Συνέντευξη Ιγνάτιου Καϊτεζίδη στην εφημερίδα “ΠΟΛΙΤΙΚΗ”

-Είκοσι τέσσερα χρόνια δήμαρχος και μάλιστα με σημαντικά ποσοστά! Θα έλεγε κανείς ότι δεν έμεινε και τίποτα άλλο να κάνετε μετά από τόσα χρόνια. Ποιο είναι το δικό σας σκεπτικό;

Δε σας κρύβω ότι αυτό που αποτελούσε πάντοτε το δικό μου μεγάλο κίνητρο διαχρονικά είναι τα μεγάλα έργα που θα τα χαίρονται οι επόμενες γενεές. Πολλά καταφέραμε ήδη. Έχουμε όμως μπροστά μας και άλλα σημαντικά πράγματα.  Ένα τέτοιο μεγάλο πρότζεκτ είναι ο λεγόμενος «τουριστικός λιμένας Πυλαίας», η μαρίνα της Πυλαίας, δηλαδή, αλλά και η διαμόρφωση όλου του παραλιακού μετώπου για χρήσεις υπερτοπικές αθλητισμού, ψυχαγωγίας, περιπάτου κλπ.

Αυτό το μεγάλο πρότζεκτ που έχουμε σχεδιάσει και προετοιμάσει όλα αυτά τα τελευταία χρόνια δυστυχώς «ταλαιπωρείται» στα γρανάζια της ελληνικής γραφειοκρατίας, αλλά και στις ατολμίες των κυβερνώντων διαχρονικά. Σε κάθε περίπτωση όμως είναι ένα έτοιμο και ώριμο πρότζεκτ που το έχουμε προετοιμάσει με προσοχή και σοβαρότητα και θα προχωρήσει παρά τις δυσκολίες, αφού μάλιστα σύμφωνα με τους σχεδιασμούς μας δεν απαιτεί κρατική χρηματοδότηση, άρα επιβάρυνση του κρατικού προϋπολογισμού. Άλλωστε, το συνολικό πρότζεκτ της μαρίνας σκαφών έχει ενταχθεί στη συνολική ανάπλαση του παραλιακού μετώπου, ένα οραματικό σχέδιο του περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολου Τζιτζικώστα που στηρίζει η κυβέρνηση, με κάνει αρκετά αισιόδοξο για το μεγάλο αυτό έργο.

Εδώ θα ήθελα να προσθέσω για αυτή την πορεία στην αυτοδιοίκηση ότι αυτό που για μένα μένει είναι η στενή μου σχέση με τον κόσμο. Είναι μια παρακαταθήκη. Ο «δήμαρχος της καρδιάς μας», που λένε. Ήμουν και είμαι καθημερινά πάντα δίπλα στους συμπολίτες μου, η πόρτα του γραφείου μου είναι πάντοτε ανοιχτή και δεν αρνήθηκα τη βοήθεια σε κανέναν, κινούμενος αποκλειστικά με αυτοδιοικητικά κριτήρια. Η λογική μου είναι πάντοτε η αυτοδιοικητική και αυτό εκτιμάται από τους συμπολίτες μου. Επομένως κίνητρο πάντοτε υπάρχει, νοιώθω και σήμερα την ίδια «δίψα» για προσφορά όπως και όταν πρωτοξεκίνησα την αυτοδιοικητική μου πορεία.

-Σε ποιους τομείς έχετε δώσει προτεραιότητα για την βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων;

Θα μπορούσα να σας πω πολλά. Το τρίπτυχο της δράσης μας είναι απλό και διαχρονικό:

Πρώτον, Υπηρέτηση με σύγχρονο τρόπο της καθημερινότητας των συμπολιτών μας και το νοικοκύρεμα της πόλης. Το 15195 στο τηλεφωνικό μας κέντρο και το ψηφιακό e-15195 είναι συνώνυμα της ποιότητας και αναγνωρισμένα πανελλαδικά.

Δεύτερον, Οι σύγχρονες υποδομές και τα δίκτυα με την αξιοποίηση ιδιαίτερα των ευρωπαϊκών και περιφερειακών χρημάτων.

