Συνέντευξη Ιγνάτιου Καϊτεζίδη – Αφιέρωμα της ΔΕΘ της ιστοσελίδας thestival.gr

-Κύριε Καϊτεζίδη, να ξεκινήσουμε από τον ενεργειακό πληθωρισμό που προκαλεί η εισβολή τη Ρωσίας στην Ουκρανία σε όλη την παγκόσμια οικονομία και φυσικά και στους δήμους. Πόσο σας προβληματίζει αυτό και τι ζητήματα δημιουργεί στην τοπική αυτοδιοίκηση;

Το πρόβλημα είναι τεράστιο και απασχολεί τους δήμους όλης της χώρας. Αυτό γιατί η αύξηση του ενεργειακού κόστους επιβαρύνει τη λειτουργία και των δήμων, αλλά και των Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης και Αποχέτευσης (ΔΕΥΑ), οι οποίες κινδυνεύουν να κλείσουν και όχι απλά να περιορίσουν τις υπηρεσίες τους. Το εξετάσαμε πολλές φορές στο ΔΣ της ΠΕΔ-ΚΜ, όπου αποφασίσαμε ομόφωνα να κατατεθεί στα αρμόδια υπουργεία το αίτημα για έκτακτη επιχορήγηση των δήμων, των σχολικών επιτροπών όλων των δήμων αλλά και των ΔΕΥΑ για την κάλυψη των λειτουργικών δαπανών τους. Ιδιαίτερα στους δήμους της Βόρειας Ελλάδας το πρόβλημα είναι μεγάλο, καθώς λόγω της μεγάλης διάρκειας αλλά και της έντασης του χειμώνα επιβάλλεται πολύωρη λειτουργία των συστημάτων θέρμανσης, με αποτέλεσμα οι δαπάνες να αυξάνονται κατακόρυφα και για μακρύ χρονικό διάστημα. Εδώ η Πολιτεία πρέπει να πάρει μια γενναία απόφαση ενίσχυσης των δήμων ενόψει του χειμώνα που όλοι προβλέπουν ότι θα είναι δύσκολος.

-Την ίδια στιγμή η τοπική αυτοδιοίκηση δίνει τη μάχη για την επανεκκίνηση μετά την πανδημία. Πως βλέπετε την επόμενη ημέρα μετά τον κορονοϊό;

Όλος ο κόσμος, η Ελλάδα αλλά και η τοπική αυτοδιοίκηση της πατρίδα μας, δίνουμε τη μάχη για την επιστροφή στην κανονικότητα και την επανεκκίνηση μετά την πανδημία. Κατ’ αρχήν ο ιός είναι ακόμη εδώ και παρών. Γι’ αυτό πρέπει να είμαστε σε εγρήγορση και να τηρούμε τις οδηγίες των επιστημόνων που και αυτοί δίνουν τη δική τους μεγάλη μάχη για να περάσουμε από την πανδημία στην επόμενη ημέρα.

Από την άλλη η Ελλάδα έχει στην πλάτη της ουκ ολίγα βάρη: 10 χρόνια μνημόνια, 3 χρόνια υγειονομικής κρίσης αλλά και σχεδόν 7 μήνες ενός παράλογου ευρωπαϊκού πολέμου με συνεπακόλουθη ενεργειακή κρίση που οδήγησε σε παγκόσμια ύφεση.

Έτσι πολλά έργα προχωρούν με αργούς ρυθμούς, άλλα εγκαταλείπονται, είτε στην καλύτερη περίπτωση επιβραδύνονται. Γινόμαστε μάρτυρες μεγάλων εκπτώσεων στους δημόσιους διαγωνισμούς της τάξης του 55% και 60%, βλέπουμε την αύξηση των υλικών και του κόστους κατασκευής μέχρι 10 φορές πάνω, δημόσια έργα ακόμη και του ΕΣΠΑ να «παγώνουν», εργολάβοι σε δήμους, Περιφέρειες και Δημόσιο να «εγκαταλείπουν» τα εργοτάξια και το Κράτος να προσπαθεί να βρει λύσεις που δυστυχώς δεν βρήκε μέχρι σήμερα. Τα σημειώνω αυτά για να γνωρίζουμε όλοι σε τι περιβάλλον προσπαθούμε να δημιουργήσουμε και τι δυσκολίες συναντούμε.

Από την άλλη μεριά η αυτοδιοίκηση έχει νέα όπλα και εργαλεία, όπως το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» και τα ευρωπαϊκά κονδύλια από το «Ταμείο Ανάκαμψης». Η τοπική αυτοδιοίκηση διεκδικεί πόρους με σχέδιο και γνώση παύοντας να είναι ο επαίτης του εκάστοτε υπουργού. Αίτημά μας, το οποίο υπέβαλλε και η ΠΕΔ-ΚΜ που έχω την τιμή να εκπροσωπώ ως πρόεδρός της, είναι να δοθούν χρήματα και για τις αποζημιώσεις των απαλλοτριώσεων ώστε να σωθούν οικόπεδα στις πόλεις για σχολεία – κοινωνικές λειτουργίες, πάρκα – παιδικές χαρές και δημόσιους χώρους.

-Καθυστερήσεις όπως είπατε παρατηρούνται και στα έργα των δήμων. Πόσο σας επηρεάζει αυτό στον προγραμματισμό σας για τον δήμο Πυλαίας-Χορτιάτη; Ποιοι είναι οι σχεδιασμοί για τον δήμο;

Παρά τα προβλήματα που σας ανέφερα και προηγουμένως εμείς συνεχίζουμε. Και εδώ θα μιλήσω ως δήμαρχος Πυλαίας-Χορτιάτη, όπου δημιουργούμε έργα υποδομής που βελτιώνουν την καθημερινότητα των πολιτών και προσφέρουν ανάσες για τον αθλητισμό και τον πολιτισμό. Με σκληρή δουλειά και με το βλέμμα στραμμένο στις ανάγκες της νέας γενιάς, αλλά και στην καθημερινότητα.

