Πρέπει να τρέξουμε. Γιατί οι καιροί «ου μενετοί»!

Άρθρο Ιγνάτιου Καϊτεζίδη στην ιστοσελίδα verginanews.gr

Οι καιροί «ου μενετοί» έλεγε πριν από 2.500 χρόνια ο Θουκυδίδης στις Ιστορίες του. Η φράση παραμένει εξαιρετικά επίκαιρη και σήμερα που οι διεθνείς αβεβαιότητες επηρεάζουν την ανάπτυξη σε όλο τον κόσμο και φυσικά και στη χώρα μας. Τα μνημόνια για 10 ολόκληρα χρόνια, η πανδημία του covid-19 στη συνέχεια, κατόπιν η εισβολή στην Ουκρανία, η ενεργειακή κρίση και ο εισαγόμενος πληθωρισμός που ο πόλεμος προκάλεσε μάς φρέναρε για τα καλά. Έτσι τα έργα στους δήμους και τις περιφέρειες αλλού προχωρούν με αργούς ρυθμούς, αλλού εγκαταλείπονται. Οι εκπτώσεις στους δημόσιους διαγωνισμούς της τάξης του 55%-60% και αύξηση των υλικών και του κόστους κατασκευής μέχρι και 10 φορές πάνω. Τα δημόσια έργα ακόμη και του ΕΣΠΑ με «σίγουρη» χρηματοδότηση «πάγωσαν», εργολάβοι «εγκαταλείπουν» τα εργοτάξια και το κράτος, αμήχανο προσπαθεί να βρει λύσεις που δυστυχώς δεν βρήκε μέχρι σήμερα. Σε τέτοιο περιβάλλον προσπαθούμε και προς το παρόν τα καταφέρνουμε με μεγάλη δυσκολία στον δήμο μας να προχωράμε ιστορικά έργα, έστω και με χρονικές καθυστερήσεις.

Στον δήμο μας δημιουργούμε καθημερινά και θα συνεχίσουμε να δημιουργούμε. Στον δήμο Πυλαίας-Χορτιάτη δημιουργούμε έργα υποδομής που βελτιώνουν την καθημερινότητα των πολιτών και προσφέρουν ανάσες για τον αθλητισμό και τον πολιτισμό. Με σκληρή δουλειά και με το βλέμμα στραμμένο στις ανάγκες της νέας γενιάς, αλλά και στην καθημερινότητα των πολιτών.

Με έργα παντού και σε κάθε γωνιά του δήμου, που για να τα περιγράψω θα χρειαστούν χιλιάδες λέξεις. Θα περιοριστώ σε ένα έργο ανά δημοτική ενότητα επιγραμματικά.

Στην Πυλαία υλοποιούμε τη μεγάλη ανάπλαση της οδού 17 Νοέμβρη, που θα αλλάξει την εικόνα του πιο σημαντικού δρόμου στον οικισμό των Κωνσταντινουπολιτών, ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται και η «εκ θεμελίων» ενεργειακή αναβάθμιση του Κλειστού Δημοτικού Γυμναστηρίου και του Γυμναστηρίου της Άρσης Βαρών που με την ολοκλήρωσή τους αλλάζουν τα δεδομένα στις υποδομές της περιοχής.

Στο Πανόραμα ολοκληρώσαμε τη συνολική ανάπλαση του πολιτιστικού μας κέντρου με την αίθουσα «Λ. Φωκίδη» δημιουργώντας τις πιο σύγχρονες υποδομές πολιτισμού-συνεδριακού τουρισμού, ενώ καταθέσαμε πλήρη και ώριμη μελέτη για το «στολίδι» του Πανοράματος, τον λόφο Ανάληψης, που εγκρίθηκε ήδη από το Δασαρχείο.

Στον Χορτιάτη το «δώρο» μας προς τη νέα γενιά είναι το κλειστό δημοτικό γυμναστήριο, που θα αποτελέσει κυψέλη αθλητισμού για την ευρύτερη περιοχή, που χτίζεται ήδη, ενώ ιστορικά έργα υποδομών σε αποχέτευση και ύδρευση αναβαθμίζουν συνολικά την περιοχή. Ανεκτίμητη πολιτιστική παρακαταθήκη η ανάδειξη του βυζαντινού Ιερού Ναού της  Μεταμορφώσεως του Σωτήρος και των πέριξ κτιρίων που δημιουργούν την πρώτη ιστορική πλατεία του Χορτιάτη.

