Αυτοδιοίκηση και νέα κυβέρνηση

Ενίσχυση των Δήμων σημαίνει ενίσχυση των τοπικών κοινωνιών

Άρθρο Ιγνάτιου Καϊτεζίδη στην ιστοσελίδα voria.gr

Η ευρεία νίκη της Νέας Δημοκρατίας στις εκλογές της 25ης Ιουνίου ανοίγει τον δρόμο για πολλές και μεγάλες αλλαγές σε πολλούς τομείς, μεταξύ των οποίων και στην αυτοδιοίκηση. Εάν η κυβέρνηση θέλει να αποκτήσει «αξιόπιστο εταίρο» στα αναπτυξιακά της σχέδια δεν έχει παρά να εμπιστευθεί την τοπική αυτοδιοίκηση. Οι δήμοι είναι η άμεση επαφή της με την κοινωνία. Ο θεσμός της τοπικής αυτοδιοίκησης έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη των πολιτών, γεγονός εξαιρετικά σημαντικό σε μια συγκυρία που η αξιοπιστία της πολιτικής είναι σε κρίση.

Νίκη Κεραμέως και Θοδωρής Λιβάνιος είναι ένα ενδιαφέρον δίδυμο στο υπουργείο Εσωτερικών, το οποίο, πιστεύω ότι θα αποδειχθεί ιδιαίτερα παραγωγικό προς όφελος της τοπικής αυτοδιοίκησης. Ο μεν Θοδωρής Λιβάνιος διατηρεί πολλές συμπάθειες μεταξύ των αυτοδιοικητικών, μιας και τους εμπιστεύεται, γνωρίζει τα θέματα και είναι κοντά στις απόψεις της  αυτοδιοίκησης. Η Νίκη Κεραμέως έχει παραστάσεις αυτοδιοικητικής οργάνωσης από την πολύχρονη παρουσία της στο εξωτερικό και είναι ιδιαίτερα δεκτική και τολμηρή σε δύσκολες αλλά ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις, όπως έδειξε από τη θητεία της στο υπουργείο Παιδείας, όπου δεν λογάριασε το λεγόμενο πολιτικό κόστος και “έσπασε αυγά’’.

Τι περιμένει η αυτοδιοίκηση από τη νέα κυβέρνηση; Εμπιστοσύνη και ισότιμη συνεργασία.  Μετά από 13 χρόνια εμπειρίας του «Καλλικράτη», γνωρίζουμε τα θετικά και τα αρνητικά, ξέρουμε τι βελτιώσεις πρέπει να γίνουν για να πετύχουμε την αποτελεσματικότερη λειτουργία των Δήμων προς όφελος των τοπικών κοινωνιών αλλά και της χώρας. Ζητούμε ένα νέο θεσμικό, χρηματοδοτικό και εργασιακό πλαίσιο:

 • Να μας εμπιστευθεί η Κυβέρνηση και η Πολιτεία
 • Να καθίσουμε στο τραπέζι σαν ισότιμοι συνομιλητές
 • Να αναλάβουμε αρμοδιότητες στα τοπικά θέματα, αλλά παράλληλα να ενισχυθούμε οικονομικά και σε ανθρώπινο δυναμικό
 • Να ξεκαθαρίσουν οι «γκρίζες ζώνες» στις αρμοδιότητες  που ταλαιπωρούν πρώτα από όλους τους πολίτες. Κάθε αρμοδιότητα εντός των δημοτικών ορίων να ασκείται αποκλειστικά από τους δήμους. Αρμοδιότητα αλλά και ευθύνη στην αυτοδιοίκηση     α΄ βαθμού
 • Τελικά, να χαραχθεί ένας νέος οδικός χάρτης με βάση την ευρωπαϊκή λογική της αυτοδιοίκησης.

   Η ιστορία λέει ότι ο κύκλος ωρίμανσης ολοκληρώνεται κάθε 13 χρόνια σε κάθε αυτοδιοικητική μεταρρύθμιση: το 1997 ο Καποδίστριας, το 2010 ο Καλλικράτης το 2023 η νέα αυτοδιοίκηση. Οι προσδοκίες των πολιτών για μια ουσιαστική μεταρρύθμιση σε θέματα καθημερινότητας περνούν από τους Δήμους: καθαριότητα, σχολική στέγη, ψηφιακή μετάβαση,  εξυπηρέτηση  του πολίτη, οδικό δίκτυο, κοινωνική πολιτική, δημοτική αστυνομία κ.α. Η εκλογή της νέας κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι μια σπουδαία ευκαιρία για την αυτοδιοίκηση. Τώρα   είναι η ώρα όλοι μαζί, σε στενή συνεργασία, δήμαρχοι και κυβέρνηση, να κάνουμε το μεγάλο μεταρρυθμιστικό βήμα προόδου. Η κοινωνία είναι πιο ώριμη από ποτέ, το ίδιο και η αυτοδιοίκηση. Ελπίζουμε  η Κυβέρνηση να το τολμήσει και θα δικαιωθεί.

  Η ευαισθησία και η σκληρή δουλειά θα συνεχίσει να μας οδηγεί. Οι δημότες μας θα είναι και πάλι στο κέντρο κάθε πολιτικής μας!

  Εκλογικά κέντρα

  Πανόραμα
  Κομνηνών 15, 1ος όροφος
  Τηλ. 2310 346 162

  Πυλαία
  Προφήτη Ηλία 32 (Πλατεία Δημαρχείου)
  Τηλ. 2310 330 323

  Ασβεστοχώρι
  Μακεδονομάχων 23
  Copyright © 2023. all rights reserved.
  Design by ADVISION