Έργα παντού και σε κάθε γωνιά του δήμου, που για να τα περιγράψω θα χρειαστούν λέξεις πολλές. Θα περιοριστώ επιγραμματικά στα σημαντικά ανά δημοτική ενότητα.

Στην Πυλαία υλοποιούμε τη μεγάλη ανάπλαση της οδού 17 Νοέμβρη, που θα αλλάξει την εικόνα του πιο σημαντικού δρόμου στον οικισμό των Κωνσταντινουπολιτών, ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται και η «εκ θεμελίων» ενεργειακή αναβάθμιση του Κλειστού Δημοτικού Γυμναστηρίου και του Γυμναστηρίου της Άρσης Βαρών.

Στο Πανόραμα ολοκληρώσαμε τη συνολική ανάπλαση του πολιτιστικού μας κέντρου με την αίθουσα «Λίτσα Φωκίδη» δημιουργώντας τις πιο σύγχρονες υποδομές πολιτισμού-συνεδριακού τουρισμού, ενώ καταθέσαμε πλήρη και ώριμη μελέτη για το «στολίδι» του Πανοράματος, τον λόφο Ανάληψης, που εγκρίθηκε ήδη από το Δασαρχείο.

Στον Χορτιάτη το «δώρο» μας προς τη νέα γενιά είναι το κλειστό δημοτικό γυμναστήριο, που θα αποτελέσει κυψέλη αθλητισμού για την ευρύτερη περιοχή, που χτίζεται ήδη, ενώ ιστορικά έργα υποδομών σε αποχέτευση και ύδρευση αναβαθμίζουν συνολικά την περιοχή. Ανεκτίμητη πολιτιστική παρακαταθήκη η ανάδειξη του βυζαντινού Ι.Ν. Μεταμορφώσεως του Σωτήρος και των πέριξ κτιρίων που δημιουργούν την πρώτη ιστορική πλατεία του Χορτιάτη.

Στο Φίλυρο λύνουμε οριστικά το πρόβλημα με την υδροδότηση με το νέο δίκτυο ύδρευσης 9 εκ. ευρώ με χρήματα του προγράμματος «Α. Τρίτσης», ενώ στην Εξοχή το νέο δημοτικό σχολείο θα προχωρήσει παρά τα προβλήματα με την αρχική εργολαβία, καθώς το χρηματοδοτούμε από το ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Κ. Μακεδονίας.

Στο Ασβεστοχώρι, την Εξοχή και τον Χορτιάτη, χάρη στις συντονισμένες προσπάθειες του δήμου μας υλοποιούνται ταυτόχρονα ένα τεράστιο έργο υδροδότησης και δικτύου αποχέτευσης, προϋπολογισμού 25εκ. ευρώ, έργων ιστορικών για την περιοχή.

Πυλώνας μας είναι ακόμη ο ψηφιακός δήμος, που τον υλοποιούμε και τον χαίρονται οι συμπολίτες μας με καινοτόμες ποιοτικές υπηρεσίες: E-poledomiα, E-15195, που έτυχε πανελλαδικής αναγνώρισης και άλλες 25 ηλεκτρονικές υπηρεσίες, μας αναδεικνύουν πρωταγωνιστές και στον τομέα αυτόν, ενώ είμαστε ο πρώτος πανελλαδικά δήμος που κατήργησε κάθε μορφής έγγραφα στις συνεδριάσεις του Δημοτικού μας Συμβουλίου που διεξάγονται 100% ψηφιακά.

-Σε 13 μήνες θα έχουμε αυτοδιοικητικές εκλογές. Θα είστε και πάλι υποψήφιος στον δήμο Πυλαίας – Χορτιάτη;

Ναι, θα είμαι ξανά υποψήφιος δήμαρχος και επικεφαλής της «Δύναμης Ενότητας». Για να συνεχίσουμε ένα πολύπλευρο και ιστορικό έργο που υποστηρίζεται από τους συμπολίτες μας. Για να τελειώσουμε τα «μεγάλα», να συνεχίσουμε να είμαστε αποτελεσματικοί στα «καθημερινά», βελτιώνοντας ακόμη περισσότερο την εξυπηρέτηση του πολίτη και για να διευρύνουμε κι άλλο την κοινωνική μας αγκαλιά για τους ευάλωτους συμπολίτες μας. Στις τελευταίες εκλογές η εμπιστοσύνη των συμπολιτών μας στον δήμαρχο ανανεώθηκε με το εντυπωσιακό 71%. Πάνω σ’ αυτή τη στέρεη σχέση εμπιστοσύνης χτίζουμε και συνεχίζουμε.

  Η ευαισθησία και η σκληρή δουλειά θα συνεχίσει να μας οδηγεί. Οι δημότες μας θα είναι και πάλι στο κέντρο κάθε πολιτικής μας!

  Εκλογικά κέντρα

  Πανόραμα
  Κομνηνών 15, 1ος όροφος
  Τηλ. 2310 346 162

  Πυλαία
  Προφήτη Ηλία 32 (Πλατεία Δημαρχείου)
  Τηλ. 2310 330 323

  Ασβεστοχώρι
  Μακεδονομάχων 23
  Copyright © 2023. all rights reserved.
  Design by ADVISION