Παραλιακό Μέτωπο Θεσσαλονίκης! Η πόλη στρέφει το βλέμμα στη θάλασσα

Άρθρο του Ιγνάτιου Καϊτεζίδη στη ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

Mπορεί η Θεσσαλονίκη να γίνει Βαρκελώνη; Να κοιτάξει με βλέμμα στραμμένο προς τη θάλασσα; Να δώσει τη δυνατότητα σε ένα ποδηλάτη να ξεκινήσει από το Καλοχώρι και διασχίζοντας 40 χιλιόμετρα να φτάσει μέχρι το Αγγελοχώρι;

Αυτά είναι τα ερωτήματα που καλούμαστε να απαντήσουμε για το παραλιακό μέτωπο της Θεσσαλονίκης, μια οραματική πρωτοβουλία του περιφερειάρχη μας Απόστολου Τζιτζικώστα που έγινε αποδεκτή από την κυβέρνηση και παρουσιάστηκε από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στην περσινή ΔΕΘ. Σε αυτή τη μεγάλη πρόκληση, το ΝΑΙ μας πρέπει να είναι ακόμη μεγαλύτερο!

Είναι η πρώτη φορά που υλοποιείται μια συνολική οπτική για όλη την περιοχή που εκτείνεται σε μήκος 40 χιλιομέτρων, ξεκινά από τα ανατολικά και το Αγγελοχώρι και περνώντας από την Περαία, την Πυλαία, την Καλαμαριά και τη Θεσσαλονίκη φτάνει μέχρι το δυτικό Καλοχώρι.

Είναι η πρώτη φορά που επιχειρείται να μελετηθεί η περιοχή όχι αποσπασματικά, αλλά ενιαία και συνολικά. Με στόχο να μπει ένας τέλος στις ασυνέχειες και στις αντιφάσεις που έχουν δημιουργηθεί από διάφορες παλιότερες παρεμβάσεις, έτσι ώστε να σχεδιάσουμε μια συνολική πρόταση ανάπτυξης. Για να δημιουργήσουμε κάτι που σήμερα φαντάζει τόσο μακρινό: σαράντα χιλιόμετρα συνεχόμενης παράκτιας ζώνης αναψυχής και περιπάτου, με χώρους πολιτισμού και αθλητισμού.

Το παραλιακό μέτωπο είναι ένας μοναδικός θησαυρός που όταν αξιοποιηθεί θα αλλάξει μια για πάντα την εικόνα όλης της περιοχής, βελτιώνοντας την ποιότητα ζωής και ανοίγοντας τεράστιες προοπτικές ανάπτυξης. Μπορεί να αποτελέσει το μεγάλο asset της Θεσσαλονίκης. Όπως ακριβώς συνέβη στη Βαρκελώνη πριν την Ολυμπιάδα του 1992, όταν η πόλη αποφάσισε αντί να κοιτάζει προς την ενδοχώρα να απλώσει το βλέμμα προς τη θάλασσα.

Τι προβλέπει για τον δήμο μας στην περιοχή της Πυλαίας η μελέτη του Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου που μας παρουσιάστηκε πρόσφατα στο δημοτικό μας συμβούλιο;

 • Τον επαναπροσδιορισμό των χρήσεων γης, των όρων και περιορισμών δόμησης που προτείνεται για ένταξη στο σχέδιο πόλης.
 • Τα νέα κυκλοφοριακά δεδομένα από την επέκταση της γραμμής του ΜΕΤΡΟ προς αεροδρόμιο.
 • Τη δημιουργία οργανωμένου υπερτοπικού πόλου κεντρικών λειτουργιών και τουρισμού–αναψυχής και τη μετεγκατάσταση σε άλλη θέση των παράνομα λειτουργούντων ναυπηγοεπισκευαστικών εγκαταστάσεων.
 • Τη διερεύνηση δυνατότητα δημιουργίας κολυμβητικής ακτής μετά από ακτομηχανικές μελέτες και έργα που θα αποτελέσει νέο πόλο για την ευρύτερη περιοχή του πολεοδομικού συγκροτήματος της Θεσσαλονίκης.

Εμείς από την πλευρά μας είμαστε έτοιμοι για το μεγάλο άλμα, έχοντας κάνει μια πολύχρονη και σοβαρή δουλειά.

