Συνέντευξη Ιγνάτιου Καϊτεζίδη στο makthes.gr

1.Υποψήφιος για άλλη μία θητεία, την έβδομη, στον Δήμο Πυλαίας – Χορτιάτη. Πετύχατε τους στόχους που είχατε θέσει μέχρι σήμερα για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων;

Ήταν σίγουρα μια δύσκολη θητεία. Mία περίοδος, όπου ζήσαμε τα πάντα. Από το προσφυγικό στο Αιγαίο και τον Έβρο, την πανδημία κορωνοϊού με χιλιάδες νεκρούς στη χώρα μας, τον πόλεμο στην καρδιά της Ευρώπης, την ενεργειακή ακρίβεια που συνεχίζεται και τις μειώσεις κονδυλίων προς τους δήμους που έφτασαν και στο 70%.

Εμείς πορευτήκαμε με βάση το μότο «Λίγα λόγια και πολλά έργα», το οποίο ακολουθώ ως δήμαρχος Πανοράματος και από το 2010 ως δήμαρχος Πυλαίας-Χορτιάτη.

Από τότε που εκλέχτηκα για πρώτη φορά δήμαρχος το κυρίαρχο για μένα ήταν και παραμένει η όρεξη για δουλειά που δε με εγκατέλειψε ποτέ μέχρι σήμερα. Θέλω πάντοτε να είμαστε συνεπείς στις υποχρεώσεις μας. Η συνέπεια σε ό,τι υποσχόμαστε και η δουλειά για να είμαστε συνεπείς είναι κάτι που είχα από τότε ως φιλοσοφία. Γιατί καλός δήμαρχος είναι ο νοικοκύρης δήμαρχος, είναι ο δήμαρχος με αγάπη για τον τόπο του και τους συμπολίτες του, με γνώση των θεμάτων του δήμου του και με αυτοδιοικητική λογική, που έχει την πόρτα του γραφείου του ανοιχτή για όλους τους δημότες με αγάπη. Πολλή δουλειά, όραμα, ευαισθησία και ανθρωπιά για όλους.

Παρά τις δυσκολίες εμείς εδώ στον δήμο δε σταματήσαμε ποτέ να εργαζόμαστε για να προχωρήσουν τα έργα. Μπορεί να θέλαμε να τρέξουμε ταχύτερα, αλλά σήμερα έχουμε να επιδείξουμε έναν πραγματικά μεγάλο απολογισμό, με πάνω από 174 σημαντικά έργα που έγιναν πραγματικότητα χάρις στα ευρωπαϊκά κονδύλια που εξασφαλίσαμε και τα οποία ξεπέρασαν τα 120 εκατομμύρια ευρώ. Έργα με τα οποία άλλαξε η εικόνα του τόπου μας και βελτιώθηκε η καθημερινότητα και η εξυπηρέτηση του πολίτη, ενώ σημαντική ήταν και η κοινωνική πτυχή της πολιτικής μας, με την οποία αγκαλιάσαμε και προστατεύσαμε κυρίως τους ευπαθείς συμπολίτες μας.

Ξεχωρίζω τις παρεμβάσεις που κάναμε στη σχολική στέγη για την οποία προικίσαμε όλα αυτά τα χρόνια τις δημοτικές μας ενότητες με συνολικά 16 σχολεία και σχολικές υποδομές και τον πυλώνα του ψηφιακού δήμου, που γίνεται πραγματικότητα και αξιοποιείται όλο και πιο πολύ από τους δημότες: με το E-poledomiα και με το E-15195, που έτυχε πανελλαδικής αναγνώρισης και άλλες 125 ηλεκτρονικές υπηρεσίες, που μάς αναδεικνύουν πρωταγωνιστές και στον τομέα αυτόν. Αλλά και τα έργα σε όλους τους τομείς της καθημερινότητας και σε όλες τις δημοτικές ενότητες, έργα με οικολογική συνείδηση και με περιβαλλοντικό αποτύπωμα.

Προχωρούμε λοιπόν, και είμαστε έτοιμοι για το σπριντ την επόμενη πενταετία…

2.Ποιο είναι το όραμά σας για την επόμενη πενταετία και ποια είναι τα τρία πράματα που θεωρείτε ως τη μεγαλύτερη πρόκληση τα επόμενα χρόνια για το δήμο;

Δουλειά, δουλειά, δουλειά -αυτό είναι το μότο μου όλα αυτά τα χρόνια. Και αυτά είναι τα τρία πράγματα που θα προτάξουμε και τα επόμενα χρόνια. Πρέπει να δουλεύεις ακατάπαυστα και με ταπεινότητα, πρέπει να σέβεσαι τον κάθε πολίτη που έχεις απέναντί σου. Έτσι πετυχαίνεις!