Και τρίτον, Η «κοινωνική αγκαλιά», ιδιαίτερα για τους αδύναμους και ευάλωτους συμπολίτες μας που αξίζει να νοιώθουν τη φροντίδα του δήμου ώστε ολόκληρη η κοινωνία να έχει κοινό βηματισμό δίχως αποκλεισμούς.

Σας προβληματίζει ο τρόπος που θα κληθείτε να αντιμετωπίσετε το θέμα της ενεργειακής κρίσης από τον ερχόμενο χειμώνα;

Κοιτάξτε, η ενεργειακή ακρίβεια  εξελίσσεται σε μείζον ζήτημα και απειλεί τα οικονομικά κάθε ελληνικού νοικοκυριού αλλά και κάθε δήμου της χώρας. Πολλοί δήμοι αγωνιούν πώς θα λειτουργήσουν στο εξής όλες τις υπηρεσίες και τις δομές αρμοδιότητάς τους, με τόσο αυξημένους λογαριασμούς. Οι δήμοι ήρθαν έτσι κι αλλιώς σε οικονομική δυσκολία με την πανδημία του κορωνοϊού και με τα περιορισμένα κρατικά έσοδα των τελευταίων πολλών ετών. Μια σειρά από έργα πήγαν ήδη πίσω για να καλυφθεί το έκτακτο κόστος των τελευταίων δυο ετών της πανδημίας αλλά και το πρόσφατο ενεργειακό κόστος.

Το γεγονός ότι οι δήμοι είναι με την πλάτη στον τοίχο επιβεβαιώνει η ΚΕΔΕ και όλοι οι δήμαρχοι, με τους ΟΤΑ να βρίσκονται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Σύμφωνα με την ΚΕΔΕ η κιλοβατώρα από τα 6,3 λεπτά έφτασε στα 26!

Το πρόβλημα δεν είναι μήπως δεν έχει θέρμανση ή ρεύμα το δημαρχείο, αλλά τι γίνεται με το ηλεκτρικό ρεύμα, το φυσικό αέριο και το πετρέλαιο θέρμανσης στα σχολεία. Κι αν τα καλοριφέρ πλέον σβήνουν, από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο θα πρέπει να ξαναγίνουν οι προμήθειες. Και είναι μάλλον δύσκολο μέχρι τότε να έχουμε μια γενναία αποκλιμάκωση των τιμών στα καύσιμα… Πρέπει επίσης να κυκλοφορεί καθημερινά όλος ο στόλος των οχημάτων των δήμων. Που σημαίνει απορριμματοφόρα, οχήματα πολιτικής προστασίας κλπ., ενώ υπάρχει και το κόστος του οδοφωτισμού. 

Όλα αυτά με δεδομένο ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία που έχει επιτείνει το πρόβλημα της ενεργειακής ακρίβειας δε διαφαίνεται να βαδίζει προς το τέλος του δείχνουν ότι φως στο τούνελ δεν υπάρχει. Γι αυτό και πρέπει το θέμα να αντιμετωπιστεί κεντρικά, δηλαδή από την κυβέρνηση σε στενή συνεργασία με την αυτοδιοίκηση.

-Πόση γκρίνια προκαλεί στους κατοίκους της περιοχής σας το θέμα του κυκλοφοριακού, δεδομένου ότι η πρόσβασή τους στο κέντρο της πόλης είναι για γερά νεύρα.

Το κυκλοφοριακό πρόβλημα είναι κάτι που προβληματίζει σχεδόν όλους τους δήμους μετά την πανδημία, ιδιαίτερα τους περιφερειακούς. Το βλέπουμε και στα δελτία ειδήσεων με ρεπορτάζ τόσο για την Αθήνα όσο και για τη Θεσσαλονίκη. Οι λόγοι είναι πολλοί και έχουν να κάνουν και με τον δισταγμό των πολιτών να χρησιμοποιήσουν τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και έτσι επιλέγουν την ασφαλή λύση του ΙΧ, επιβαρύνοντας το κυκλοφοριακό. Η πρόσβαση του δήμου μας στον περιφερειακό αμβλύνει το πρόβλημα για τους συμπολίτες μου, θα έλεγα ότι μεγαλύτερο πρόβλημα αντιμετωπίζουμε στην κίνηση των οχημάτων εντός της πόλης.

