Το καλοκαίρι είναι παντού… Τρυπώνει από τις χαραμάδες, τις πόρτες και τα παράθυρα. Φέτος εισβάλλει ακόμη πιο ορμητικά, εμπνέει τον ενθουσιασμό μας και είναι έτοιμο να μας χαρίσει απλόχερα όσα μας στέρησε ο κορωνοϊός και η πρωτοφανής κατάσταση καραντίνας που βιώσαμε!

Η χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων, η ζέστη και το φώς της πιο αγαπημένης εποχής του χρόνου μας βοηθούν να ανακαλύψουμε ξανά τον ευλογημένο τόπο που ζούμε.  Να εκτιμήσουμε το φυσικό τοπίο, τις όμορφες διαδρομές που από το πρώτο μέχρι το τελευταίο χιλιόμετρο λαχταράμε να σεργιανήσουμε ξανά και ξανά και ξανά…

Έχουμε την τύχη να ζούμε σε ένα μέρος με πολλούς «πράσινους» προορισμούς γεμάτους με τη δύναμη και την ενέργεια της φύσης. Συνδυάζουμε το ιστορικό βουνό του Χορτιάτη με την παραλία της Πυλαίας, την οικιστική ομορφιά του Πανοράματος αλλά και τα αστικά τοπία πόλεων μαζί με τα πιο γνωστά κέντρα και επιχειρήσεις ολόκληρης της Θεσσαλονίκης.

Η πόλη μας και τα τοπία της μας ανήκουν! Πάμε λοιπόν για πικ-νίκ και περπάτημα, το οποίο έτσι κι αλλιώς μετά την καραντίνα έγινε… δεύτερη φύση μας!

Ανακαλύπτουμε ξανά αγαπημένες γωνιές και μέρη

Λίγο μετά το Πανόραμα στον δρόμο για Χορτιάτη τα «Πλατανάκια» αποκαλύπτουν το μεγαλείο της φύσης με… πολλή δροσιά. Με τον υδροβιότοπο περιστοιχισμένο από δέντρα που ζουν για αιώνες, τα «Πλατανάκια» – περιοχή προστατευμένη από την περιβαλλοντική συνθήκη NATURA- είναι ένας προορισμός όμορφος και ταυτόχρονα φιλικός για όλη την οικογένεια.  

Είναι παράλληλα  μία πολύ καλή αφορμή  για μια συναισθηματική αναδρομή στα παιδικά μας χρόνια,  αλλά ταυτόχρονα και μια χρυσή ευκαιρία να δημιουργήσουμε στα παιδιά μας ευτυχισμένες αναμνήσεις που είναι το πιο πολύτιμο εφόδιο για την μετέπειτα ενήλικη ζωή τους.

Καλοκαιρινές βόλτες στον “μικρό μας παράδεισο”

Στην καρδιά της ανατολικής Θεσσαλονίκης μέσα στον αστικό ιστό της Πυλαίας και σε μία έκταση μήκους 2 χλμ. δεσπόζει ένα από τα ομορφότερα πάρκα της Μακεδονίας, το Ελαιόρεμα.

Τα έχει όλα: φυσική ομορφιά, ποδηλατόδρομους, όργανα γυμναστικής και μονοπάτια που προσφέρουν ηρεμία  και ξεγνοιασιά, ικανή να σβήσει τον θόρυβο της πόλης. Είναι το «Ελαιόρεμα των ονείρων μας» όπως το βλέπουν οι κάτοικοι της Πυλαίας, ή αλλιώς το “Central Park” της ανατολικής Θεσσαλονίκης όπως έχει γραφτεί.

Όπως κι αν το αποκαλούν είναι το στολίδι μας, ένα από τα μεγάλα έργα- παρακαταθήκη του δήμου, που συμβάλλει στην ανάδειξη του καίριου ρόλου που διαδραματίζει το αστικό πράσινο στην ποιότητα ζωής των κατοίκων.

Χορτιάτης είσαι! Πεζοπορία στο  βουνό της Θεσσαλονίκης  

Ο Χορτιάτης, το περιαστικό μας άλσος, το αγέρωχο βουνό σήμα – κατατεθέν της «Νύφης του Θερμαϊκού» πέρα από επιβλητικός είναι θαυμάσιος όλες τις εποχές του χρόνου. Ιδιαίτερα το καλοκαίρι αποζημιώνει με το παραπάνω όσους δεν πάνε για μπάνιο στις παραλίες.  

Τα μονοπάτια του είναι ιδανικά για μια δροσερή πεζοπορία μέσα στο δάσος, προσιτή στο ευρύ κοινό, για διαδρομές πανέμορφες και ευχάριστες, με ξέφωτα, ξύλινες εγκαταστάσεις και χώρους εξαιρετικούς για πικνίκ, με τη Θεσσαλονίκη να προσφέρεται στο… πιάτο, αφού η θέα της πόλης από ψηλά είναι εκθαμβωτική.

Παρόμοια συναισθήματα βιώνουν και όσοι αγαπούν το ποδήλατο και λατρεύουν να φέρνουν τα πόδια τους στα… κόκκινα ποδηλατώντας σε απαιτητικές αποστάσεις και διαδρομές.

Εναλλακτικά υπάρχουν όμορφες διαδρομές στο Φίλυρο, την Εξοχή και το Ασβεστοχώρι. Οι δημοτικές μας ενότητες πέρα από τις συχνές επισκέψεις του χιονιά – για τις οποίες έχουν γίνει διάσημες- διαθέτουν και άλλα «φυσικά» προνόμια που προσφέρονται για πεζοπορία ή χαλάρωση και σίγουρα επιστροφή στη φύση.

Μέχρι να αποφασίσετε ποια διαδρομή θα ακολουθήσετε, μπορείτε να δείτε τον δήμο από ψηλά στο βίντεο που ακολουθεί:

 

https://youtu.be/n3ZraNqF1h0