Με την παρουσίαση της διαδικτυακής εφαρμογής ξενάγησης στο Ασβεστοχώρι και ενός ψηφιακού παιχνιδιού για το επάγγελμα του λατόμου ξεκίνησε η δράση τουριστικής προβολής του Δήμου μας σε δημοσιογράφους και travel bloggers. Πρόκειται για το πρώτο FAM TRIP που διοργανώνεται στον Δήμο μας και εντάσσεται στο έργο Terra-Mine που υλοποιείται στο πλαίσιο Προγράμματος Συνεργασίας Interreg V-A Ελλάδα-Βουλγαρία 2014-2020.
Ο Δήμος Πυλαίας-Χορτιάτη είναι ένας Δήμος που αξίζει να ζεις, και ταυτόχρονα ένας σύγχρονος πόλος έλξης επισκεπτών. Από το Πανόραμα και την Πυλαία ως το Χορτιάτη, το Ασβεστοχώρι, την Εξοχή και το Φίλυρο, οι επισκέπτες μπορούν να ανακαλύψουν ιδιαίτερα σημεία πολιτιστικού και περιβαλλοντικού ενδιαφέροντος.

 


Περισσότερους από 10 δημοσιογράφους και
travel bloggersυποδέχεται από τις 16 ως τις 19 Νοεμβρίου 2022 ο Δήμος Πυλαίας-Χορτιάτη στο πλαίσιο του πρώτου FAM TRIP που διοργανώνει.

Πρόκειται για μία από τις κεντρικές δράσεις προβολής του έργου Terra-Mine που υλοποιείται στο πλαίσιο του Προγράμματος Συνεργασίας Interreg V-A «Ελλάδα-Βουλγαρία 2014-2020» και ταυτόχρονα, μία από τις πρώτες δράσεις τουριστικής προβολής του Δήμου.

Με αφετηρία το Δημαρχείο Πανοράματος για την παρουσίαση των νέων ψηφιακών εργαλείων και εφαρμογών που έχει αναπτύξει ο Δήμος για την ανάδειξη των λατομείων του Ασβεστοχωρίου, η δράση περιλαμβάνει επισκέψεις σε ένα σημαντικό αριθμό σημείων ενδιαφέροντος εντός του Δήμου.

Με πρώτο σταθμό το Ασβεστοχώρι όπου οι φιλοξενούμενοι δημοσιογράφοι και travel bloggers θα ξεναγηθούν στην περιοχή των λατομείων, επισκέψεις και παρουσιάσεις θα πραγματοποιηθούν στο Μαρτυρικό Χωριό του Χορτιάτη, στην Πυλαία με βασικούς σταθμούς το «Πέτρινο» Πολιτιστικό Κέντρο, το Ελαιόρεμα και το παραλιακό τμήμα της Πυλαίας.

Τα λατομεία μπορούν αναμφισβήτητα να αποτελέσουν σημαντικό πόλο έλξης επισκεπτών στην περιοχήΑσβεστοχωρίου, συνδεδεμένα αρμονικά με την ιστορία και τις παραδόσεις του τόπου. Ταυτόχρονα, ο Δήμος διαθέτει ένα σύνολο πολιτιστικών και περιβαλλοντικών σημείωνενδιαφέροντος και αξιοθέατων που μπορεί κάποιος να επισκεφτεί σε όλη την έκτασή του από την Πυλαία και το Πανόραμα, ως το Χορτιάτη, την Εξοχή και το Φίλυρο. Επιπλέον, οι σύγχρονες συνεδριακές υποδομές του δίνουν ακόμα μία προοπτική τουριστικής ανάπτυξης.

Σε αυτό το πλαίσιο, σκοπός του FAM TRIP είναι αφενός να αναδείξει τα λατομεία Ασβεστοχωρίου ως αναπόσπαστο στοιχείο της βιομηχανικής και γεωπολιτιστικής κληρονομιάς της διασυνοριακής περιοχής Ελλάδας-Βουλγαρίας και αφετέρου να αυξήσει το ενδιαφέρον των επισκεπτών για το Δήμο Πυλαίας-Χορτιάτη.

 

Βασικές πληροφορίες για το έργο TerraMine

Το έργο TerraMine – “Βιώσιμη οικοπολιτιστική αξιοποίηση περιοχών μεταλλείων και λατομείων στη διασυνοριακή περιοχήσχεδιάστηκε και υλοποιείται στο πλαίσιο του Προγράμματος Συνεργασίας Interreg V-A “Ελλάδα-Βουλγαρία 2014-2020″.

Το έργο Terra-Mine περιλαμβάνει ένα σύνολο δράσεων που αποσκοπούν στην αποκατάσταση, την αξιοποίηση και ανάδειξη μεταλλείων και λατομείων στη διασυνοριακή περιοχή, ως αναπόσπαστα στοιχεία της γεωπολιτιστικής της κληρονομιάς, με γνώμονα την ενίσχυση της ελκυστικότητάς της. Ορίζοντας ως βασικές περιοχές παρέμβασης το Δήμο Πυλαίας-Χορτιάτη και το Δήμο Μαντάν, διερευνώνται πολύπλευρα οι δυνατότητες και οι προοπτικές αξιοποίησης αυτής της ιδιαίτερης βιομηχανικής κληρονομιάς προς την κατεύθυνση της βιώσιμης τουριστικής ανάπτυξης, μελετώντας μάλιστα και αντίστοιχες διεθνείς καλές πρακτικές στο πεδίο αυτό.

Το έργο TerraMine συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) και Εθνικούς Πόρους της Ελλάδας και της Βουλγαρίας στο πλαίσιο του ΠρογράμματοςΣυνεργασίας Interreg VA Ελλάδα-Βουλγαρία 2014-2020.