Στο Φίλυρο λύνουμε οριστικά το πρόβλημα με την υδροδότηση με το νέο δίκτυο ύδρευσης 9 εκ. ευρώ με χρήματα του προγράμματος «Α. Τρίτσης», ενώ στην Εξοχή το νέο δημοτικό σχολείο θα προχωρήσει παρά τα προβλήματα με την αρχική εργολαβία, καθώς το χρηματοδοτούμε από το ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Κ. Μακεδονίας.

Στο Ασβεστοχώρι, την Εξοχή και τον Χορτιάτη, χάρη στις συντονισμένες προσπάθειες του δήμου μας υλοποιούνται ταυτόχρονα ένα τεράστιο έργο υδροδότησης και δικτύου αποχέτευσης, προϋπολογισμού 25εκ. ευρώ, έργα ιστορικά για την περιοχή.

Πυλώνας μας είναι ακόμη ο ψηφιακός δήμος, που τον υλοποιούμε και τον χαίρονται οι συμπολίτες μας με καινοτόμες ποιοτικές υπηρεσίες: E-poledomiα, E-15195, που έτυχε πανελλαδικής αναγνώρισης και άλλες 25 ηλεκτρονικές υπηρεσίες, μας αναδεικνύουν πρωταγωνιστές και στον τομέα αυτόν, ενώ είμαστε ο πρώτος πανελλαδικά δήμος που κατήργησε κάθε μορφής έγγραφα στις συνεδριάσεις του Δημοτικού μας Συμβουλίου που διεξάγονται 100% ψηφιακά.

Ακόμη είμαστε υπερήφανοι γιατί με ταχύτητες… φωτός ολοκληρώνονται οι εργασίες του δήμου μας για την αντικατάσταση των φωτιστικών σωμάτων με λαμπτήρες σύγχρονης τεχνολογίας και υψηλής ενεργειακής απόδοσης τύπου LED. Προσφέροντας εξοικονόμηση ενέργειας έως 70%, προστασία του περιβάλλοντος και μεγαλύτερη ασφάλεια στις γειτονιές.

Με ρωτάτε για τις προκλήσεις του μέλλοντος. Η μεγαλύτερη πρόκληση για το μέλλον είναι η επιστροφή στην κανονικότητα. Για να χαιρόμαστε από κοντά τους δικούς μας και να μπορούμε να τους αγκαλιάσουμε ξανά. Για να αισθανθούμε πάλι τις παλιές βεβαιότητες στην καθημερινότητά μας. Και φυσικά να ζήσουμε την ανάπτυξη.

Όσο για το όραμά μου ξέρετε ότι δεν μου αρέσουν τα μεγάλα λόγια, αλλά οι πράξεις. Ο στόχος μου είναι την επόμενη πενταετία να συνεχίσουμε και να ολοκληρώσουμε ένα πολύπλευρο και ιστορικό έργο που υποστηρίζεται από τους συμπολίτες μας. Για να τελειώσουμε τα «μεγάλα», να συνεχίσουμε να είμαστε αποτελεσματικοί στα «καθημερινά», βελτιώνοντας ακόμη περισσότερο την εξυπηρέτηση του πολίτη και για να διευρύνουμε κι άλλο την κοινωνική μας αγκαλιά για τους ευάλωτους συμπολίτες μας.

Με τις ανάγκες της κάθε γειτονιάς. Από τα μικρά και καθημερινά, όπως η καθαριότητα, τα σχολεία, οι παιδικές χαρές και οι χώροι άθλησης μέχρι τα μεγάλα έργα υποδομής που οδηγούν τις πόλεις μας στο αύριο και πιο κοντά στο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι. Έτσι θα συνεχίσω και στη νέα θητεία, με πολλή δουλειά και ειλικρίνεια, έναν διαρκή έντιμο διάλογο με τους συμπολίτες μου, όπως όλα αυτά τα χρόνια που με τιμούν με την εμπιστοσύνη τους.

  Η ευαισθησία και η σκληρή δουλειά θα συνεχίσει να μας οδηγεί. Οι δημότες μας θα είναι και πάλι στο κέντρο κάθε πολιτικής μας!

  Εκλογικά κέντρα

  Πανόραμα
  Κομνηνών 15, 1ος όροφος
  Τηλ. 2310 346 162

  Πυλαία
  Προφήτη Ηλία 32 (Πλατεία Δημαρχείου)
  Τηλ. 2310 330 323

  Ασβεστοχώρι
  Μακεδονομάχων 23
  Copyright © 2023. all rights reserved.
  Design by ADVISION