Συνέντευξη Ιγνάτιου Καϊτεζίδη στην ιστοσελίδα governet.gr

 1. Ποιοι ήταν οι λόγοι που σας ώθησαν να ασχοληθείτε με τα κοινά; Ποιοι ήταν οι στόχοι που θέσατε εξαρχής, σε τοπικό αλλά και κεντρικό επίπεδο και πώς εξελίσσονται αυτοί με το πέρασμα των χρόνων και την ανανέωση της εμπιστοσύνης των πολιτών στο πρόσωπό σας;

Όλα αυτά τα χρόνια που ασχολούμαι με τα κοινά πιστέψτε με, ποτέ δεν είχα ως δέλεαρ τα αξιώματα και τους τίτλους. Ο λόγος που αφοσιώθηκα με όλες μου τις δυνάμεις στην Τοπική Αυτοδιοίκηση -και σας το λέω εκ βαθέων- είναι ότι έχω μία λατρεία για τον τόπο μου, το Πανόραμα που μεγάλωσα, αλλά και την Πυλαία, την Εξοχή, το Φίλυρο, τον Χορτιάτη, το Ασβεστοχώρι στον διευρυμένο δήμο μας, περιοχές που τις εξερεύνησα σπιθαμή προς σπιθαμή αυτά τα χρόνια. Στην πορεία του χρόνου αυτή η αγάπη έγινε πάθος με την αρχαιοελληνική σημασία του όρου, έγινε ενθουσιασμός, προσωπικό στοίχημα και αποφασιστικότητα να πετύχω κάθε φορά τους στόχους που έθετα και τις προκλήσεις που συναντούσα, έγινε εντέλει ολοκληρωτική αφοσίωση στον θεσμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Αγαπώ τον τόπο μου, θέλω να προκόψει, να αναπτυχθεί, να βελτιωθεί, σε υποδομές, σε υπηρεσίες, σε καινοτομίες. Τώρα ως δήμαρχος, αλλά και ως πρόεδρος της ΠΕΔ Κεντρικής Μακεδονίας έχω μεταγγίσει αυτό το συναίσθημα, αυτή την προσπάθεια σε μεγαλύτερο πεδίο. Ο στόχος δεν είναι προσωπικός, να κερδίσω την εύνοια των συνδημοτών μου και των συναδέλφων μου δημάρχων, ο στόχος είναι να κερδίσει ο τόπος, η πόλη, η περιφέρεια μας από τα έργα, τις πρωτοβουλίες και τις δράσεις μας.

 1. Η επανεκλογή σας για 6η, πλέον, θητεία στον Δήμο, αλλά και η δράση σας σε κεντρικό επίπεδο, αποδεικνύει ότι παραμένετε πιστός στις δεσμεύσεις σας. Ποια είναι τα εμπόδια που συναντά ένας άνθρωπος με όραμα για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, ως προς την επίτευξη των στόχων του;

Οι δυσκολίες και τα εμπόδια που αντιμετωπίζει η Τοπική Αυτοδιοίκηση στη χώρα μας είναι πολλά και δυστυχώς τα περισσότερα προέρχονται κατά βάση από την αναγκαστική της εξάρτηση από το κεντρικό κράτος: η γραφειοκρατία, η δυσκινησία στο θέμα των αποφάσεων, η οικονομική στενότητα είναι μερικά από τα χρόνια συμπτώματα αυτής της κατάστασης. Μάλιστα τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα συμβαίνει το παράδοξο φαινόμενο, όλες οι κυβερνήσεις για λόγους πολιτικής ορθότητας, να παραχωρούν αρμοδιότητες στην Αυτοδιοίκηση, αλλά να μην εκχωρούν τους απαραίτητους πόρους για να γίνουν πράξη αυτές οι αρμοδιότητες.