Όπως λέτε σωστά η επόμενη θητεία θα είναι πενταετής. Για εμάς αυτό σημαίνει ότι με συνέπεια και πολλή δουλειά, όπως εξάλλου έχουμε συνηθίσει τον κόσμο μέχρι τώρα, θα ολοκληρώσουμε τα σημαντικά έργα για τις περιοχές μας που καθυστέρησαν από πλευράς ρυθμών σε αυτή τη θητεία. Και βέβαια έχουμε το προεκλογικό πρόγραμμα μας, το οποίο θα τηρήσουμε ευλαβικά.

Και είμαστε πραγματικά υπερήφανοι για το νέο μας πρόγραμμα, το οποίο περιλαμβάνει 110 δράσεις και βασίζεται σε 9 κεντρικούς πυλώνες. Θα το υλοποιήσουμε μαζί με την ομάδα του συνδυασμού «Δύναμη Ενότητας», μια ομάδα που είναι δυνατή, ενωμένη, με υποψηφίους που προέρχονται μέσα από την κοινωνία, που είναι δραστήριοι και επιτυχημένοι στον τομέα του ο καθένας. Μια ομάδα που συνδυάζει την εμπειρία των παλαιοτέρων και τη φρεσκάδα των νέων. 29 είναι οι εν ενεργεία δημοτικοί σύμβουλοι που οι συμπολίτες μας τους εμπιστεύονται χρόνια, ενώ η ανανέωση ξεπερνά το 50%. Μια ομάδα που αγαπά τον τόπο μας, που θα σηκώσουμε τα μανίκια και θα δουλέψουμε για το καλό των συμπολιτών μας! Βλέπετε η αυτοδιοίκηση δεν είναι «ατομικό σπορ» αλλά πάντοτε συλλογικό και εμείς ενώνουμε δυνάμεις στην «Δύναμη Ενότητας» με τους 178 υποψήφιους συμβούλους, τη μεγαλύτερη δημοτική παράταξη που είχε ποτέ ο δήμος μας.

Ζητώ καθαρή εντολή, λοιπόν. Για να συνεχίσουμε και να ολοκληρώσουμε το έργο μας. Όπως πάντα με δουλειά, με σοβαρότητα, ανθρωπιά και ταπεινότητα.

3.Διοικείτε ένα μεγάλο δήμο με πολλές ανάγκες και πολλές απαιτήσεις. Πιστεύετε ότι έχετε κερδίσει το στοίχημα της ισόρροπης ανάπτυξης μεταξύ των Δημοτικών Ενοτήτων;

Κοιτάξτε, η αλλαγή που έγινε με τον Καλλικράτη που ενωθήκαμε ξαφνικά τρεις δήμοι και οι μέχρι τότε «κοντοχωριανοί» γίναμε «συγχωριανοί» ήταν πολύ ξαφνική. Το ότι ενώσαμε αυτές τις κοινωνίες ήταν σημαντικό. Εδώ αυτό το πετύχαμε χωρίς αντιπαράθεση των αυτοδιοικητικών, αλλά με τη συνένωση των δυνάμεων, που είναι το βασικό μου μότο. Ακόμη και σήμερα αν με ρωτήσετε ποιο είναι το σημαντικότερο έργο που έχω κάνει τα 25 χρόνια που είμαι δήμαρχος θα σας απαντήσω πως είναι  η ενότητα των τοπικών κοινωνιών. Είναι πολύ σημαντικό οι κοινωνίες να ενώνουν δυνάμεις για να πετύχουν το καλύτερο και όχι να παλεύουν η μια ενάντια στην άλλη.

Στη συνέχεια αποδείξαμε πως είμαστε και για τα δύσκολα: Ολοκληρώσαμε σημαντικές υποδομές που αλλάζουν τη ζωή μας και συνδέσαμε τον δήμο μας με τις ευρωπαϊκές χρηματοδοτήσεις προς όφελος των δημοτών.

Κυρίως, όμως, ακούσαμε τον κάθε συμπολίτη μας χωριστά και αφιερώσαμε όλες μας τις δυνάμεις για την πόλη μας, για ένα καλύτερο «αύριο» για τα παιδιά μας. Και με την παρακαταθήκη των έξι πετυχημένων συνεχόμενων θητειών συνεχίζουμε να ενώνουμε δυνάμεις και να συνθέτουμε απόψεις για την τοπική αυτοδιοίκηση που αγαπάμε.

Είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις και της επόμενης πενταετίας, καθώς ξέρουμε τη συνταγή της επιτυχίας σε όλα τα επίπεδα: από την καθαριότητα και τα έργα υποδομής μέχρι την κοινωνική πολιτική και όλες τις πτυχές της καθημερινότητας. Και σε κάθε γειτονιά του δήμου μας: Από την κορυφή του Χορτιάτη μέχρι την παραλία της Πυλαίας. Απ’ τον Βορά μέχρι τον Νότο. Στο Πανόραμα, την Πυλαία, τον Χορτιάτη, το Ασβεστοχώρι, το Φίλυρο και την Εξοχή.

Με ισόρροπη ανάπτυξη παντού!

4.Παρά τη δύσκολη οικονομική συγκυρία για τη χώρα και την αυτοδιοίκηση ο δήμος Πυλαίας – Χορτιάτη κατάφερε να αναπτύξει ένα πλέγμα κοινωνικών και άλλων υπηρεσιών για τους πολίτες που βρίσκονται σε ανάγκη. Πόσο κρίσιμος δείκτης είναι η κοινωνική πολιτική και πως θα καταφέρετε να την ενισχύσετε δεδομένου ότι οι ανάγκες αυξάνουν διαρκώς;

Πραγματικά η κοινωνική πολιτική αποδείχτηκε την τελευταία περίοδο ένας πολύ κρίσιμος δείκτης. Είχαμε δέκα χρόνια μνημόνια και 2,5 χρόνια πανδημία και στη συνέχεια ενεργειακή ακρίβεια. Ήταν μια περίοδος που η τοπική αυτοδιοίκηση συνολικά και εμείς ως δήμος Πυλαίας-Χορτιάτη ειδικότερα αποδείξαμε  έμπρακτα ότι είμαστε άξιοι της εμπιστοσύνης του κόσμου.Θυμηθείτε την περίοδο της πανδημίας: μπήκαμε σε όλα τα σπίτια των συνανθρώπων μας που έχριζαν βοηθείας και τους προσφέραμε κάθε είδους αλληλεγγύη και υπηρεσίες υγείας..

Δημιουργήσαμε το Κοινωνικό Παντοπωλείο, απ΄ όπου διανέμονται –χωρίς κανένα οικονομικό αντίτιμο– προϊόντα σε νοικοκυριά που διαβιούν κάτω από το όριο της φτώχειας. Από την αρχή της λειτουργίας του τον Φεβρουάριο του 2018 μέχρι σήμερα έχει υποστηρίξει 545 οικογένειες και 1371 άτομα.

Ιδρύσαμε το Κέντρο Κοινότητας, ένα one stop shop, στο οποίο προσέρχονται οι πολίτες για να λάβουν πληροφόρηση και να υποβάλλουν αιτήσεις για το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα, αλλά και για σχεδόν όλα τα επιδόματα.

Στο Κέντρο Κοινότητας μέχρι σήμερα έχουν ενταχθεί ως ωφελούμενοι περισσότεροι από 3000 συμπολίτες μας ενώ μεγάλος είναι ο αριθμός όσων το έχουν επισκεφθεί για να λάβουν εξατομικευμένη και υπεύθυνη πληροφόρηση και παραπομπή σε προγράμματα και υπηρεσίες. 

Υπάρχουν και άλλες δράσεις κοινωνικής αλληλεγγύης, όπως το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Επισιτιστικής και Βασικής Υλικής Συνδρομής, στο πλαίσιο του οποίου πραγματοποιούνται διανομές προϊόντων σε κάθε δημοτική ενότητα ώστε να αποφεύγεται η ταλαιπωρία των ωφελουμένων. Το κατασκηνωτικό πρόγραμμα για παιδιά τυπικής ανάπτυξης και για άτομα με αναπηρία. Φέτος 30 παιδιά από το Ελληνικό Παιδικό Χωριό στο Φίλυρο φιλοξενήθηκαν σε κατασκήνωση στη Χαλκιδική μέσω του κατασκηνωτικού προγράμματος του Δήμου.

Επίσης στον δήμο μας λειτουργεί το Κέντρο Πρόληψης της Υγείας, το οποίο ενημερώνει τους πολίτες σε θέματα πρόληψης και διενεργεί προληπτικούς ελέγχους σε νοσήματα που εμφανίζουν μεγάλη θνησιμότητα και νοσηρότητα. Υλοποιούνται προγράμματα προληπτικής ιατρικής. σε όλες τις δημοτικές ενότητες του δήμου, σε ετήσια βάση όπως μέτρηση οστικής πυκνότητας για την Πρόληψη της Οστεοπόρωσης, τεστ Παπ για την Πρόληψη του Καρκίνου Τραχήλου της Μήτρας, μαστολογικός έλεγχος για την Πρόληψη Καρκίνου του Μαστού και ενημερωτικές ομιλίες ποικίλης θεματολογίας για την προαγωγή της υγείας.

