Μαθητές – «φύλακες άγγελοι» εκπαιδεύονται να σώζουν ζωές
Σεμινάρια πρώτων βοηθειών σε συνεργασία με το ΕΚΑΒ

 

Την πρωτοβουλία του Τοπικού Συμβουλίου Ασβεστοχωρίου «αγκάλιασε» ο δήμος Πυλαίας- Χορτιάτη στηρίζοντας έμπρακτα τα σεμινάρια πρώτων βοηθειών που ξεκίνησαν σε μαθητές και εκπαιδευτικούς με  την πολύτιμη  συνεργασία του γραφείου  εκπαίδευσης του Εθνικού Κέντρου Άμεσης Βοήθειας (ΕΚΑΒ).

Μαθητές και εκπαιδευτικοί του Λυκείου Ασβεστοχωρίου εκπαιδεύτηκαν  στην καρδιοαναπνευστική αναζωογόνηση(ΚΑΡΠΑ) παρακολουθώντας το σχετικό σεμινάριο και μαθαίνοντας πώς με τις σωστές κινήσεις την κατάλληλη στιγμή μπορεί να σωθεί μια ανθρώπινη ζωή.

Είναι άλλωστε ενδεικτικοί οι αριθμοί. Δύο στις τρεις φορές που συμβαίνει καρδιακή ανακοπή ο ασθενής μπορεί να σωθεί, εάν οι γύρω του είναι σε θέση να αντιληφθούν και να παρέμβουν έγκαιρα και εφόσον είναι κατάλληλα εκπαιδευμένοι και έχοντας τον ανάλογο εξοπλισμό (αυτόματο εξωτερικό απινιδωτή).

Για τον λόγο αυτό ο δήμαρχος Πυλαίας-Χορτιάτη Ιγνάτιος Καϊτεζίδης χάρισε στο Λύκειο τον πρώτο απινιδωτή με την ευγενική χορηγία του επεμβατικού καρδιολόγου – ηλεκτροφυσιολόγου, Δημήτριου Λυσίτσα, που «τρέχει» το αντίστοιχο πρόγραμμα στο Πανόραμα σε συνεργασία με τους Εθελοντές Πολιτικής Προστασίας Πανοράματος.

«Με την πρωτοβουλία του τοπικού συμβουλίου, τα παιδιά μας, οι μαθητές μας δεν εκπαιδεύονται μόνον στην ΚΑΡΠΑ. Μαθαίνουν από νωρίς να είναι ενεργοί πολίτες, να νοιάζονται για τον συνάνθρωπο και να μπορούν να προσφέρουν έχοντας ως εργαλεία τις γνώσεις τους και τον απαραίτητο εξοπλισμό χάρη στην ευαισθησία και την ευγενική δωρεά του καλού μου φίλου, ιατρού καρδιολόγου, Δημήτρη Λυσίτσα. Σήμερα ξεκινάμε από το Ασβεστοχώρι για να συνεχίσουμε και σε άλλα σχολεία του δήμου μας », δήλωσε ο κ. Καϊτεζίδης.

Από τη μεριά του ο επεμβατικός καρδιολόγος κ. Λυσίτσας συνεχάρη με επιστολή τον δήμαρχο για την πρωτοβουλία και δήλωσε ότι η συγκεκριμένη χορηγία σηματοδοτεί την αρχή μιας μακράς συνεργασίας που θα επεκταθεί σε ολόκληρο τον δήμο.