Ι.Ν. Μεταμορφώσεως του Σωτήρος στον Χορτιάτη

Η καμπάνα θα ηχήσει ξανά μετά από 10 αιώνες

Άρθρο Ιγνάτιου Καϊτεζίδη στην ιστοσελίδα voria.gr

«Κλείσε μέσα στην ψυχή σου την Ελλάδα και θα αισθανθείς μέσα σου να λαχταρίζει κάθε είδος μεγαλείου» έγραψε ο Διονύσιος Σολωμός και κάπως έτσι «μεταφράζεται» ό,τι θα ζήσουμε όλοι όσοι βρεθούμε στα εγκαίνια του Ιερού Ναού της «Μεταμορφώσεως του Σωτήρος» στον Χορτιάτη το Σάββατο 6 Μαΐου. Η αυτοδιοίκηση είναι η τέχνη της καθημερινότητας και γι’  αυτήν πασχίζουμε εμείς που την υπηρετούμε, αυτό που μας καθορίζει όμως είναι τα «μεγαλόπνοα» που μπορεί να επιτύχουμε για την πόλη μας, με επιμονή, σοβαρότητα και συνεργασία. Η αναστήλωση και ανάδειξη του Ιερού λατρευτικού Μνημείου της “Μεταμόρφωσης του Σωτήρος”, αυτό το σημαντικό έργο Ορθοδοξίας και Πολιτισμού που με τόση προσήλωση προσπαθήσαμε να υλοποιήσουμε όσοι πιστέψαμε σ’ αυτό, δεν αποτελούν απλώς επιθυμία και σχέδιο αλλά έγιναν πράξη.

Ο ναός χρονολογείται από το 12ο αιώνα, αποτελεί μοναδική περίπτωση στον μακεδονικό χώρο από αρχιτεκτονικής πλευράς, ενώ στο εσωτερικό του διασώζονται εκπληκτικές βυζαντινές τοιχογραφίες. Διαθέτει έναν αρχιτεκτονικό σχεδιασμό οκταγωνικού τρουλαίου ναού που συναντάται μόνο στο νησιωτικό χώρο, γεγονός που αποδεικνύει και τη σπανιότητα του. Πρόκειται για έναν ναό όπου αγίασαν τα πρόσωπα που πέρασαν αλλά και το μεγαλειώδες Βυζάντιο άφησε ισχυρό το αποτύπωμά του σε τούτη τη γωνιά της Μακεδονίας. Ο αναστηλωμένος ναός θα διαθέτει ράμπα για πρόσβαση με αναπηρικό αμαξίδιο, αλλά και πινακίδες σε γραφή Μπράιγ, για την ενημέρωση των τυφλών ατόμων.

Ο ναός ανοίγει ξανά, δέκα αιώνες από τη δημιουργία του, μετά την ολοκλήρωση της αποκατάστασής του! Το έργο οραματίστηκε και «έτρεξε» ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας Νεαπόλεως – Σταυρουπόλεως κ. Βαρνάβας, ευλόγησε ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος το 2013 και υλοποιήθηκε με την ενεργό και ουσιαστική υποστήριξη της Υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη, του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας  Απόστολου Τζιτζικώστα, του Δήμου μας και βεβαίως της αρμόδιας Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων με επικεφαλής την αρχαιολόγο Μαρία Τσιάπαλη.

Η σημασία του σπουδαίου αυτού έργου δεν είναι μόνο θρησκευτική. Η ανάδειξη στην αυθεντική του μορφή ενός πολύ σημαντικού βυζαντινού μνημείου για ολόκληρη τη Θεσσαλονίκη, δημιουργεί ένα νέο πόλο έλξης θρησκευτικού και πολιτιστικού τουρισμού στο Χορτιάτη, ένα νέο τοπόσημο για τον Δήμο μας. Αποδεικνύεται, επίσης, πόσο σημαντικό έργο μπορεί να προκύψει όταν η Εκκλησία συνεργάζεται με την τοπική αυτοδιοίκηση, δηλαδή όταν συνεργάζονται οι δύο θεσμοί που βρίσκονται σε απόλυτη επαφή με κάθε πολίτη – στην πραγματικότητα εκφράζουν όσο κανείς άλλος θεσμός αυθεντικά την τοπική κοινωνία. Με το έργο αυτό αναδεικνύεται η ιστορία της περιοχής, η μακραίωνη ιστορία της Μονής Χορταΐτου του Χορτιάτη, ενός μοναστηριού που στα βυζαντινά χρόνια αριθμούσε περίπου 500 μοναχούς και αποτελούσε την είσοδο στη Συμβασιλεύουσα Θεσσαλονίκη. Ο Χορτιάτης ξαναβρίσκει τις ρίζες του και την ταυτότητά του, αυτή των Βυζαντινών Αυτοκρατορικών χρόνων και γι’ αυτό δεν θα σταματήσουμε εδώ. Σε συνεργασία με την αρμόδια Εφορεία Αρχαιοτήτων, θα διαμορφώσουμε το επόμενο διάστημα μια πλατεία ανάμεσα στον Κοιμητηριακό Βυζαντινό Ναό “Μεταμορφώσεως του Σωτήρος” και στον Ιερό Ναό “Αγίου Γεωργίου”, ένα πολύ σπουδαίο έργο, ώστε ο Χορτιάτης να αποκτήσει μία ξεχωριστή θρησκευτική και πολιτιστική πλατεία στο ιστορικό του κέντρο. Επίσης, θα συνεχίσουμε τις δοκιμαστικές εκσκαφές στην περιοχή προκειμένου να έρθει στο φως η μοναδική ιστορία της περιοχής. Τέλος, με την ολοκλήρωση του αποχετευτικού έργου του Χορτιάτη, αναδεικνύουμε το ρωμαϊκό υδραγωγείο, στην είσοδο του χωριού που υδροδοτούσε την πόλη της Θεσσαλονίκης, σε σημαντικό χώρο πολιτισμού με την κατασκευή υπαίθριου θεάτρου και χώρους πολιτιστικών δημιουργιών.

  Η ευαισθησία και η σκληρή δουλειά θα συνεχίσει να μας οδηγεί. Οι δημότες μας θα είναι και πάλι στο κέντρο κάθε πολιτικής μας!

  Εκλογικά κέντρα

  Πανόραμα
  Κομνηνών 15, 1ος όροφος
  Τηλ. 2310 346 162

  Πυλαία
  Προφήτη Ηλία 32 (Πλατεία Δημαρχείου)
  Τηλ. 2310 330 323

  Ασβεστοχώρι
  Μακεδονομάχων 23
  Copyright © 2023. all rights reserved.
  Design by ADVISION