Η Δέσποινα Λυπηρίδου γεννήθηκε το 1976 και μεγάλωσε στο Πανόραμα Θεσσαλονίκης, όπου και ζει μέχρι σήμερα.

Σπούδασε στο Τμήμα Νομικής της Σχολής Νομικών και Οικονομικών Επιστημών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, από το οποίο αποφοίτησε το 1999.  Παράλληλα, είναι κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος της Ιατρικής Σχολής του ΑΠΘ στο ΔΠΜΣ «ΣΥΓΧΡΟΝΕΣ ΙΑΤΡΙΚΕΣ ΠΡΑΞΕΙΣ: Δικαιϊκή Ρύθμιση και Βιοηθική Διάσταση». Είναι μέλος του δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, ασκώντας μάχιμη δικηγορία σε όλη την Ελλάδα, αλλά και διαμεσολαβήτρια, εκπαιδευμένη από το διεθνή φορέα Chartered Institute of Arbitrators –London (CIArb) και από το ΙΝΚΑΔΑ.

Διαθέτει επιμόρφωση σε θέματα τραπεζικής, ιατρικής και βιοηθικής διαμεσολάβησης, ιατρικής αμέλειας, χρηματοοικονομικών συναλλαγών, επίλυσης εμπορικών και αστικών διαφορών και τεχνικών διαπραγματεύσεων, καθόσον έχει παρακολουθήσει ποικίλα σεμινάρια τόσο σε διεθνές όσο και εθνικό επίπεδο.

Ταυτόχρονα δραστηριοποιείται και στον τομέα του αθλητισμού  και συγκεκριμένα είναι Πρόεδρος του αθλητικού σωματείου χειροσφαίρισης με την επωνυμία «Αθλητική Ένωση Ποντίων ΠΑΝΟΡΑΜΑ» (ΑΕΠ ΠΑΝΟΡΑΜΑ), του οποίου η γυναικεία ομάδα αγωνίζεται στην Α1  Εθνική Κατηγορία, ενώ είναι και μέλος της επιτροπής ενστάσεων της Ένωσης Χειροσφαίρισης Σωματείων Θεσσαλονίκης. Είναι μητέρα 2 παιδιών, της Δωροθέας και του Γεωργίου, μαθητών της Β’ και Α’  τάξης του Λυκείου, αντίστοιχα.