Όλα αυτά βεβαίως για κάποιον άνθρωπο που έχει όραμα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση δεν αποτελούν δικαιολογίες. Έτσι  είναι η κατάσταση, την ξέρουμε και με αυτούς τους όρους πρέπει να παλέψουμε για να την αλλάξουμε.  Δυστυχώς η καθημερινότητα είναι για τους δήμους μας, σαν τη Λερναία Ύδρα, αντίπαλοί μας είναι τα προβλήματα και αυτά δεν τελειώνουν  ποτέ. Λύνεις ένα πρόβλημα και φυτρώνουν άλλα δύο. Κάθε μέρα δίνουμε εξετάσεις για το έργο μας στους συμπολίτες μας: για το νοικοκυριό στην πόλη, για τα σχολεία, για την υγεία για την κοινωνική αλληλεγγύη και την πρόνοια, για τον αθλητισμό, για τον πολιτισμό, για τις υποδομές, για τις καινοτομίες, για τις τακτικές και έκτακτες ανάγκες. Δεν αξιολογείται ο Καϊτεζίδης, αξιολογείται ο δήμος, αξιολογείται τώρα και η ΠΕΔ μας. Η δουλειά μας είναι ομαδική και χαίρομαι όταν ακούω καλές κουβέντες για όσα πετυχαίνουμε. Δουλεύουμε συστηματικά με σχέδιο και αυστηρά χρονοδιαγράμματα και σας διαβεβαιώνω ότι  σπάνια πέφτουμε έξω. Θέλουμε την πόλη μας, την περιφέρεια μας πανελλήνια πρωταθλήτρια και έτσι ψηφίδα–ψηφίδα δημιουργούμε, βελτιώνουμε, μεταμορφώνουμε την καθημερινότητα μας.

 1. Δήμος Πυλαίας – Χορτιάτη: ένας Δήμος με ιδιαίτερη ευαισθησία και δραστηριότητα σε περιβαλλοντικά ζητήματα. Ποικίλες μαθητικές δράσεις σε θέματα ανακύκλωσης, η δημιουργία της πρώτης «βιοκλιματικής» πλατείας πριν μερικά χρόνια. Πόσο σημαντική είναι η περιβαλλοντική ενσυνειδησία για την εύρυθμη λειτουργία ενός Δήμου; Τί να περιμένουμε μελλοντικά;

Η διαμόρφωση οικολογικής συνείδησης στην Τοπική Κοινωνία είναι το σημαντικότερο κεφάλαιο στο ζήτημα της προστασίας του Περιβάλλοντος και πρέπει να αρχίσει από τις μικρές ηλικίες. Μόνο έτσι θα πάρει καθολικό χαρακτήρα και θα έχει αποτέλεσμα. Όπως βλέπω είστε ενημερωμένος για ορισμένες από τις δράσεις μας. Σημειώνω ότι μεταξύ άλλων σε συνεργασία με οικολογικές οργανώσεις όπως είναι η Followgreen εφαρμόζουμε σε όλα τα σχολεία του δήμου μας μαραθώνιες δράσεις για την ανακύκλωση, την εξοικονόμηση ενέργειας και την προστασία του περιβάλλοντος. Τα αποτελέσματα κάθε χρόνο ξεπερνούν και τις πιο αισιόδοξές προσδοκίες μας.  Οι μικροί μαθητές, , μας δείχνουν τον δρόμο κι εμείς οι μεγαλύτεροι  γινόμαστε πιο αισιόδοξοι για το αύριο. Από την άλλη μεριά ως δήμος ιεραρχούμε τις δραστηριότητες, προγραμματίζουμε δράσεις και δίνουμε προτεραιότητα στην πρόληψη, προετοιμασία για επαναχρησιμοποίηση, στην ανακύκλωση και στην ανάκτηση πόρων και ενέργειας. Επιπλέον σε συνεργασία με την Επιστημονική Επιτροπή της Διεθνούς Ένωσης για την Διαχείριση των Στερεών Αποβλήτων του ΟΗΕ και τον συμπατριώτη μας πρόεδρο της Αντώνη Μαυρόπουλο ο δήμος μας έχει προχωρήσει:

 • Στην «ανάπτυξη δράσεων στη στεριά για τον περιορισμό της ρύπανσης στη θάλασσα». Στόχος της πρωτοβουλίας είναι να λειτουργήσει ως ασπίδα για τον περιορισμό των πλαστικών στη θάλασσα και θα αναπτυχθεί σε συνεργασία με την τοπική κοινωνία, και συνέργειες με επιχειρηματίες, αλιείς και επαγγελματίες της θάλασσας.
 • Στη δημιουργία Κέντρου Επαναχρησιμοποίησης αντικειμένων προς απόσυρση (π.χ. ποδήλατα, κρεβάτια, μικρά ψυγεία κλπ) τα οποία με μικρό κόστος επισκευής καθίστανται χρηστικά και είτε μπορούν να πωληθούν με ελάχιστο τίμημα, είτε να προσφερθούν δωρεάν σε ειδικές ομάδες πολιτών οικονομικά ευαίσθητες, σε εφαρμογή των κανόνων της κυκλικής οικονομίας.
 • Στη συστηματική διασύνδεση του δήμου Πυλαίας – Χορτιάτη με την Παγκόσμια Ένωση Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (International Solid Waste Association) -στην οποία προεδρεύει ο Αντώνης Μαυρόπουλος- και την αξιοποίηση smart εφαρμογών του δήμου Πυλαίας – Χορτιάτη για μια εκτεταμένη ψηφιοποίηση στον τρόπο διαχείρισης των Απορριμμάτων.

