Συνέντευξη Ιγνάτιου Καϊτεζίδη στην ιστοσελίδα kedenews.gr

Ποια είναι τα μέτρα πρόληψης και αντιμετώπισης έκτακτων αναγκών που έχετε λάβει ως Δήμαρχος;  Υπάρχουν ομάδες αρμόδιες για την προστασία από φυσικές καταστροφές;

Κάλλιον του θεραπεύειν το προλαμβάνειν… Στον δήμο Πυλαίας-Χορτιάτη η πασίγνωστη ρήση του Ιπποκράτη βρίσκει απόλυτη εφαρμογή . Στις μάχες με τις έκτακτες καταστάσεις έχουμε βγει νικητές, γεγονός που έχει κάνει τον δήμο μας πανελλαδικά γνωστό.

Καμαρώνουμε για την ετοιμότητα των υπηρεσιών και των ανθρώπων μας σε περιπτώσεις έντονης χιονόπτωσης.

Αν και είμαστε ορεινός δήμος, από τους μεγαλύτερους σε έκταση, δεν είχαμε ποτέ πρόβλημα με τον χιονιά, κρατήσαμε πάντοτε τους δρόμους ανοιχτούς και την καθημερινότητα των συνδημοτών μας ανεπηρέαστη.

Στην μάχη μας με τα έκτακτα καιρικά φαινόμενα έχουμε επιστρατεύσει και την τεχνολογία ενημερώνοντας έγκαιρα τους πολίτες  όποτε είναι απαραίτητο με την αποστολή SMS.

Zούμε σε έναν ευλογημένο τόπο, προικισμένο από την φύση γι’ αυτό και πρέπει να τον προσέχουμε ως κόρη οφθαλμού. Στα όρια του δήμου μας βρίσκεται η μεγαλύτερη έκταση του περιαστικού δάσους του Σέιχ Σου, που πρόσφατα δοκιμάστηκε από την εμφάνιση ενός φλοιοφάγου εντόμου, ιδιαίτερα καταστροφικού για τα πεύκα. Και σε αυτήν την περίπτωση βρεθήκαμε στην πρώτη γραμμή έγκαιρα εξυγιαίνοντας με κάθε μέσο όσα δένδρα προσβλήθηκαν.

Σε ό,τι αφορά στην πυροπροστασία, γίνονται οργανωμένοι καθαρισμοί και αντιπυρικές ζώνες, ο δήμος διαθέτει πυροσβεστικό όχημα, τα  πυροφυλάκια είναι ενεργά και στελεχωμένα με εθελοντές, ενώ αξίζει να σημειώσω πως ως δήμος έχουμε σχέδιο εκκένωσης σε περίπτωση ανάγκης. Πρώτο μέλημά μας είναι η προστασία του πολίτη και η ασφάλεια του τόπου μας.

Ο Δήμος σας αντιμετώπισε μεγάλο πρόβλημα με την ασφάλεια της κοινωνίας καθώς υπήρχε σοβαρό πρόβλημα έλλειψης αστυνόμευσης. Ωστόσο όπως έχουμε πληροφορηθεί η εγκληματικότητα έχει μειωθεί. Που απευθυνθήκατε και ποιες ήταν οι ενέργειες σας για την επίλυσή του;

Τα περιστατικά στον δήμο μας δεν διαφέρουν από όλη την υπόλοιπη Ελλάδα που τα βιώνει πια καθημερινά.

Δυστυχώς ο Καλλικράτης απέτυχε και…. στην αστυνομία. Μαζί με τα αστυνομικά τμήματα μειώθηκε και το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών.   Με πολλούς αγώνες και προσπάθειες εκτός από το Αστυνομικό Τμήμα στην Πυλαία καταφέραμε να λειτουργεί και ο Αστυνομικός Σταθμός στο Πανόραμα. Φυσικά και δεν μας ικανοποιεί μια τέτοια κατάσταση με… 1,5 Αστυνομικό Τμήμα να έχει την ευθύνη για μια συνολική έκταση 155.800 τ.χλμ που εκτείνεται από το αεροδρόμιο «Μακεδονία» μέχρι το Φίλυρο! Στόχος μας είναι η αναβάθμιση του αστυνομικού σταθμού Πανοράματος, αίτημα που θέτουμε επιτακτικά και στις επαφές που έχουμε ξεκινήσει με τη νέα κυβέρνηση και τον νέο Υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη.

Παράλληλα παλεύουμε για τη συνεχή παρουσία στον Δήμο μας των δυνάμεων ΔΙΑΣ και τις Ομάδες Πρόληψης και Καταστολής Εγκλήματος, ενώ έχουμε καταθέσει προτάσεις έτσι ώστε οι δήμοι να βοηθήσουν στο λειτουργικό έργο της ΕΛΑΣ. Δεν μπορούμε να μιλάμε για ποιότητα ζωής στις πόλεις μας αν δε νοιώθουμε ασφαλείς μέσα στα ίδια μας τα σπίτια.

