Συνέντευξη Ιγνάτιου Καϊτεζίδη στην εφημερίδα “ΚΑΡΦΙΤΣΑ”

 1. Κύριε Καϊτεζίδη, κατεβαίνετε εκ νέου υποψήφιος στις εκλογές της 26ης Μαΐου μετά από είκοσι και πλέον χρόνια θητείας στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Με ποιο όραμα αυτή τη φορά;

Συμμετέχω στην εκλογική αναμέτρηση ως επικεφαλής της «Δύναμης Ενότητας». Φιλοδοξία μου να είναι ο δήμος μας πρωταθλητής, υπόδειγμα σε όλη τη χώρα, να διευκολύνει τη ζωή και την καθημερινότητα των συμπολιτών μας σε όλους τους τομείς της αρμοδιότητας του. Ξέρετε το «Δύναμη Ενότητας» δεν είναι σχήμα λόγου. Έτσι πορευόμαστε εδώ και είκοσι χρόνια χωρίς διακοπή, σε κλίμα σύμπνοιας και ενότητας, σαν μια οικογένεια, η διοίκηση με τους εργαζόμενους στον δήμο μας.   Στα σχέδια μας για τη νέα τετραετία είναι μεταξύ άλλων: 

 • Να ολοκληρώσουμε τις υποδομές σε σχολεία (Πυλαία, Πανόραμα, Εξοχή , Φίλυρο, Χορτιάτη), αναπλάσεις (Πυλαία), χώρους στάθμευσης (Πανόραμα), δίκτυα αποχέτευσης και ύδρευσης (Χορτιάτη), κτίρια πολιτισμού, αθλητικούς χώρους κλπ.
 • Να καταστήσουμε τον ορεινό όγκο Χορτιάτη και Πανοράματος οικολογικό, ψυχαγωγικό, αθλητικό και γαστρονομικό προορισμό για επισκέπτες από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Ο δήμος μας έχει καταθέσει και υλοποιήσει σχετικές προτάσεις μέσω Leader.
 • Να αναδείξουμε την ιστορική και θρησκευτική σημασία της περιοχής μας. Ήδη καταθέσαμε μέσω Leader προτάσεις για ανάπτυξη θρησκευτικού-ιστορικού τουρισμού (Ολοκαύτωμα Χορτιάτη, Βυζαντινός Ναός Μεταμορφώσεως Σωτήρος Χορτιάτη κλπ.).
 • Να αξιοποιήσουμε μοναδικής ομορφιάς υπαίθριους χώρους όπως τα πρώην Λατομεία Ασβεστοχωρίου και τη διαδρομή του ασβέστη, όπου έχει εγκριθεί σχετική μελέτη καθώς και χρηματοδότηση μέσω ΕΣΠΑ του έργου κατασκευής Ανοιχτού Θεάτρου προϋπολογισμού 2,5 εκ ευρώ.
 •  Να προχωρήσουμε στην κατασκευή της Μαρίνας Πυλαίας σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα και πρακτικές, σε πείσμα όλων αυτών που την πολεμούν ή στην καλύτερη περίπτωση δείχνουν να αγνοούν την ευρωπαϊκή πρακτική και προωθούν τη λογική ενός ακόμη δημόσιου έργου στην πατρίδα μας.
 • Κοιτάζοντας πίσω το έργο των προηγούμενων ετών είστε ικανοποιημένος από την έως τώρα ανάπτυξη του τόπου σας;