Βεβαίως εκτός από όλα τα παραπάνω πραγματοποιούμε κάθε χρόνο δεκάδες άλλες δράσεις με επίκεντρο την οικολογία και το περιβάλλον.

 1. H νίκη σας στις εκλογές για την ΠΕΔ Κεντρικής Μακεδονίας και η εκλογή σας στη θέση του Προέδρου χαρακτηρίστηκε ως σαρωτική, ενωτική και ομόφωνη! Τί πιστεύετε ότι είναι αυτό που συγκεντρώνει όλη αυτή τη στήριξη στο πρόσωπό σας; Με ποιες ενέργειες, ως Πρόεδρος της ΠΕΔ, θα διατηρήσετε την απήχηση αυτήν από πολίτες, αλλά και στελέχη της Αυτοδιοίκησης;

Οι συνάδελφοι μου με τίμησαν με την ψήφο τους προσφέροντας στον συνδυασμό μας ευρεία πλειοψηφία με 65 % και τους ευχαριστώ θερμά για αυτό. Διευκρινίζω ότι κατέβηκα στις εκλογές της ΠΕΔ Κεντρικής Μακεδονίας υπό τον όρο ότι το ψηφοδέλτιο και η πορεία, όπως και οι επιλογές της παράταξης που ηγήθηκα θα είναι και μετά την κάλπη ενωτικές και αυτοδιοικητικές. Οι Έλληνες, είμαστε ευφυείς και δραστήριοι άνθρωποι με άποψη, εγωισμό καμιά φορά  και έξυπνα επιχειρήματα, αλλά πρέπει να καταλάβουμε ότι ταυτόχρονα είμαστε και πολύ λίγοι για να χωριζόμαστε. Το είπα προεκλογικά, το επανέλαβα μετά τις εκλογές και θα συνεχίσω να το λέω: κανένας δήμος, κανένας δήμαρχος της ΠΕΔ Κεντρικής Μακεδονίας δεν θα νοιώθει πως είναι μόνος του. Όλοι μαζί ενωμένοι θα αγωνιστούμε για τα μεγάλα και σοβαρά προβλήματα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Όσο για τα συστατικά της επιτυχίας, νομίζω ότι ειδικά στην Τοπική Αυτοδιοίκηση δεν υπάρχουν συνταγές και success stories. Υπάρχει όμως καθήκον, υπευθυνότητα, αποστολή και ευσυνειδησία. Αν κάνεις υπεύθυνα αυτό που οφείλεις, αν εκτελείς το καθήκον σου, αν ανταποκρίνεσαι στην αποστολή σου και αν τα έχεις καλά με τη συνείδησή σου γιατί έκανες το σωστό δεν χρειάζεσαι πολιτικά ελιξίρια ούτε γιατροσόφια. Φιλοδοξία μου -αν θέλετε- ήταν και είναι ο δήμος μας, αλλά και η ΠΕΔ Κεντρικής Μακεδονίας να αποτελούν υποδείγματα σε όλη τη χώρα, να βρίσκονται στην κορυφή, και να διευκολύνουν τη ζωή και την καθημερινότητα των συμπολιτών μας σε όλους τους τομείς της αρμοδιότητας τους. Αυτή τη μάχη δίνουμε κάθε φορά χωρίς διακοπή και σε κλίμα ομόνοιας, σύμπνοιας και ενότητας, σαν μια οικογένεια με τους συναδέλφους μου, δημάρχους, με τους εργαζόμενους στους δήμους μας και κάθε φορά θα πετυχαίνουμε τους στόχους μας.   

 1. «Κλεισθένης» και λειτουργία των Δήμων: Η Τοπική Αυτοδιοίκηση αποκτά έναν ευρύτερο ρόλο. Πείτε μας κάποια πράγματα σχετικά.

Η αλήθεια είναι ότι η Κεντρική Διοίκηση στη χώρα μας ως προς τα ζητήματα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης έχει μια τάση –και δεν υπαινίσσομαι ιδιοτέλεια των προθέσεων- να κάνει τα εύκολα δύσκολα και να εφαρμόζει πολύπλοκα σχέδια, ακόμη και όταν τα πράγματα είναι απλά. Είχαμε τον «Καποδίστρια», μετά ήρθε ο «Καλλικράτης» και πιο πρόσφατα ο «Κλεισθένης».

