1. Η πανδημία του κορωνοϊού προκάλεσε σημαντικά προβλήματα στη λειτουργία του κράτους. Ποιες ήταν οι δυσκολίες που αντιμετώπισαν οι υπηρεσίες των Δήμων;
Η Τοπική Αυτοδιοίκηση την περίοδο της πανδημίας αποτέλεσε την πιο ισχυρή ασπίδα προστασίας απέναντι στον πολίτη. Νομίζω ότι θα συμφωνήσουμε όλοι με την άποψη ότι οι δήμοι άντεξαν τα stress tests στην περίοδο της κρίσης και ότι έδωσαν τον καλύτερο εαυτό τους. Στήριξαν μέσω των κοινωνικών τους υπηρεσιών χιλιάδες ευάλωτους πολίτες. Μπήκαν κυριολεκτικά μέσα στα σπίτια των συμπολιτών μας με τα επισιτιστικά προγράμματα και το «Βοήθεια στο σπίτι» και παρά το μεγάλο κίνδυνο της εξάπλωσης του ιού βοηθήσαμε και με τις υπηρεσίες καθαριότητας και με τις Κοινωνικές μας Υπηρεσίες, αλλά και με τα κοινωνικά παντοπωλεία και τα φαρμακεία τους ηλικιωμένους συμπολίτες μας να αντιμετωπίσουν τις δυσκολίες των καιρών. Κινητοποιήσαμε εθελοντικές δράσεις και δωρεές από ιδιώτες και επιχειρηματίες για να διευρυνθεί ακόμη περισσότερο το κοινωνικό δημοτικό δίχτυ προστασίας. Προστατεύσαμε τους πολίτες με πρόληψη, διοργανώνοντας σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ χιλιάδες ελέγχους με rapid tests, προλαμβάνοντας έτσι τη μετάδοση του ιού. Μόνο στον δήμο Πυλαίας-Χορτιάτη – για να αναφέρω ένα παράδειγμα – με πρωτοβουλία του δήμου, σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ διοργανώσαμε μέχρι και τον 15Αύγουστο πάνω από 120 ελέγχους ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου (rapid tests), όπου προσήλθαν και εξετάσθηκαν περισσότεροι από 30.000 συμπολίτες μας. Υπάρχει μεγάλη ικανοποίηση από όλους μας, για τη σημαντική προσφορά της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, η οποία και σε αυτήν την κρίση αναδείχθηκε πρωταγωνίστρια και πήρε σημαντικό βάρος στους ώμους της.
Δυστυχώς όμως είχαμε πολλές δυσκολίες και απώλειες. Κατ’ αρχήν και η οικογένεια της αυτοδιοίκησης θρήνησε ανθρώπινες ζωές και χάσαμε συγγενείς, φίλους, συνεργάτες και ανθρώπους από τον περίγυρό μας.
Ταυτόχρονα τα έσοδα των δήμων μειώθηκαν δραματικά, εξαιτίας της αδυναμίας των πολιτών να καταβάλλουν τις οφειλές τους, αλλά και των απαλλαγών που σωστά λάβαμε για τους πληττόμενους επαγγελματίες-συμπολίτες μας. Ταυτόχρονα και η καθημερινότητα των δήμων επλήγη σημαντικά με πολλές υπηρεσίες να υπολειτουργούν για λόγους δημόσιας ασφάλειας.
Θα έλεγα ότι αυτή η μεγάλη κρίση άφησε στους δήμους μια γλυκόπικρη γεύση. Γιατί παρά τη σημαντική μας συνεισφορά, η πολιτεία δεν έδειξε να αναγνωρίζει ανάλογα τη μεγάλη προσφορά των δήμων απέναντι στο κοινωνικό σύνολο. Μπορεί να ακούσαμε καλά λόγια, να δόθηκαν υποσχέσεις, αλλά δεν υπήρξε η ουσιαστική οικονομική στήριξη των δήμων, που σήμερα είναι κάτι παραπάνω από απαραίτητη. Ας μη κρυβόμαστε: ύστερα από μια δεκαετή περίοδο αυστηρών μνημονίων με σκληρά περιοριστικά μέτρα και μια διετία υγειονομικής κρίσης η κατάρρευση των κοινωνικών μας δομών δεν είναι ένα απλό σενάριο.