Σε αυτές τις περιπτώσεις πάντα λέω ότι «εχθρός του καλού είναι το καλύτερο». Κάθε μέρα δίνουμε εξετάσεις για το έργο μας στους συμπολίτες μας, κάθε φορά προσπαθούμε περισσότερο: Σε αυτά τα δύσκολα χρόνια τόσο για την πατρίδα μας όσο και για την αυτοδιοίκηση της χώρας καταφέραμε όχι μόνο να σταθούμε όρθιοι, αλλά να γίνουμε παράδειγμα σε όλη τη χώρα. Δουλέψαμε με γνώμονα τις ανάγκες των συμπολιτών μας και επιγραμματικά αναφέρω ορισμένους αριθμούς. Ως προς τις υποδομές: 86 εκ € δόθηκαν σε έργα, 7 σχολεία έγιναν συν 6 νέα σχολεία που έρχονται, 9 νέα αμφιθέατρα και πολυχώροι δημιουργήθηκαν, 350 χιλ ασφαλτόστρωσης στρώθηκαν. Ως προς την καθημερινότητα του πολίτη: Δώσαμε λύση σε 120.000 αιτήματα δημοτών μέσω του τηλεφωνικού αριθμού 15195, αναδειχθήκαμε πρωταθλητές στην ανακύκλωση, φωτίσαμε 3.5000 σημεία του δήμου μας,  εγκαταστήσαμε 5 free WiFi spots για ελεύθερο ίντερνετ. Ως προς την Κοινωνική Αλληλεγγύη: υλοποιήσαμε προγράμματα απασχόλησης για 2.500 συνδημότες μας, φιλοξενήσαμε 12.000 παιδιά στα θερινά μας camps, από τις Κοινωνικές μας Υπηρεσίες πέρασαν 3.000 πολίτες, διαθέσαμε 330 τόνους τροφίμων σε συνανθρώπους μας, φιλοξενήσαμε 1800 παιδιά στους Δημοτικούς Παιδικούς Σταθμούς, διοργανώσαμε 32 δράσεις για την υγεία. Ως προς τα Ευρωπαϊκά Προγράμματα: εκταμιεύσαμε 72 εκ € από την Ευρώπη, καταθέσαμε 150 προτάσεις χρηματοδότησης, μειώσαμε κατά 20 % τους ρύπους και  αναδειχθήκαμε η πρώτη βιώσιμη κοινότητα στην Ελλάδα. Αυτά και πολλά, πολλά ακόμη πετύχαμε. Ψηφίδα–ψηφίδα δημιουργούμε, βελτιώνουμε, μεταμορφώνουμε τον δήμο μας.

 • Ένα έργο που “κόλλησε” είναι η μαρίνα της Πυλαίας. Μπορεί να υλοποιηθεί μέσα στην επόμενη τετραετία;

Να διευκρινίσουμε ότι το «κόλλημα»  οφείλεται στην ολιγωρία του Υπουργείου Τουρισμού  όσον αφορά τη σύμβαση παραχώρησης της μαρίνας Πυλαίας.  Επί έξι χρόνια περιμέναμε να μας φέρει το σχέδιο σύμβασης και μας έφερε ένα… έκτρωμα.

Σημειώστε ότι ως προς το θαλάσσιο μέτωπο ο δήμος Πυλαίας – Χορτιάτη:

 • από το 2012 κατέβαλλε τεράστια προσπάθεια ώστε να εκδοθεί το ΦΕΚ για τη χωροθέτηση της μαρίνας και προχώρησε στην ανάπτυξη αναλυτικού project για την κατασκευή της
 • Προχώρησε στην οριστικοποίηση του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου που νοικοκυρεύει την παραθαλάσσια ζώνη, αλλά και όλα τα Εμπορικά Κέντρα που βρίσκονται στην περιοχή.
 • Εξασφάλισε τη συνεργασία της ανάδοχης εταιρείας προκειμένου το ΜΕΤΡΟ να διασχίζει τη Λεωφόρο Γεωργικής Σχολής και να φτάνει ως το αεροδρόμιο.

Σε πείσμα όλων αυτών που πολεμούν το έργο και δεν επιθυμούν την ανάπτυξη ή στην καλύτερη περίπτωση δείχνουν να αγνοούν την ευρωπαϊκή πρακτική, η μαρίνα της Πυλαίας θα κατασκευαστεί σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα και πρακτικές, όπως τόσες άλλες μαρίνες στην Ευρώπη, αλλά και στη Λεμεσό.. 

 • Τα τελευταία χρόνια στον δήμο υπήρχαν ελλείψεις σε σχολική στέγη. Κατά πόσο ξεπεράστηκαν;

Επενδύουμε στην νέα γενιά με την οριστική λύση του προβλήματος της σχολικής στέγης  που μπήκε σε τροχιά σε όλες τις Δημοτικές μας Ενότητες:  συνολικά 7 σχολεία παραδόθηκαν και έξι ακόμα είναι στον δρόμο για να κατασκευασθούν. Ήδη προχωράμε μελέτες και στο Φίλυρο, στην Πυλαία και στις άλλες περιοχές ώστε να δημιουργήσουμε σχολικές υποδομές γιατί για εμάς είναι η μέγιστη προτεραιότητα. Το πρόβλημα είναι ότι η Πολιτεία δεν κάνει την δουλειά της και οι εκάστοτε ηγεσίες του υπουργείου δεν τηρούν τις δεσμεύσεις τους. Αν το κράτος έκανε απλά τη δουλειά του κατασκευάζοντας τα 3 δικά μας σχολεία (τα 2 Πυλαία και το 1 στο Πανόραμα) που τα υπόσχεται από το 2005, ο δήμος μας θα είχε επιλύσει αυτόματα το στεγαστικό πρόβλημα των σχολείων του.