-Υπάρχει κάτι που δεν καταφέρατε να φέρετε εις πέρας όλα αυτά τα χρόνια ως δήμαρχος και δε θα εγκαταλείψετε μέχρι να το πετύχετε;

Αυτό που δεν άλλαξε σημαντικά όλα αυτά τα χρόνια είναι η συμπεριφορά της πολιτείας προς την αυτοδιοίκηση, καθώς συνεχίζεται η απόλυτη οικονομική εξάρτηση των δήμων από το κράτος. Οι πιο παλιοί αυτοδιοικητικοί σχολιάζουμε πως στη χώρα μας έχουμε περισσότερο ετεροδιοίκηση παρά αυτοδιοίκηση. Μια απλή πρόταση είναι η εκχώρηση πάγιων πόρων,  που θα επιτρέπουν στους δήμους προγραμματισμό και ανάπτυξη. Σήμερα οι περισσότεροι δήμοι της χώρας λειτουργούν στο κόκκινο και από πλευράς πόρων και από πλευράς προσωπικού, ενώ την ίδια ώρα η πολιτεία τους έχει φορτώσει πάνω από 300 αρμοδιότητες. Το ζήτημα της οικονομικής αλλά και της θεσμικής αυτοδιοίκησης των δήμων πρέπει να μπει στο κέντρο της δημόσιας πολιτικής συζήτησης και αυτό πρέπει να το αντιληφθούν οι κρατούντες. Και οι σημερινοί και οι αυριανοί!

-Θα είστε υποψήφιος στις επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές κι αν ναι θα υπάρξουν ανατροπές κι εκπλήξεις στο ψηφοδέλτιό σας;

Θα είμαι υποψήφιος δήμαρχος και επικεφαλής της «Δύναμης Ενότητας». Όσοι με γνωρίζουν ξέρουν ποιο είναι το πολιτικό μου μότο: Δίπλα στον δημότη κάθε μέρα όλης της δημοτικής θητείας.

Κάθε μέρα βγαίνω έξω, επικοινωνώ με τους συμπολίτες μου, περπατάω και συζητάω στις γειτονιές. Αυτό είναι το πιο σημαντικό εργαλείο που έχω στα χέρια μου, η άμεση επαφή με τον δημότη. Γνωρίζω από «πρώτο χέρι» τα προβλήματα της κάθε γειτονιάς. Από τα μικρά και καθημερινά μέχρι τα μεγάλα έργα υποδομής που οδηγούν τις πόλεις μας στο αύριο.

Αυτό τον δρόμο της αυτοδιοίκησης πορεύτηκα εδώ και 24 χρόνια που την υπηρετώ σε πρώτο πρόσωπο, αυτόν τον δρόμο θα συνεχίσω να πορεύομαι και στο μέλλον με όπλο μου πάντοτε την εμπιστοσύνη των συμπολιτών μου, πλαισιωμένος από μία μεγάλη ομάδα άξιων συνεργατών, έμπειρων, αλλά και νεότερων με ενθουσιασμό για διάκριση. Μη ξεχνάτε πως η προσφορά στην αυτοδιοίκηση είναι πάντοτε συλλογική και ποτέ ατομική. Η ομάδα και όχι το άτομο νικά και αυτό το επιβεβαιώνουμε σε κάθε εκλογική αναμέτρηση χρόνια τώρα..

  Η ευαισθησία και η σκληρή δουλειά θα συνεχίσει να μας οδηγεί. Οι δημότες μας θα είναι και πάλι στο κέντρο κάθε πολιτικής μας!

  Εκλογικά κέντρα

  Πανόραμα
  Κομνηνών 15, 1ος όροφος
  Τηλ. 2310 346 162

  Πυλαία
  Προφήτη Ηλία 32 (Πλατεία Δημαρχείου)
  Τηλ. 2310 330 323

  Ασβεστοχώρι
  Μακεδονομάχων 23
  Copyright © 2023. all rights reserved.
  Design by ADVISION