2. Ως Περιφερειακή Ένωση Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας είχατε ζητήσει αυστηροποίηση των ελέγχων για την τήρηση των μέτρων κατά του κορωνοϊού. Κατά τη γνώμη σας, οι έλεγχοι ήταν επαρκείς ή θα έπρεπε να είναι πιο αυστηροί;
Είναι αλήθεια ότι ζητήσαμε έγκαιρα ως ΠΕΔ ΚΜ να ενταθούν οι έλεγχοι, να είναι πιο ουσιαστικοί και να γίνουν προς κάθε κατεύθυνση. Είδαμε στην καθημερινότητά μας φαινόμενα ανεξέλεγκτου συνωστισμού και παραβίασης των κανόνων, ενώ καταγράψαμε και χαλαρότητα των ελέγχων. Ζητήσαμε δημόσια από την ΕΛΑΣ, παρά την κόπωσή της να αναλάβει συγκεκριμένους ρόλους με συγκεκριμένα αποτελέσματα. Και νομίζω ότι με την πίεση που ασκήσαμε η αστυνόμευση και οι έλεγχοι βελτιώθηκαν. Φυσικά εχθρός του καλού είναι το καλύτερο. Και σε αυτήν την προσπάθεια σημαντικό ρόλο μπορεί να παίξουν και οι ίδιοι οι πολίτες. Τηρώντας τους νόμους και βοηθώντας και οι ίδιοι με τον τρόπο τους στον περιορισμό της εξάπλωσης της πανδημίας. Δεν γίνεται δίπλα σε κάθε πολίτη να υπάρχει και ένας αστυνομικός. Αλλά και γιατί μόνο όλοι μαζί μπορούμε να νικήσουμε τον ιό.
3. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση συνέβαλε στη διαχείριση της πανδημικής κρίσης. Ποιες ενέργειες κάνατε ως ΠΕΔ ΚΜ για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού;
Θα χρειαζόμασταν πολλές σελίδες του περιοδικού σας για να παρουσιάσουμε τον απολογισμό της δουλειάς των 38 δήμων της Κεντρικής Μακεδονίας κατά την περίοδο της πανδημίας. Νομίζω ότι η φράση «ήμασταν δίπλα σας στις δύσκολες ώρες» περιγράφει σωστά τη σχέση αυτοδιοίκησης και πολιτών αυτούς τους 18 μήνες. Ξεχωρίζω την πρωτοβουλία που πήρε η ΠΕΔ Κεντρικής Μακεδονίας, προσφέροντας 100.000 ευρώ για την προμήθεια υγειονομικού υλικού και ιατρικού εξοπλισμού προς τα τέσσερα μεγάλα δημόσια νοσοκομεία αναφοράς covid της Θεσσαλονίκης. Μια κίνηση ουσίας προς τα ιδρύματα και το νοσηλευτικό προσωπικό που κράτησαν την Κεντρική Μακεδονία όρθια σε δύσκολες στιγμές.
Επίσης ως ΠΕΔ ΚΜ ήμασταν στην πρώτη γραμμή σε όλες τις κρίσιμες συναντήσεις και συσκέψεις με την πολιτεία που αφορούσαν στην αντιμετώπιση της πανδημίας στην περιοχή μας και στηρίξαμε κάθε πρωτοβουλία της πολιτείας. Δώσαμε τη μάχη με επιμονή, υπομονή και αποφασιστικότητα και σε κρίσιμες στιγμές σηκώσαμε τη σημαία της λογικής: Τονίζοντας προς κάθε κατεύθυνση ότι προτεραιότητα για να επανέλθουμε στην κανονικότητα αποτελεί η υγεία των πολιτών, ζητώντας καλύτερο συντονισμό μεταξύ του κράτους και της αυτοδιοίκησης και επιμένοντας ότι ο πανικός δεν είναι καλός σύμβουλος.
