Ο Αντώνης Μαυρόπουλος έγινε παγκοσμίως γνωστός όταν κέρδισε την ζωή του… χάνοντας την πτήση της Ethiopion Airlines επειδή καθυστέρησε!

Στο δημαρχείο Πανοράματος τον έφερε η επαγγελματική του ιδιότητα, καθώς ο κ. Μαυρόπουλος θεωρείται παγκόσμιος «γκουρού» των απορριμμάτων και είναι επικεφαλής των εταιριών D-WASTE και πρόεδρος της Επιστημονικής Επιτροπής της Διεθνούς Ένωσης για την Διαχείριση των Στερεών Αποβλήτων του ΟΗΕ.

Στην συνάντηση που είχαν με τον δήμαρχο Πυλαίας-Χορτιάτη συζήτησαν τις λεπτομέρειες για την ανάπτυξη του δημοτικού Σχεδίου Διαχείρισης των Απορριμμάτων με νέες δράσεις και με καινοτόμες και σύγχρονες εφαρμογές smart- τεχνολογίας.

Η σημαντική  συνεργασία έγινε εφικτή με τη συμβολή του προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου Πυλαίας-Χορτιάτη και προέδρου του ΦΟΔΣΑ Κεντρικής Μακεδονίας Μιχάλη Γεράνη,.

«Ενώνουμε δυνάμεις για την μεγάλη μάχη , που είναι ο περιορισμός και η σωστή διαχείριση των απορριμμάτων. Προγραμματίζουμε νέες πρωτοβουλίες για ακόμη πιο καθαρή και πράσινη πόλη και συνεργαζόμαστε με έναν  «γκουρού» στον τομέα αυτό τον Αντώνη Μαυρόπουλο. Ο δήμος μας θα είναι πρώτος σε όλη την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας που θα υλοποιήσει το τοπικό του σχέδιο διαχείρισης των απορριμμάτων πετυχαίνοντας μείωση του όγκου τους και θεαματική μείωση των δημοτικών τελών για κάθε νοικοκυριό.

Από τη μεριά του ο κ. Μαυρόπουλος ευχαρίστησε τον δήμαρχο και τον πρόεδρο του ΦΟΔΣΑ, Μιχάλη Γεράνη για την εγκάρδια φιλοξενία και την πολύ καλή συνεργασία  τους όλο αυτό το διάστημα.  Επιπλέον τόνισε ότι «για να μην μείνει απλό σύνθημα η προστασία του περιβάλλοντος θα πρέπει να υιοθετηθούν μέτρα, έργα και δράσεις που στόχο θα έχουν την αποτελεσματική και ορθολογική διαχείριση των αποβλήτων, την αειφόρο χρήση των πόρων και την πρόληψη, διατήρηση ή βελτίωση του περιβάλλοντος. Αυτό ακριβώς κάνουμε μεταξύ άλλων κι εδώ σε συνεργασία με τον δήμαρχο: Ιεραρχούμε τις δραστηριότητες, προγραμματίζουμε δράσεις και δίνουμε προτεραιότητα στην πρόληψη, στην προετοιμασία για επαναχρησιμοποίηση, στην ανακύκλωση και στην ανάκτηση πόρων και ενέργειας».

Συγκεκριμένα μεταξύ άλλων οι δύο φορείς σε σύντομο χρόνο θα προχωρήσουν:

  • Στην «ανάπτυξη δράσεων στη στεριά για τον περιορισμό της ρύπανσης στη θάλασσα». Στόχος της πρωτοβουλίας είναι να λειτουργήσει ως ασπίδα για τον περιορισμό των πλαστικών στη θάλασσα και θα αναπτυχθεί σε συνεργασία με την τοπική κοινωνία, και συνέργειες με επιχειρηματίες, αλιείς και επαγγελματίες της θάλασσας.
  • Στη δημιουργία Κέντρου Επαναχρησιμοποίησης αντικειμένων προς απόσυρση (π.χ. ποδήλατα, κρεβάτια, μικρά ψυγεία κλπ) τα οποία με μικρό κόστος επισκευής καθίστανται χρηστικά και είτε μπορούν να πωληθούν με ελάχιστο τίμημα, είτε να προσφερθούν δωρεάν σε ειδικές ομάδες πολιτών οικονομικά ευαίσθητες, σε εφαρμογή των κανόνων της κυκλικής οικονομίας.
  • Στη συστηματική διασύνδεση του δήμου Πυλαίας – Χορτιάτη με την Παγκόσμια Ένωση Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (International Solid Waste Association) -στην οποία προεδρεύει ο Αντώνης Μαυρόπουλος- και την αξιοποίηση smart εφαρμογών του δήμου Πυλαίας – Χορτιάτη για μια εκτεταμένη ψηφιοποίηση στον τρόπο διαχείρισης των Απορριμμάτων.

 

Από το μενού της επίσκεψης του κ. Μαυρόπουλου δεν θα μπορούσε να λείπει η  σοκαριστική εμπειρία που βίωσε ο ίδιος πριν από ένα μήνα περίπου και την οποία διηγήθηκε με λεπτομέρειες στον Ιγνάτιο Καϊτεζίδη.

Ταξιδεύοντας προς το Ναϊρόμπι για να παρευρεθεί στο συνέδριο του ΟΗΕ για το περιβάλλον, όταν έφτασε στην Αντίς Αμπέμπα έχασε την πτήση του. Παρά τις αρχικές διαμαρτυρίες του λίγη ώρα αργότερα πληροφορήθηκε ότι η πτήση προς το Ναϊρόμπι αγνοούνταν και στη συνέχεια τον ενημέρωσαν ότι το αεροπλάνο είχε συντριβεί, παρασύροντας στον θάνατο 157 ανθρώπους.

Παρά το αρχικό σοκ ο κ. Μαυρόπουλος συνεχίζει να ταξιδεύει λόγω της δουλειάς του, έχει όμως πλέον συνειδητοποιήσει ότι η ζωή μας κρέμεται από συμπτώσεις και ότι όλοι μας πρέπει να συμφιλιωθούμε με τον ρόλο που παίζει στην ζωή μας η τύχη…..