Συνέντευξη Ιγνάτιου Καϊτεζίδη στην εφημερίδα “ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ”

*Προ ημερών αναλάβατε το τιμόνι της ΠΕΔ-ΚΜ για τα επόμενα τέσσερα χρόνια. Ποιες είναι οι προτεραιότητες σας και ποια είναι η πολιτική που θα ακολουθήσετε για τη στήριξη των Δήμων της Κεντρικής Μακεδονίας;

Είναι μεγάλη η τιμή και η ευθύνη  να είμαι επικεφαλής και πρόεδρος ενός τόσο σημαντικού οργάνου όπως η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΕΔ-ΚΜ), στην οποία μετέχουν 38 δήμοι από 7 νομούς της Μακεδονίας,  αντιπροσωπεύοντας πάνω από 2 εκατομμύρια συμπολίτες μας. Απευθύνοντας ένα μεγάλο ευχαριστώ, θα ήθελα να διαβεβαιώσω τους συναδέλφους που με εμπιστεύτηκαν αλλά και όλους όσους έκαναν μια διαφορετική επιλογή ότι θα κινηθώ ενωτικά και αυτοδιοικητικά κάνοντας πράξη όσα υποσχέθηκα.

Το πρώτο δείγμα γραφής δόθηκε με την επιλογή για διαπαραταξιακό προεδρείο στην ΠΕΔ-ΚΜ, με διαδικασίες ανοιχτές.

Ταυτόχρονα με θεσμικές κινήσεις επιδιώκουμε την ενίσχυση των δήμων με ποιοτικές υπηρεσίες, με στόχο κανείς  να μην αισθάνεται ότι παλεύει μόνος του και αβοήθητος την καθημερινότητά του .

Το  μήνυμα μας είναι μία αυτοδιοίκηση με περισσότερη αποκέντρωση στα πρότυπα του ευρωπαϊκού κεκτημένου και γι’  αυτούς τους στόχους θα παλέψουμε.

*Ποια θεωρείτε  ότι είναι σήμερα τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Δήμοι και ποια είναι αυτά για τα οποία θα δουλέψετε άμεσα για την επίλυσή τους;

Τα προβλήματα των δήμων είναι πολλά και γνωστά, τα έχουμε πολλές φορές  επισημάνει στα συνέδρια της ΚΕΔΕ, αλλά και σε παλιότερες παρεμβάσεις των συνδικαλιστικών μας οργάνων. Σχετίζονται με την έλλειψη πόρων, ανθρώπινων και οικονομικών, αλλά  και τον κακοσχεδιασμένο «Κλεισθένη» που αντί να δώσει λύσεις δημιούργησε επιπλέον ζητήματα. Αναφέρω επιγραμματικά την υποχρηματοδότηση και την υποστελέχωση των δήμων, αλλά και το υπάρχον αναχρονιστικό θεσμικό πλαίσιο που χρήζει άμεσης μεταρρύθμισης. Κατά τη γνώμη μου χρειάζεται ενίσχυση του ρόλου της Αυτοδιοίκησης με πρωτοβουλίες που θα εντάσσονται στο πλαίσιο της Αναθεώρησης του Συντάγματος.

Αποτελεί ευνοϊκή συγκυρία και συνάμα ευκαιρία να αντιμετωπιστούν οι δυσλειτουργίες στις σχέσεις μεταξύ της κεντρικής διοίκησης και της τοπικής αυτοδιοίκησης.

*Το προσφυγικό- μεταναστευτικό αποδεικνύεται ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα στην Κεντρική Μακεδονία, που εξακολουθεί να σηκώνει μεγάλο βάρος. Δεδομένου μάλιστα ότι οι αιρετοί κάνουν λόγο για μεγάλο έλλειμμα ενημέρωσης, σκοπεύετε να ζητήσετε από τον αρμόδιο υπουργό να τους ενημερώσει επισήμως, στην έδρα της ΠΕΔ-ΚΜ, ώστε να ξέρουν πως να διαχειριστούν τις οξυμένες αντιδράσεις των τοπικών τους κοινωνιών;

Είναι ένα ζήτημα που θα το βρίσκουμε συνεχώς μπροστά μας και με μεγάλη ένταση.  Το διαπίστωσα και προεκλογικά όταν επισκέφτηκα και τους 38 δήμους της κεντρικής Μακεδονίας και μίλησα με τους δημάρχους και τους αιρετούς της αυτοδιοίκησης. Το προσφυγικό ήταν το υπ’ αριθμόν ένα θέμα που μου έθεταν όλοι.

