Απαίτηση της κοινωνίας το Παιδιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης

Άρθρο Ιγνάτιου Καϊτεζίδη στην ιστοσελίδα voria.gr

Η τελευταία εξέλιξη στο θέμα του παιδιατρικού νοσοκομείου Θεσσαλονίκης το οποίο θα κατασκευαστεί στο Φίλυρο, στον δήμο Πυλαίας-Χορτιάτη, αναδεικνύει τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι φορείς στις διαδικασίες των δημοσίων έργων.

Οι φορείς έρχονται αντιμέτωποι με δυσκολίες πολλές φορές, δημιουργούν καθυστερήσεις χωρίς δική τους υπαιτιότητα. Είναι τέτοιες οι διαδικασίες αλλά και συχνά τέτοιες οι συνθήκες της αγοράς που δυσκολεύουν την ομαλή εξέλιξη ενός έργου και απαιτούνται νέες ενέργειες για το λεγόμενο «ξεμπλοκάρισμα».
Εκεί οι πολίτες απογοητεύονται -και δικαίως ίσως- εκεί βρίσκει πεδίο δόξης λαμπρόν ο λαϊκισμός. Αν είναι και προεκλογική περίοδος -καλή ώρα- τότε ο δημόσιος λόγος παρεκτρέπεται συχνά σε βάρος της ουσίας και τελικά του ίδιου του έργου. Γι’ αυτό ακριβώς το λόγο πρέπει να δούμε ποια είναι η αλήθεια σχετικά με την τελευταία εξέλιξη.

Πρώτη αλήθεια: το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος κατέστησε άγονο το διαγωνισμό γιατί, όπως λέει, όλες οι προσφορές που υποβλήθηκαν ήταν πολύ υψηλότερες του οικονομικού αντικειμένου της δωρεάς, σε κάποιες περιπτώσεις μέχρι και υπερδιπλάσιες, ακόμη και αν λάβει κανείς υπόψη τις πρόσφατες διεθνείς εξελίξεις, όπως είναι ο πόλεμος στην Ουκρανία, ο πληθωρισμός, η διαταραχή της εφοδιαστικής αλυσίδας κ.ά. Ο εκπρόσωπος δε της κυβέρνησης μίλησε για υπέρογκες προσφορές και εύλογη απόφαση. Αλήθεια ένας απλός πολίτης εάν ήθελε να χτίσει σπίτι και οι προσφορές που έβρισκε ήταν υπερδιπλάσιες της κοστολόγησης που είχε κάνει θα προχωρούσε στο χτίσιμο ή θα αναζητούσε χαμηλότερες προσφορές; Απλή και αυτονόητη η απάντηση.

Δεύτερη αλήθεια: η κήρυξη του διαγωνισμού ως άγονου δεν αφορά μόνο το παιδιατρικό νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης αλλά και τα τρία νέα νοσοκομεία πού κατασκευάζονται με τη δωρεά του Ιδρύματος, δηλαδή του νέου νοσοκομείου Κομοτηνής και του νέου νοσοκομείου Σπάρτης. Επομένως είναι λαϊκισμός να ρίχνουμε το ανάθεμα στην πόλη και στο πολιτικό προσωπικό της.

Τρίτη αλήθεια: θα υπάρξει νέα διαδικασία ανάθεσης του έργου ανέγερσης των τριών νοσοκομείων. Αυτό αναφέρει και το Ίδρυμα, αυτό ανέφερε και ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης. Με άλλα λόγια, τίποτα δεν ματαιώθηκε. Απλά βρισκόμαστε μπροστά σε ένα εμπόδιο το οποίο σύντομα θα ξεπεραστεί.

Ποιο είναι το συμπέρασμα από όλα αυτά; Το έργο δεν ακυρώνεται, απλώς έχει μπει μία άνω τελεία. Το έργο θα συνεχιστεί και θα ολοκληρωθεί. Είναι θέμα χρόνου. Το λέω και ως Δήμαρχος της περιοχής αλλά και ως Πρόεδρος της ΠΕΔΚΜ ότι όλοι στηρίζουμε αυτό το έργο. Και ζητάμε τόσο από το Ίδρυμα όσο και από την Κυβέρνηση να κάνουν ό,τι είναι δυνατόν ώστε το έργο να ολοκληρωθεί το ταχύτερο δυνατόν.

Η Θεσσαλονίκη σε πείσμα της πρόσκαιρης δυσκολίας θα αποκτήσει ένα παιδιατρικό νοσοκομείο το οποίο θα προσφέρει υπηρεσίες που θα καλύπτουν τις ανάγκες, όχι μόνο της Θεσσαλονίκης και της Βόρειας Ελλάδας, αλλά και μικρών ασθενών από το εξωτερικό. Είναι ένα έργο υπερτοπικής σημασίας και ως τέτοιο δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται με μιζέρια και λαϊκισμό.
Αυτή είναι η ουσία. Τουλάχιστον για όσους έχουμε μάθει να κοιτάμε μπροστά.

  Η ευαισθησία και η σκληρή δουλειά θα συνεχίσει να μας οδηγεί. Οι δημότες μας θα είναι και πάλι στο κέντρο κάθε πολιτικής μας!

  Εκλογικά κέντρα

  Πανόραμα
  Κομνηνών 15, 1ος όροφος
  Τηλ. 2310 346 162

  Πυλαία
  Προφήτη Ηλία 32 (Πλατεία Δημαρχείου)
  Τηλ. 2310 330 323

  Ασβεστοχώρι
  Μακεδονομάχων 23
  Copyright © 2023. all rights reserved.
  Design by ADVISION