Ακόμη ο Συμβουλευτικός Σταθμός για την Πρόληψη της Άνοιας που λειτουργεί από το 2019, όπου οι πολίτες υποβάλλονται σε τεστ μνήμης και εξετάζονται από ειδικό νευρολόγο που συνεργάζεται με τον Δήμο. Ήδη έχουν συμμετάσχει 300 πολίτες από την αρχή της λειτουργίας του μέχρι σήμερα.

Τέλος στο Τοπικό Κέντρο Ενημέρωσης & Εγγραφής Εθελοντών Δοτών Μυελού των Οστών που ιδρύθηκε το 2019, έχουν εγγραφεί 150 εθελοντές δότες μυελού των οστών.

Όπως βλέπετε η κοινωνική αγκαλιά του δήμου είναι μεγάλη και ζεστή. Και θα διευρύνεται…

5.Είστε ένας από τους αυτοδιοικητικούς που πιστεύουν στην τεχνολογία και την καινοτομία. Έχετε στον προγραμματισμό σας νέες δράσεις προς αυτή την κατεύθυνση που θα εξυπηρετούν ακόμη περισσότερο τους πολίτες;

Η καινοτομία είναι η μεγάλη πρόκληση για τη Θεσσαλονίκη και ειδικά για τον δήμο μας όπου φιλοξενούνται η Τεχνόπολη και το πιο αναπτυγμένο τμήμα της Αλεξάνδρειας Ζώνης καινοτομίας που προσφέρει ευκαιρίες σε εκατοντάδες εργαζόμενους στον τομέα αυτό.

Οι δύο αυτές σημαντικές και καινοτόμες δομές «κουμπώνουν» με τις δικές μας ανησυχίες και το όραμα για την πόλη μας, που δεν σταματά στα προβλήματα της καθημερινότητας. Θέλουμε να κάνουμε αυτό τον δήμο σημείο αναφοράς για την καινοτομία, την πρωτοπορία, την ανάπτυξη. Ένα όραμα που αποτελεί ήδη μια πραγματικότητα.

6.Η επομένη των εκλογών θα είναι μια φυσική συνέχεια για σας στον δήμο, αυτό όμως δεν ισχύει για την αυτοδιοίκηση, το τοπίο της οποία αλλάζει διαρκώς. Θεωρείτε ότι πρέπει να επανακαθοριστεί η σχέση μεταξύ Τ.Α και κεντρικής εξουσίας;

Η κυβέρνηση πρέπει πρώτον να εμπιστευθεί την αυτοδιοίκηση γιατί δεν το κάνει. Και δεύτερον να ξεκαθαρίσει τα θεσμικά. Δεν μπορεί να μην αποφασίζει κυρίαρχα το δημοτικό συμβούλιο για όλα τα θέματα που απασχολούν τον δήμο και να στερεί το κράτος από τους δήμους τη δυνατότητα να έχουν αναπτυξιακή πολιτική για τα θέματά τους. Άρα ξεκαθάρισμα αρμοδιοτήτων και ένα πλαίσιο που το έχει διδάξει η Ευρώπη εδώ και δεκαετίες ολόκληρες.

Από εκεί και πέρα κοινός μας στόχος είναι η αναβάθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης σε ένα νέο σύστημα διοικητικής οργάνωσης της χώρας μας βασισμένο στις αρχές της επικουρικότητας και της εγγύτητας στους πολίτες. Για τον σκοπό αυτό απαιτείται η εγκαθίδρυση μιας νέας σχέσης μεταξύ της Κεντρικής Διοίκησης και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Εμείς από τη μεριά μας δηλώνουμε έτοιμοι να αναλάβουμε ουσιαστικές αρμοδιότητες σε ένα πλαίσιο σύγχρονης πολυεπίπεδης διακυβέρνησης. Είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε κομμάτι του αναπτυξιακού σχεδιασμού και να συμβάλουμε στην παραγωγική αναγέννηση της πατρίδας μας. Να περάσουμε οριστικά από τις κάθε είδους κρατικές επιχορηγήσεις στην οικονομική αυτοτέλεια. Να γίνουμε από «ετεροδιοίκηση» πραγματική «αυτοδιοίκηση».

  Η ευαισθησία και η σκληρή δουλειά θα συνεχίσει να μας οδηγεί. Οι δημότες μας θα είναι και πάλι στο κέντρο κάθε πολιτικής μας!

  Εκλογικά κέντρα

  Πανόραμα
  Κομνηνών 15, 1ος όροφος
  Τηλ. 2310 346 162

  Πυλαία
  Προφήτη Ηλία 32 (Πλατεία Δημαρχείου)
  Τηλ. 2310 330 323

  Ασβεστοχώρι
  Μακεδονομάχων 23
  Copyright © 2023. all rights reserved.
  Design by ADVISION