνύοντας ένα πανέμορφο μέτωπο, που είναι τόσο διαφορετικό σε μήκος 40 χιλιομέτρων, από τα δυτικά μέχρι τα ανατολικά.
Δε θέλω να μπω σε συζητήσεις για χρονοδιαγράμματα και για ημερομηνίες. Εξάλλου η Θεσσαλονίκη έχει χάσει στο παρελθόν αδικαιολόγητο χρόνο και ευκαιρίες για να υλοποιήσει σημαντικά έργα. Οι χρονολογίες και τα χρονικά ορόσημα δεν έχουν τόσο μεγάλη σημασία και μερικές φορές περιπλέκουν ακόμη περισσότερο την υλοποίηση ενός δύσκολου πρότζεκτ.
Όσον αφορά στον φορέα υλοποίησης των έργων: λέω «ναι» σε ένα φορέα με ευελιξία, που θα διαθέτει εξειδίκευση, που θα μπορεί να πραγματοποιήσει αξιόπιστες μελέτες για το τεράστιο αυτό πρότζεκτ και θα μπορεί να συνεργαστεί με τους δήμους και τους φορείς της περιοχής για μία συνολική λειτουργική πρόταση.
Όσον για τη συνεργασία, αυτή αποδείχτηκε ότι υπάρχει και υλοποιείται. Με τους 7 δήμους που εμπλέκονται στο σημαντικό αυτό πρότζεκτ να αποδεικνύουν ότι η Θεσσαλονίκης και θέλει και μπορεί!
Ως προς τον δήμο μας, το μέτωπο προς τη θάλασσα, συνολικού μήκους 6 χιλιομέτρων ξεκινά από τον Φοίνικα και φτάνει μέχρι σχεδόν το αεροδρόμιο «Μακεδονία». Το κομμάτι αυτό χάρη στις συντονισμένες προσπάθειες του δήμου με την ολοκλήρωση του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου της Πυλαίας είναι απόλυτα τακτοποιημένο σε ό,τι αφορά τις χρήσεις γης, που είναι συμβατές για την περιοχή και έχει ήδη αποκτήσει μεγάλη εμπορικότητα.
Ακόμη τη μελέτη για τον δήμο Πυλαίας Χορτιάτη μεταξύ των άλλων προβλέπονται:
–Νέα κυκλοφοριακά δεδομένα από την επέκταση της γραμμής ΜΕΤΡΟ προς αεροδρόμιο.
–Δημιουργία οργανωμένου υπερτοπικού πόλου κεντρικών λειτουργιών και τουρισμού – αναψυχής και η μετεγκατάσταση σε άλλη θέση των παράνομων υφιστάμενων ναυπηγοεπισκευαστικών εγκαταστάσεων αμέσως μετά την ολοκλήρωση της πράξης εφαρμογής της περιοχής.
–Διερεύνηση δυνατότητας δημιουργίας στην περιοχή κολυμβητικής ακτής που μπορεί να αποτελέσει νέο πόλο για την ευρύτερη περιοχή του Πολεοδομικού Συγκροτήματος Θεσσαλονίκης.
Βέβαια το κερασάκι στην τούρτα για το μεγάλο αναπτυξιακό άλμα που θα βελτιώσει ταυτόχρονα και την ποιότητα ζωής των κατοίκων όχι μόνο της περιοχής αλλά και ολόκληρης της Θεσσαλονίκης είναι η μαρίνα της Πυλαίας. Ένα τολμηρό και δυναμικό πρότζεκτ που θα μπορεί να φιλοξενεί 440 σκάφη, αλλά και μια σειρά υποδομές με κτήρια συνολικής δομήσιμης επιφάνειας 5.547 τ.μ. και δραστηριότητες αναψυχής και εστίασης, λιμενικό σταθμό, καταστήματα yachting, περιπάτους και άλλα. Ένα πρότζεκτ που χοροθετήθηκε με ΦΕΚ από το 2012 και το οποίο δε θα στοιχίσει στο δημόσιο ούτε ένα ευρώ, καθώς προβλέπεται να κατασκευασθεί με τη μορφή σύμβασης δημοσίου και ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ). Δυστυχώς για αυτό το πρότζεκτ χρειάστηκε να παλεύουμε καθημερινά με την πανταχού παρούσα ελληνική γραφειοκρατία (συναρμοδιότητα 8 υπουργείων και 30 υπηρεσιών!). Σήμερα είμαστε πιο αισιόδοξοι ότι και αυτό θα προχωρήσει.
Είναι σημαντικό ότι ενωμένοι προχωρούμε σε αυτό το μεγάλο σχέδιο και εμείς από την πλευρά μας θα συνεργαστούμε με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας για την επίτευξη αυτού του μεγάλου στόχου. Το παραλιακό μέτωπο είναι ένα μεγάλο όραμα για τη Θεσσαλονίκη των επόμενων γενεών. Τη Θεσσαλονίκη που θα είναι διαφορετική: με σύγχρονο αεροδρόμιο, με το μετρό σε λειτουργία σύντομα και με τις ομορφιές, την ιστορία της, τον τρόπο ζωής της πόλης. Σε αυτήν την πορεία απαιτείται πάνω απ’ όλα πολιτική βούληση, αποφασιστικότητα και διάθεση συνεργασίας. Για να το χαρούμε γρήγορα και χωρίς καθυστερήσεις!