4. Ποιο μήνυμα στέλνετε στους πολίτες που δυσπιστούν απέναντι στην αποτελεσματικότητα του εμβολιασμού;
Το μήνυμα είναι απλό και κατανοητό. Κατ’ αρχήν όλοι οφείλουμε να συμβάλλουμε ώστε να ξεπεραστούν ενδεχόμενοι φόβοι που έχουν οι συμπολίτες μας για τον εμβολιασμό. Χωρίς φανατισμούς και με κατανόηση για την αντίθετη άποψη καθώς ζητούμενο είναι ο διάλογος και όχι η αντιπαράθεση. Να ακουστεί στο δημόσιο η αντικειμενική ενημέρωση, που προσφέρουν μόνο οι ειδικοί. Ρωτάμε λοιπόν και ακούμε τους επιστήμονες. Που με μια φωνή εκτιμούν ότι ο μόνος τρόπος για να νικήσουμε ως οργανωμένες κοινωνίες τον κωρονοϊό είναι το εμβόλιο. Ας ρίξουμε μια ματιά στη λίστα των ανθρώπων που χάνονται κάθε μέρα στις ΜΕΘ των νοσοκομείων όλου του κόσμου. Είναι σχεδόν όλοι ανεμβολίαστοι και είναι πολύ άδικο για όλους αυτούς τους ανθρώπους και τις οικογένειές τους να συμβαίνει αυτό.
5. Πώς βλέπετε την επόμενη μέρα μετά τον κορωνοϊό; Ποιος θα είναι ο ρόλος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην κοινωνική ανασυγκρότηση και στην επούλωση των πληγών από την πανδημία;
Το μεγάλο ζητούμενο σήμερα που η πατρίδα μας δίνει την τελευταία κρίσιμη μάχη για να βγει από το τούνελ της πανδημίας είναι ο δρόμος προς τα εμπρός. Για την ανάπτυξη της χώρας και τον εκσυγχρονισμό της αυτοδιοίκησης.
Εκσυγχρονισμός σημαίνει ότι οι δήμοι πρέπει να αποκτήσουν περισσότερες αρμοδιότητες, στο πνεύμα της αποκέντρωσης και της ταχύτερης εξυπηρέτησης των συμπολιτών μας.
Εκσυγχρονισμός σημαίνει Τοπική Αυτοδιοίκηση με περισσότερες αρμοδιότητες αλλά και περισσότερα χρήματα και ανθρώπους.
Εκσυγχρονισμός σημαίνει να φύγει επιτέλους η αυτοδιοίκηση από τη βαλκανοποίηση και να πετάξει προς μια μεταρρυθμιστική, σύγχρονη, ευρωπαϊκή αυτοδιοίκηση.
Εκσυγχρονισμός σημαίνει ψηφιακό κράτος. Ευτυχώς εδώ τα βήματα που έγιναν τελευταία ήταν τεράστια, καθώς η σημερινή κυβέρνηση ψηφιοποίησε σε χρόνο ρεκόρ πολλές υπηρεσίες του κράτους, μειώνοντας έτσι τη φυσική επαφή των πολιτών με τις υπηρεσίες του δήμου, αυτοματοποιώντας και ψηφιοποιώντας διαδικασίες. Επιτέλους θα έλεγα, έστω και με καθυστέρηση 30χρόνων.
Ανάπτυξη σημαίνει δουλειές για τη νέα γενιά, ένα στοίχημα που μπορούμε να κερδίσουμε αν αξιοποιήσουμε σωστά το Ταμείο Ανάκαμψης, ένα ευρωπαϊκό υπέρ-όπλο στα χέρια της Ελλάδας που μπορεί να συμβάλει αποφασιστικά στην ανοικοδόμηση μιας πιο πράσινης, πιο ψηφιακής, πιο ανθεκτικής αλλά και πιο ανεκτικής Ελλάδας. Η οποία θα μπορεί να αντιμετωπίσει με επιτυχία τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής, και τα τραγικά αποτελέσματά της, όπως στο φετινό καλοκαίρι.
Πρόκειται για μια μοναδική ευκαιρία. Για την ανάπτυξη και τον εκσυγχρονισμό της οικονομίας μας. Για την Τοπική Αυτοδιοίκηση που στην πορεία υλοποίησης του Ταμείου Ανάκαμψης θα πρέπει να συμμετέχει ισότιμα. Για τη Θεσσαλονίκη και την Κεντρική Μακεδονία που θα πρέπει να έχουν το μερίδιο που τους αναλογεί. Εμείς από την πλευρά μας και ως δήμος Πυλαίας-Χορτιάτη αλλά και ως ΠΕΔ-ΚΜ θα συμβάλουμε με κάθε τρόπο σε αυτή τη μεγάλη εθνική προσπάθεια. Για να πετύχουμε την επανεκκίνηση της αυτοδιοίκησης. Για μια πιο σύγχρονη, ευρωπαϊκή Ελλάδα, ανάλογη των καιρών.