Ο Δήμος Πυλαίας Χορτιάτη είναι σταθερά προσανατολισμένος σε πολιτικές και πρωτοβουλίες για το περιβάλλον όπως είπατε κ. δήμαρχε πρόσφατα σε ομιλία σας με αφορμή το 13ο Πανελλήνιο Συνέδριο του Διαδημοτικού Δικτύου Υγιών Πόλεων.
-Ποιες είναι αυτές και ποιες σχεδιάζεται για τα επόμενα χρόνια της θητείας σας;
Ποιες έγιναν
Ο δήμος μας έχει να παρουσιάσει μια σειρά δράσεων στα θέματα προστασίας του περιβάλλοντος. Έχουμε υπογράψει το σύμφωνο των δημάρχων μαζί με 2000 δήμους της Ευρώπης για την μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα κατά 20% μέχρι το 2020 και συμμετέχουμε ενεργά σε περιβαλλοντικές πρωτοβουλίες τόσο με διαδημοτικές συνεργασίες όσο και με δημοτικές πολιτικές. Ενδεικτικά και μόνο κάποιες από τις δράσεις μας στα χρόνια αυτά,
κλπ
Ποιες σχεδιάζονται
Καταρχάς στον σχεδιασμό προβλέπεται περαιτέρω επέκταση και εντατικοποίηση των παραπάνω δράσεων. Σε ότι αφορά τα απορρίμματα ο δήμος Πυλαίας-Χορτιάτη έχει ήδη εκπονήσει και εγκρίνει το Τοπικό Σχέδιο Διαχείρισης αποβλήτων (ΤΣΔΑ) σύμφωνα με τις βασικές κατευθύνσεις του Εθνικού Σχεδίου Διαχείρισης Αποβλήτων που περιλαμβάνει,
Βασικές δράσεις του προγράμματος είναι
δίκτυο πράσινων κάδων για συλλογή σύμμεικτων
δίκτυο κίτρινων κάδων για έντυπο χαρτί
δίκτυο με κώδωνες και μεταλλικούς κάδους για γυαλί
δίκτυο κόκκινο κάδων για πλαστικά, μέταλλα
δίκτυο μπλε κάδων για υλικά συσκευασιών
δίκτυο καφέ κάδων για συλλογή προδιαλεγμένων βιοαποβλήτων
δίκτυο «πράσινων σημείων» που θα ανταποκρίνεται άμεσα με ένα τηλεφώνημα του πολίτη
-Ποιος είναι το ποσοστό της ανακύκλωσης και κομποστοποίησης και ποιο είναι το όφελος του δήμου;
Η συλλογή του συνόλου των ανακυκλώσιμων υλικών συσκευασίας [(χαρτί, γυαλί, αλουμίνιο), (μπλε κάδοι)] για το έτος 2016, ήταν 3.027,60 τον. Το ποσοστό ανακύκλωσης για το έτος 2016 ανήλθε στο 18,50% περίπου,(πλην των ανακυκλώσιμων υλικών συσκευασίας, (στο οποίο συμπεριλαμβάνεται και η χωριστή συλλογή γυαλιού, ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών συσκευών, συσσωρευτών, φορητών ηλεκτρικών στηλών) ένα από τα υψηλότερα του συνόλου των δήμων της χώρας (ο μέσος όρος ανακύκλωσης στη χώρα είναι 15,00%). Στόχος το ποσοστό ανακύκλωσης μέσα στο έτος 2017 να ξεπεράσει το 25%.
Το έτος 2016, η υπηρεσία Καθαριότητας και Ανακύκλωσης του Δήμου μας, έχει συλλέξει περίπου 48.500,00 ton σύμμεικτων αστικών απορριμμάτων (οργανικά – ανακυκλώσιμα απορρίμματα, και ογκώδη αντικείμενα) εκ των οποίων έχουν μεταφερθεί στο ΧΥΤΑ Μαυροράχης για ταφή περίπου 26.000 τον. Αυτό σημαίνει τεράστιο περιβαλλοντικό και οικονομικό όφελος για τον δήμο όπως φαίνεται παρακάτω.