1ον, ολοκληρώσαμε ήδη από το 2017 το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο, με δημοσίευση στο ΦΕΚ, ενώ προχωρήσαμε στην πράξη εφαρμογής του για την παραλία της Πυλαίας, όπου μέχρι τότε όλα ήταν άτακτα και χωρίς σχεδιασμό.

2ον, πετύχαμε να προβλεφθεί η απομάκρυνση όλων των παράνομων δραστηριοτήτων στην περιοχή, όπως οι ναυπηγοεπισκευαστικές εγκαταστάσεις που λειτουργούσαν εκεί.

3ον, προχωρήσαμε τη διαδικασία για την επέκταση της διαδρομής του ΜΕΤΡΟ που θα φτάνει μέχρι το αεροδρόμιο.

4ο, δημοσιεύσαμε ήδη στο ΦΕΚ τη μαρίνα σκαφών της Πυλαίας που θα αποτελέσει για τον δήμο αλλά και για όλη τη Θεσσαλονίκη το κερασάκι στην τούρτα του παραλιακού μετώπου. Ένα δυναμικό πρότζεκτ που θα φιλοξενεί 440 σκάφη, αλλά και μια σειρά υποδομές με κτήρια συνολικής δομήσιμης επιφάνειας 5.547 τ.μ. και δραστηριότητες υγειονομικού ενδιαφέροντος, λιμενικό σταθμό, χώρους υγιεινής και καταστήματα yachting. Ένα πρότζεκτ που χωροθετήθηκε με ΦΕΚ και το οποίο δε θα στοιχίσει στο δημόσιο ούτε ένα ευρώ, καθώς προβλέπεται να κατασκευασθεί με τη μορφή σύμβασης δημοσίου και ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ).

5ον, είμαστε έτοιμοι να υποδεχτούμε τις εξαγγελίες τόσο του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη όσο και του περιφερειάρχη Απόστολου Τζιτζικώστα για τη διπλή ανάπλαση του Χαριλάου, με τη μεταφορά του γηπέδου του Αρη σε οικόπεδο της Πυλαίας και τη δημιουργία στην περιοχή ενός εμπορικού και επιχειρηματικού κόμπλεξ αλλά και χώρου πρασίνου, άθλησης και αναψυχής.

Όλα αυτά  θα δώσουν μια νέα εικόνα στην Πυλαία, που θα αλλάξει όψη. Όραμά μας είναι η περιοχή να γίνει το ομορφότερο κομμάτι της Θεσσαλονίκης, αναπτύσσοντας τοπικές αλλά και υπερτοπικές χρήσεις αναψυχής, άθλησης αλλά και εμπορικών δραστηριοτήτων.

Το παραλιακό μέτωπο είναι ένα όραμα για τη Θεσσαλονίκη που με τον συντονισμό του Περιφερειάρχη μας παίρνει σιγά σιγά σάρκα και οστά. Είναι ένα όραμα που έχει αποκτήσει ήδη τη συναίνεση όλων των εμπλεκόμενων φορέων, όπως φάνηκε και από τις διαβουλεύσεις και τις δεκάδες συναντήσεις που έγιναν ήδη από τη μεριά της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας με όλα τα δημοτικά συμβούλια, αλλά και τις τοπικές κοινωνίες.

Ταυτόχρονα είναι και μια πρόκληση προς όλους εμάς να αποδείξουμε ότι μπορούμε να υλοποιήσουμε και τα πιο φιλόδοξα σχέδια μέσω της συνεργασίας, του διαλόγου και της συνεννόησης. Για ένα πιο πράσινο μέλλον, ένα ψηφιακό μέλλον, ένα μέλλον το οποίο θα προσφέρει στους πολίτες την ποιότητα ζωής που η Θεσσαλονίκη έχει τη δυνατότητα να προσφέρει.

Είναι ένα στοίχημα που θα το κερδίσουμε ενωμένοι. Για μια νέα Θεσσαλονίκη των επόμενων γενεών!

  Η ευαισθησία και η σκληρή δουλειά θα συνεχίσει να μας οδηγεί. Οι δημότες μας θα είναι και πάλι στο κέντρο κάθε πολιτικής μας!

  Εκλογικά κέντρα

  Πανόραμα
  Κομνηνών 15, 1ος όροφος
  Τηλ. 2310 346 162

  Πυλαία
  Προφήτη Ηλία 32 (Πλατεία Δημαρχείου)
  Τηλ. 2310 330 323

  Ασβεστοχώρι
  Μακεδονομάχων 23
  Copyright © 2023. all rights reserved.
  Design by ADVISION