Άρθρο Ιγνάτιου Καϊτεζίδη στην ιστοσελίδα voria.gr
Ο Συνοικισμός Κωνσταντινουπολιτών είναι μια περιοχή που ανήκει στο Δήμο μας, στο Δήμο Πυλαίας-Χορτιάτη, και χαρακτηρίζεται από ιδιαίτερη ιστορική και πολεοδομική αξία. Όχι μόνο γιατί συνδέεται ευθέως με την ιστορία των Ρωμηών της Πόλης, αλλά και γιατί αποτελεί εδώ και 60 χρόνια ένα πρότυπο αστικής ανάπτυξης, Αυτή η διάσταση τον τελευταίο ενάμιση χρόνο πλήττεται, λόγω της κατασκευής πολυώροφων οικοδομών οι οποίες ξεπερνούν εμφανώς σε ύψος τις υφιστάμενες κατοικίες.
Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Ο Συνοικισμός Κωνσταντινουπολιτών δημιουργήθηκε στις αρχές του ΄60 από μέλη της Ενωσης Κωνσταντινουπολιτών Θεσσαλονίκης με σκοπό την στεγαστική αποκατάσταση των ομογενών, οι οποίοι ήρθαν από τη Βασιλεύουσα στη Συμβασιλεύουσα μετά τη μικρασιατική καταστροφή και μέχρι τα Σεπτεμβριανά του 1955. Είναι ο μοναδικός Συνοικισμός σε όλη την Ελλάδα που φέρει αυτό το βαρύ όνομα, καθώς ένα ανάλογο εγχείρημα στην Αττική, την ίδια περίοδο, είχε αποτύχει. Η Ενωση Κωνσταντινουπολιτών Θεσσαλονίκης το 1926 είχε ιδρύσει τον ΠΑΟΚ, δημιουργώντας ένα ισχυρό σημείο αναφοράς για την κοινότητα των προσφύγων από την ανατολή. Τριάντα πέντε χρόνια μετά, μέλη της ίδιας Ενωσης δημιούργησαν αυτό το Συνοικισμό. Πρόσφατα δώσαμε το όνομα του Κωνσταντίνου Καμιτάκη σε πάρκο της περιοχής, για να τιμήσουμε τον πρώτο πρόεδρο του οικοδομικού συνεταιρισμού «Η Κωνσταντινούπολις» και στο πρόσωπό του τους ανώνυμους «εργάτες» της καθημερινότητας, εκείνους που δημιουργούν αθόρυβα χωρίς να χρειάζονται θώκους για να δράσουν και να πετύχουν το στόχο τους. Σε λίγο καιρό, επίσης, θα είναι έτοιμη η πλατεία Οικουμενικού Πατριαρχείου όπως την ονομάσαμε, στην καρδιά του Συνοικισμού, της μοναδικής με αυτό το όνομα σε όλη τη Θεσσαλονίκη. Κοντά σε αυτά, τα τελευταία χρόνια φτιάξαμε το Πάρκο του Mαθητή, παραδώσαμε το 3ο Δημοτικό Σχολείο και νηπιαγωγεία, τοποθετήσαμε λάμπες led σε όλο τον δημόσιο φωτισμό, ενώ είναι σε εξέλιξη το έργο ανάπλασης της κεντρικής οδού 17ης Νοέμβρη. Ο Δήμος λοιπόν κάνει focus και υποστηρίζει έμπρακτα την ισόρροπη ανάπτυξη του οικισμού.
Είναι, λοιπόν προφανές γιατί η ανέγερση των πολυώροφων οικοδομών πλήττει τη φυσιογνωμία της συγκεκριμένης περιοχής. Ιδιοκτήτες και εργολάβοι χτίζουν πάνω από τα υφιστάμενα ύψη αξιοποιώντας τα μπόνους δόμησης επιπλέον ορόφων που δίνει ο ΝΟΚ. Οι κάτοικοι της περιοχής δικαίως διαμαρτύρονται.
Ο Δήμος είναι μαζί τους στον αγώνα για να σταματήσει η οικοδόμηση πολυώροφων οικοδομών. Ο Συνοικισμός θα έπρεπε να εξαιρεθεί εξαρχής από την πολιτεία για την εφαρμογή του ΝΟΚ. Γι΄αυτό εξάλλου το Δημοτικό μας Συμβούλιο, με ομοφωνία όλων των δημοτικών παρατάξεων, πρόσφατα υιοθέτησε και συνυπέγραψε επιστολή προς τον Υφυπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας, Χωροταξίας & Αστικού Σχεδιασμού και τον Γ.Γ. Χωροταξίας, Σχεδιασμού & Αστικού Περιβάλλοντος. Στην επιστολή αυτή ξεκαθαρίζουμε ότι «ο Συνοικισμός, που αποτελεί οικιστική περιοχή ιδαίτερου κάλλους, υφίσταται βάναυση προσβολή και υποβάθμιση με τους όρους δόμησης που υλοποιούνται οι νέες κατοικίες στην περιοχή. Και ζητούμε να αναληφθούν άμεσα οι κατάλληλες πρωτοβουλίες «για την αποκατάσταση της ισορροπίας στην περιοχή και την αποφυγή περαιτέρω αδικαιολόγητης υποβάθμισής της».
Όσα συζητάμε εδώ και δεκαετίες για την προστασία της πολεοδομικής φυσιογνωμίας των πόλεων μας, θα πρέπει κάποια στιγμή να θεωρούνται αυτονόητα από την πολιτεία. Η εφαρμογή του ΝΟΚ πρέπει να σταματήσει άμεσα για την περιοχή και η Πολιτεία να αναγνωρίσει το δίκαιο του αιτήματος και να νομοθετήσει σχετικά. Ο Συνοικισμός Κωνσταντινουπολιτών Πυλαίας πρέπει να παραμείνει μια από τις καλύτερες περιοχές της Θεσσαλονίκης, πρότυπο ισόρροπης ανάπτυξης, δικαιώνοντας τους οραματιστές ιδρυτές του.