Ποια είναι η σχέση του Δήμου με τον εθελοντισμό και την προστασία του περιβάλλοντος;

Κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει την κλιματική αλλαγή καθώς τα ακραία καιρικά φαινόμενα αυξάνονται σε ένταση και συχνότητα. Όσο καλύτερα προετοιμασμένοι είμαστε, τόσο πιο αποτελεσματικά θα αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις. Ενδεικτικά θα αναφερθώ σε ορισμένες πρωτοβουλίες που έχουμε πάρει ως δήμος με πιο πρόσφατη την  διαδικτυακή πλατφόρμα  που είναι πια διαθέσιμη και σε κινητά τηλέφωνα με την ονομασία Followgreen.gr/pilea-hortiatis. Ο δημότης  μπορεί να αποκτήσει εύκολα και γρήγορα πρόσβαση στο εκπαιδευτικό υλικό για την ανακύκλωση και το περιβάλλον, κερδίζοντας πόντους επιβράβευσης. Επιπλέον του προσφέρεται η δυνατότητα να ανακαλύψει τα πλησιέστερα σημεία ανακύκλωσης στον δήμο  μας μέσω πλοήγησης σε χάρτη. Ταυτόχρονα γνωρίζει μεγάλη ανταπόκριση το πιλοτικό πρόγραμμα κομποστοποίησης, ιδιαίτερα  στο Φίλυρο και στο Πανοράμα, όπου συνδημότες μας κάνουν ήδη πράξη την ανακύκλωση οργανικών απορριμμάτων.

Όσον αφορά στον εθελοντισμό, αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι στις δράσεις προστασίας του περιβάλλοντος.  Οι εθελοντές μας προσφέρουν τις πολύτιμες υπηρεσίες τους και σε άλλους τομείς όπως η πολιτική προστασία , μεγάλες διοργανώσεις του δήμου όπως το Panorama Charity Fun Run που πλέον έχει γίνει θεσμός ενώ μέσω του μνημονίου συνεργασίας που έχουμε  με το Γ’ Σώμα Στρατού έχουν πραγματοποιηθεί δενδροφυτεύσεις και μαθήματα ΚΑΡΠΑ.

Ένα ακόμη ζήτημα που απασχολεί τόσο τις υπόλοιπες χώρες όσο και την Ελλάδα είναι ο Κορωνοϊός. Υπήρξε κάποιο κρούσμα στην περιοχή σας; Έχετε λάβει μέτρα πρόληψης για τον ιό και αν ναι αναφερθείτε σε αυτά.

Και σε αυτό το ζήτημα είμαστε από τους πρώτους δήμους που αναλάβαμε δράση. Οι απολυμάνσεις στα σχολεία   για την καταπολέμηση της έξαρσης των εποχικών ιώσεων και της γρίπης ξεκίνησαν πολύ πριν ξεσπάσει ο κορωνοϊός από τα τέλη Ιανουαρίου! Οι απολυμάνσεις συνεχίστηκαν και σε δημοτικούς χώρους, ενώ αξιοποιήθηκε  και η τεχνολογία με την αποστολή ενημερωτικών SMS με χρήσιμες οδηγίες και συμβουλές στους συνδημότες μας.

Κρούσμα στην περιοχή μας δεν είχαμε. Από εκεί και πέρα κατανοώντας απόλυτα  την αγωνία συμπολιτών μας  ο δήμος  παραμένει  σε συναγερμό, παρακολουθώντας με προσοχή τις εξελίξεις γύρω από τη νόσο και πάντοτε σε συνεργασία με τις υγειονομικές αρχές της χώρας.

Με ψυχραιμία, συνεργασία και σωστή ενημέρωση των πολιτών θα ξεπεράσουμε αυτή τη δύσκολη κατάσταση!

Τώρα που τα πράγματα είναι τεταμένα στον Έβρο και όπως μαθαίνουμε πανελλαδικά αρκετοί Δήμοι συνδράμουν με τον τρόπο τους, o Δήμος σας πως σκοπεύει να βοηθήσει;  Έχετε ως πλάνο να μεταβείτε και να επισκεφτείτε τα ελληνοτουρκικά σύνορα;

Το μυαλό μας είναι στον Έβρο, εκεί χτυπά η καρδιά της Ελλάδας. Νιώθω την ανάγκη να εκφράσω δημόσια τα συγχαρητήρια και τις ευχαριστίες  μου στα παιδιά μας που δίνουν μάχη να κρατήσουν τα σύνορά μας απαραβίαστα.

Ως πρόεδρος της περιφερειακής ένωσης δήμων κεντρικής Μακεδονίας είμαι σε ανοιχτή γραμμή με τις τοπικές αρχές στον Έβρο, παρακολουθούμε  τις εξελίξεις και είμαστε έτοιμοι να συνδράμουμε εφόσον μας ζητηθεί.

Είναι χρέος μας  να εμψυχώσουμε όσους μένουν ξάγρυπνοι στο καθήκον. Όσους βρίσκονται στην πρώτη γραμμή αλλά και τους περήφανους ακρίτες μας που από το υστέρημά τους προσφέρουν είδη πρώτης ανάγκης στους φρουρούς των συνόρων μας. Όλοι τους είναι παράδειγμα προς μίμηση μίας Ελλάδας για την οποία  είμαστε υπερήφανοι!

  Η ευαισθησία και η σκληρή δουλειά θα συνεχίσει να μας οδηγεί. Οι δημότες μας θα είναι και πάλι στο κέντρο κάθε πολιτικής μας!

  Εκλογικά κέντρα

  Πανόραμα
  Κομνηνών 15, 1ος όροφος
  Τηλ. 2310 346 162

  Πυλαία
  Προφήτη Ηλία 32 (Πλατεία Δημαρχείου)
  Τηλ. 2310 330 323

  Ασβεστοχώρι
  Μακεδονομάχων 23
  Copyright © 2023. all rights reserved.
  Design by ADVISION