Άρθρο του Ιγνάτιου Καϊτεζίδη στην εφημερίδα Καρφίτσα
Μια γλυκόπικρη γεύση άφησε πίσω της η δημοσιοποίηση των στοιχείων της απογραφής της Ελληνικής Στατιστικής Υπηρεσίας που γνωστοποιήθηκαν πριν από λίγες ημέρες.
Πικρή γιατί επισημοποίησε αυτό που εδώ και καιρό έλεγαν οι ειδικοί, χτυπώντας πολλά καμπανάκια. Ότι γινόμαστε όλο και λιγότεροι, όλο και «γεροντότεροι» και ότι το δημογραφικό πρέπει να μας απασχολήσει σοβαρά. Έτσι έδειξε και η απογραφή εν έτει 2021, ότι δηλαδή είμαστε κατά 400.000 λιγότεροι απ’ ότι πριν από 10 χρόνια. Αυτό από μόνο του είναι ένα σοβαρό ζήτημα που πρέπει να αναλύσουμε. Να βρούμε τους λόγους, να καταπολεμήσουμε τις αιτίες και να αναζητήσουμε τις λύσεις. Γι’ αυτό το πρώτο πράγμα που χρειάζεται να γίνει σήμερα είναι να «οργανώσουμε» εθνικά μια μεγάλη κουβέντα για το δημογραφικό. Τώρα και όχι μετά από μερικά χρόνια που θα ετοιμαζόμαστε να διοργανώσουμε την επόμενη απογραφή.
Η γλυκιά γεύση από την απογραφή αφορά στον δικό μου δήμο – μεταξύ των λίγων- που κατάφερε να αυξήσει τους κατοίκους του. Από 70.111 που ήμασταν το 2011 γίναμε 72.223, καταγράφοντας μια από τις μεγαλύτερες αυξήσεις σε επίπεδο Θεσσαλονίκης αλλά και Κεντρικής Μακεδονίας. Αυτό δείχνει ότι όλο και περισσότεροι συμπολίτες μας, άνδρες αλλά πιο πολύ γυναίκες, βρίσκουν ελκυστικό τον δήμο Πυλαίας-Χορτιάτη, αλλά και ότι πέτυχε η δημοτική μας κινητοποίηση για τη μαζική συμμετοχή των δημοτών μας στην απογραφή.
Σε ότι αφορά στις πολιτικές από εδώ και πέρα -και εδώ θα μιλήσω και με την ιδιότητά μου ως προέδρου της ΠΕΔ Κεντρικής Μακεδονίας- αυτό που κατά τη γνώμη μου επείγει είναι η άμεση αλλαγή του ισχύοντος θεσμικού πλαισίου. Ένα θεσμικό πλαίσιο που δημιούργησε από μόνη της η Πολιτεία δίχως την παραμικρή συμμετοχή της αυτοδιοίκησης. Το νέο θεσμικό πλαίσιο, αναγνωρίζοντας το εθνικό πια πρόβλημα πρέπει να δίνει ΣΟΒΑΡΑ κίνητρα στα νέα ζευγάρια και εκεί σημαντική μπορεί να είναι η παρέμβαση των δήμων, κίνητρα οικονομικά-διευκόλυνσης στην πρόσβαση και ποιότητα της εργασίας-προστασία της μητρότητας – κοινωνικές παροχές διευκολύνσεων στους νέους γονείς. Μόνο με ένα ΕΘΝΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ μπορεί το δημογραφικό από πρόβλημα να γίνει ΕΛΠΙΔΑ για την πατρίδα μας.