5.    Αυτές οι εκλογές θα πραγματοποιηθούν με το νέο σύστημα της απλής αναλογικής. Σας προβληματίζει η επόμενη μέρα διοίκησης του δήμου;

Είναι προφανές ότι ακόμη και ο πιο ανυποψίαστος παρατηρητής μπορεί να διακρίνει πολιτική σκοπιμότητα πίσω από την σπουδή της κυβέρνησης για την εφαρμογή της απλής αναλογικής.  Ενδεχομένως στον δήμο μας να μην υπάρξει πρόβλημα, αλλά το ζητούμενο είναι ο γενικός κανόνας και όχι οι εξαιρέσεις. Δυστυχώς φοβάμαι κι ελπίζω να διαψευστώ, ότι η μετάβαση από την απλή λογική στην απλή αναλογική αποτελεί για την αυτοδιοίκηση το χρονικό μιας προαναγγελθείσας θεσμικής κρίσης με απρόβλεπτες συνέπειες αφού οι τοπικές κοινωνίες θα αναγκαστούν να αποχαιρετίσουν τη διοικητική σταθερότητα και θα μεταβληθούν σε ακυβέρνητες πολιτείες με όλα τα συμπτώματα της κεντρικής διοίκησης.

6.Πώς θα χαρακτηρίζατε το ψηφοδέλτιο που παρουσιάσατε πρόσφατα; Σε τι ποσοστό έχει ανανεωθεί; Και φυσικά ποιος είναι ο στόχος της παράταξης σας στις εκλογές της 26ης Μαΐου;

Εκτιμώ ότι είναι μια πολύ ορμητική, φρέσκια και δυνατή αυτοδιοικητική πρόταση. Η ομάδα των 135 υποψηφίων που απαρτίζουν συνολικά το ψηφοδέλτιο μας, έχει ανανεωθεί σε ποσοστό που φτάνει το 60 %, έχει εμπλουτισθεί με νέα πρόσωπα και πολλές γυναίκες που ξεπερνούν το 40 % στο σύνολο του συνδυασμού μας. Εκείνο που ζητάω από τους συνεργάτες μου είναι να ενστερνίζονται τον ενθουσιασμό, τη  φιλοδοξία και την πίστη μου ότι μπορούμε να σηκώσουμε την πόλη μας ακόμη ψηλότερα.

7.    Αποδέχεστε τον τίτλο του φαβορί που σας αποδίδουν για εκλογή από την πρώτη κιόλας Κυριακή;

Νομίζω ειδικά στην Τοπική Αυτοδιοίκηση δεν υπάρχουν φαβορί και άουτ-σάϊντερς. Υπάρχει όμως καθήκον, υπευθυνότητα, αποστολή και ευσυνειδησία. Οι αριθμοί μας ευνοούν, αλλά στην πραγματικότητα, πιστέψτε με είναι το τελευταίο πράγμα που μας απασχολεί. Στόχος μας δεν είναι η νίκη για τη νίκη, δεν είναι οι τίτλοι και τα αξιώματα, αλλά η ουσία πίσω από όλα αυτά: είναι η αγάπη για τον τόπο μας. Αγαπάμε την πόλη μας, θέλουμε να προκόψει, να αναπτυχθεί, να βελτιωθεί, σε υποδομές, σε υπηρεσίες, σε καινοτομίες. Ο στόχος μας, δεν είναι προσωπικός, να κερδίσουμε την εύνοια των συνδημοτών μας, ο στόχος μας είναι να κερδίσει η πόλη μας από τα έργα του δήμου μας.

  Η ευαισθησία και η σκληρή δουλειά θα συνεχίσει να μας οδηγεί. Οι δημότες μας θα είναι και πάλι στο κέντρο κάθε πολιτικής μας!

  Εκλογικά κέντρα

  Πανόραμα
  Κομνηνών 15, 1ος όροφος
  Τηλ. 2310 346 162

  Πυλαία
  Προφήτη Ηλία 32 (Πλατεία Δημαρχείου)
  Τηλ. 2310 330 323

  Ασβεστοχώρι
  Μακεδονομάχων 23
  Copyright © 2023. all rights reserved.
  Design by ADVISION