Στο Πανόραμα και κυρίως στο Φίλυρο προκειμένου να μειώσουμε τα οικιακά απορρίμματα και κυρίως τα οργανικά, υλοποιούμε με επιτυχία ένα πιλοτικό πρόγραμμα κομποστοποίησης σε συνεργασία με τους πολιτιστικούς συλλόγους μας, εθελοντές γεωπόνους αλλά και τα σχολεία μας, με εξαιρετικά αποτελέσματα και αποδοχή από τον κόσμο.
Με τη συγκεκριμένη μέθοδο ένα μεγάλο μέρος των απορριμμάτων που παράγει ημερησίως κάθε νοικοκυριό αντί να καταλήγει στο Χ.Υ.Τ.Α. αξιοποιείται ώστε να αποτελέσει λίπασμα για τον κήπο ή τις γλάστρες. Σύμφωνα με τα στοιχεία ερευνών τα οργανικά απορρίμματα αποτελούν περίπου το 40% των απορριμμάτων που παράγει κάθε νοικοκυριό και σε ποσοστό 70% μπορούν να κομποστοποιηθούν.
-Θα κάνετε δράσεις με ανταποδοτικά οφέλη για τους δημότες;
Όλες οι περιβαλλοντικές δράσεις του δήμου έχουν ανταποδοτικά οφέλη για τους δημότες που προκύπτουν τόσο από την μείωση των δημοτικών δαπανών και την κατεύθυνση κονδυλίων σε έργα καθημερινότητας και ποιότητας ζωής όσο και από την δημιουργία ενός καθαρότερου αστικού περιβάλλοντος. Κάθε πολιτική του δήμου πριν από την εξαγγελία της ελέγχεται ως προς την συμβατότητά της με τον γενικό μας στόχο για ένα καθαρότερο περιβάλλον και εντάσσεται σε αυτόν. Αυτό σημαίνει πως οι δημοτικές πολιτικές έχουν εδώ και χρόνια μια «πράσινη» διάσταση, για αυτό άλλωστε και ο δήμος μας αποτελεί από τις πρώτες «βιώσιμες» περιοχές της χώρας. Όλα αυτά έχουν πλήρη ανταποδοτικότητα προς τους δημότες μας που απολαμβάνουν ένα ποιοτικό αστικό περιβάλλον, καλύτερες συνθήκες ζωής, αλλά και έργα πνοής όπως μεγάλες αστικές αναπλάσεις (Ελαιόρεμα, Ολυμπιακό Πάρκο, δίκτυα αποχέτευσης, υπογειοποίηση πυλώνων υψηλής τάσης κλπ)
-Ποια είναι τα αποτελέσματα των δράσεων σας. Πιο συγκεκριμένα σε θέματα εξοικονόμηση ενέργειας, μείωση του ενεργειακού αποτυπώματος του δήμου και πόσα χρήματα εξοικονομήσατε;
Το συνολικό οικονομικό όφελος από την μη απόρριψη του συνόλου των σύμμεικτων απορριμμάτων για τον Δήμο ανέρχεται για το έτος 2016 στο ποσό των 540.000,00€.
Εάν στο ανωτέρω ποσό συμπεριληφθούν, τόσο οι σπαταλούμενες εργατοώρες των υπαλλήλων, τα καύσιμα όσο και οι φθορές των οχημάτων που θα χρησιμοποιούνταν για την εναπόθεση των απορριμμάτων στο ΧΥΤΑ Μαυροράχης, το ποσό πλησιάζει το 1εκ. ευρώ. Προφανώς όσο αυξάνεται το τέλος απόρριψης τόσο αυξάνεται και το οικονομικό όφελος του δήμου, αλλά περισσότερο σημαντικά είναι τα ευεργετικά αποτελέσματα για το περιβάλλον.