Η θέση μας είναι ξεκάθαρη: Η κεντρική Μακεδονία δε θα αποδεχτεί να γίνει ξανά αποθήκη ανθρώπινων ψυχών χωρίς κανένα προγραμματισμό και χωρίς καμία ισοκατανομή. Είναι γεγονός ότι πολλές περιφέρειες που είχαν  ήδη δεχτεί μεγάλο φορτίο προσφύγων επιβαρύνθηκαν επιπλέον και πολλές φορές άδικα και αυτό είναι κάτι που δεν πρέπει να ξαναγίνει.

Όταν μιλάμε για μεταναστευτικό, μιλάμε για ανθρώπους. Η πολιτεία πρέπει να σεβαστεί τόσο τις τοπικές κοινωνίες όσο και τις ανάγκες των ίδιων των μεταναστών-προσφύγων. Από την πλευρά μας θα ζητήσουμε ενημέρωση από τους αρμόδιους υπουργούς και σίγουρα δε θα αποδεχτούμε τετελεσμένα γεγονότα και αποφάσεις που θα ληφθούν ερήμην μας.

Δυστυχώς όμως την ίδια ώρα οι  αρμόδιοι στις Βρυξέλλες εξακολουθούν να περιορίζονται σε θεωρητικές συζητήσεις επί συζητήσεων χωρίς καμία απόφαση ουσίας, εμμένοντας στην λογική της Ευρώπης-φρούριο που εγκλωβίζει στην πατρίδα μας  τις ροές μεταναστών και προσφύγων από την Τουρκία.

*Πόσο πιστεύετε θα επηρεάσει ο «Κλεισθένης» τη λειτουργία των Δήμων;

Για τον Κλεισθένη έχω εκφράσει τη γνώμη μου ως δήμαρχος, ενώ έχουμε τοποθετηθεί και μέσα από τα συνέδριά μας. Είναι ένας κακός, θα έλεγα κάκιστος νόμος του ΣΥΡΙΖΑ που νομοθετήθηκε με μόνη επιδίωξη να μην επιτρέψει την κυβερνησιμότητα  στους δήμους και να επιβάλει την ακυβερνησία. Οι νομοθετικές παρεμβάσεις της νέας κυβέρνησης  της ΝΔ αποσπασματικές μεν, αλλά σίγουρα βοήθησαν  στο να αντιμετωπισθούν πολλά από τα αδιέξοδα του προηγούμενου νομοθετικού πλαισίου. Χρειάζεται όμως ένα συνολικό νομοθέτημα με βάση αυτά που ισχύουν στην Ευρώπη. Για να μπορέσει επιτέλους η Τοπική Αυτοδιοίκηση να ξεφύγει από τη βαλκανική πραγματικότητα στην οποία κινείται σήμερα και να πετάξει προς τα μέλλον. Για μια αυτοδιοίκηση σύγχρονη, μεταρρυθμιστική και ευρωπαϊκή. Να είστε σίγουροι ότι κάθε τέτοια προσπάθεια θα έχει τη στήριξη όλων των αυτοδιοικητικών.   

*Ποιες είναι οι «κόκκινες γραμμές» που θα τραβήξετε στην περίπτωση που η κυβέρνηση θίξει κεκτημένα της Τ.Α;

Σίγουρα προσερχόμαστε καλόπιστα στο διάλογο με τους υπουργούς της κυβέρνησης οι οποίοι από την αρχή έχουν επιδείξει καλά αντανακλαστικά και έχουν ανοιχτές τις  πόρτες τους. Δεν πρόκειται  ωστόσο να δεχτούμε πρωτοβουλίες και μέτρα που μας πάνε πίσω, όπως η απόφαση για το υποχρεωτικό άνοιγμα λογαριασμών και τη μεταφορά των αποθεματικών των δήμων προς την Τράπεζα της Ελλάδος. Τέτοιες πρωτοβουλίες, που καταργούν το αυτοδιοίκητο των δήμων, μάς βρίσκουν κάθετα αντίθετους. Ο τρόπος με τον οποίο θα αντιδράσουμε είναι κάτι το οποίο θα αποφασίσουμε στα συλλογικά μας όργανα και στην ΚΕΔΕ που θα συνεδριάσει την ερχόμενη εβδομάδα. Δεν πρόκειται πάντως να καθίσουμε με σταυρωμένα τα χέρια…

  Η ευαισθησία και η σκληρή δουλειά θα συνεχίσει να μας οδηγεί. Οι δημότες μας θα είναι και πάλι στο κέντρο κάθε πολιτικής μας!

  Εκλογικά κέντρα

  Πανόραμα
  Κομνηνών 15, 1ος όροφος
  Τηλ. 2310 346 162

  Πυλαία
  Προφήτη Ηλία 32 (Πλατεία Δημαρχείου)
  Τηλ. 2310 330 323

  Ασβεστοχώρι
  Μακεδονομάχων 23
  Copyright © 2023. all rights reserved.
  Design by ADVISION