Αναρωτιέμαι: Aντί η Κεντρική Διοίκηση να προτείνει κάθε φορά ένα καινούργιο αυτοδιοικητικό μοντέλο, που στην πραγματικότητα εξυπηρετεί τις πολιτικές σκοπιμότητες της εκάστοτε κυβέρνησης, δεν θα ήταν πιο λογικό, πιο απλό και πιο ωφέλιμο, αφού μελετήσει τα αντίστοιχα μοντέλα που ισχύουν στις προηγμένες ευρωπαϊκές χώρες να καθίσει σε ένα τραπέζι μαζί με τους δήμους και τις υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις; Να καθίσει με ενωτική διάθεση, με συναίνεση και χωρίς προκατάληψη και να τα βρει με τους δήμους, μεταφέροντας και στην πατρίδα μας δοκιμασμένη νομοθεσία και καλές πρακτικές.

Κατά τη γνώμη μου βασική προϋπόθεση για την οικονομική και κοινωνική ανάταξη της χώρας είναι η μεταβίβαση ουσιαστικών αρμοδιοτήτων από την Κεντρική Εξουσία στην τοπική αυτοδιοίκηση και αυτό δεν είναι επτασφράγιστο μυστικό είναι το κλειδί για να αλλάξουν τα πράγματα. Δυστυχώς οι ταγοί της πολιτικής μας σκηνής αυτή τη συντριπτική αλήθεια, ενώ την παραδέχονται όταν είναι στην αντιπολίτευση, την… ξεχνούν όταν έρθουν στην κυβέρνηση. Στην πραγματικότητα η χώρα έχει ανάγκη από βαθιές τομές, ώστε να δημιουργηθεί ένα νέο μοντέλο ισότιμης διοίκησης από την κεντρική εξουσία απέναντι στους δήμους. Οι κύριοι άξονες των αλλαγών για ένα νέο μοντέλο διοίκησης στην τοπική αυτοδιοίκηση, θα πρέπει να οικοδομηθούν με βάση τα όσα ισχύουν και στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δηλαδή στην αποκέντρωση αρμοδιοτήτων από την κεντρική διοίκηση προς τις περιφέρειες και τους δήμους, αλλά παράλληλα και στη δυνατότητα ενίσχυσης με ανθρώπινο δυναμικό και χρηματοδότησης της τοπικής αυτοδιοίκησης απ΄ όλα τα εθνικά και ευρωπαϊκά προγράμματα κ.ά.

 1. Επενδύετε σε μία Αυτοδιοίκηση δίχως ιδεολογικούς αποκλεισμούς, σε μία Αυτοδιοίκηση με συνοχή! Τι περιλαμβάνει το μέλλον της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για εσάς;

Για να είμαι απόλυτα ειλικρινής μαζί σας δεν πιστεύω στο μέλλον της Αυτοδιοίκησης, πιστεύω ότι η Αυτοδιοίκηση είναι το Μέλλον. Θεωρώ ότι πέρα και κόντρα στον όποιο Καποδίστρια, στον όποιο Καλλικράτη και στον όποιο Κλεισθένη, οι δήμοι θα πρέπει να διοικούνται με λογική, ανθρωπιά και αλληλεγγύη και από την μεριά τους οι δήμαρχοι να βρίσκονται κοντά στον πολίτη, συνενώνοντας τους ανθρώπους και τις τοπικές κοινωνίες. Εκλέγομαι δήμαρχος επί 22 συνεχή χρόνια και έξι θητείες και εκείνο που μπορώ με βεβαιότητα να σας πω είναι ότι η ανάπτυξη της χώρας θα έρθει μόνο όταν οι τοπικές κοινωνίες αναλάβουν τις ευθύνες τους και δημιουργήσουν την τοπική ανάπτυξη.

  Η ευαισθησία και η σκληρή δουλειά θα συνεχίσει να μας οδηγεί. Οι δημότες μας θα είναι και πάλι στο κέντρο κάθε πολιτικής μας!

  Εκλογικά κέντρα

  Πανόραμα
  Κομνηνών 15, 1ος όροφος
  Τηλ. 2310 346 162

  Πυλαία
  Προφήτη Ηλία 32 (Πλατεία Δημαρχείου)
  Τηλ. 2310 330 323

  Ασβεστοχώρι
  Μακεδονομάχων 23
  Copyright © 2023. all rights reserved.
  Design by ADVISION