Συνέντευξη Ιγνάτιου Καϊτεζίδη στο mynews.gr: «Είμαστε για τα δύσκολα, θα συνεχίσουμε να ακούμε τους πολίτες»

Συνέντευξη στον ΒΑΣΙΛΗ ΜΑΣΤΟΡΑ

Ο Αμερικανός συγγραφέας Λες Μπράουν είπε ότι «πολλοί άνθρωποι δεν πετυχαίνουν στη ζωή όχι επειδή στοχεύουν πολύ ψηλά και αστοχούν, αλλά επειδή στοχεύουν πολύ χαμηλά και ευστοχούν». Ο Ιγνάτιος Καϊτεζίδης, δήμαρχος Πυλαίας-Χορτιάτη και πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης των Δήμων της Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΕΔΚΜ), εκλέχθηκε πριν από 25 χρόνια δήμαρχος Πανοράματος και είναι πετυχημένος στην Τοπική Αυτοδιοίκηση γιατί είχε βάλει υψηλούς στόχους: Να αλλάξει την εικόνα του τόπου που γεννήθηκε. Και το πέτυχε. Επί της δημαρχίας του το Πανόραμα, από μία προαστιακή Κοινότητα της Θεσσαλονίκης, μετεξελίχθηκε σε έναν σύγχρονο δήμο. Μετά, το 2011, ήρθε η συνένωση των δήμων με τον «Καλλικράτη» και η δημιουργία του μεγάλου δήμου «Πυλαίας-Χορτιάτη», συνολικής έκτασης 155,8 τ. χιλ. και πληθυσμού περίπου 75.000 κατοίκων. Νέα πρόκληση για τον Ιγνάτιο Καϊτεζίδη, επικεφαλή του συνδυασμού «Δύναμη Ενότητας» και νέα στοιχήματα, ακόμη μεγαλύτερα, για αναβάθμιση όλων των δημοτικών διαμερισμάτων. Εκ του αποτελέσματος το έργο του έχει θετικό πρόσημο. Ο Ιγνάτιος Καϊτεζίδης, από το 2011 μέχρι το 2019 εκλέχθηκε δήμαρχος Πυλαίας-Χορτιάτη, με ποσοστά ψήφων τα οποία είναι από τα υψηλότερα των αυτοδιοικητικών εκλογών. Κι αυτή είναι η μεγαλύτερη επιτυχία του.
Γιατί το δύσκολο δεν είναι να φτάσεις στην κορυφή, αλλά να παραμείνεις εκεί για πολλά χρόνια.
Στη συνέντευξη που έδωσε ο κ. Καϊτεζίδης στο Mynews.gr μιλήσαμε για τις εκλογές της προσεχούς Κυριακής στις οποίες θα είναι εκ νέου υποψήφιος ως επικεφαλής του συνδυασμού «Δύναμη Ενότητας» και για όλα εκείνα που θα θυμάται από την τελευταία του δημαρχιακή θητεία. Στο λόγο τού κ. Καϊτεζίδη είναι ευκολοδιάκριτα δύο πράγματα: Η ευθύτητα και η σιγουριά ότι θα κάνει πράξη όσα υπόσχεται. «Θέλω να κάνω πράξη όσα λέω. Εχω ως αρχή να σέβομαι τον δημότη, ανεξαρτήτως από ποιον πολιτικό χώρο προέρχεται. Είμαι δήμαρχος όλων των δημοτών και αυτό το υπηρετώ δογματικά» μου είπε. Ακόμη τόνισε ότι «η όρεξη για δουλειά δεν με έχει εγκαταλείψει», ότι «θα συνεχίσω να ακούω του πολίτες και να σχεδιάζουμε μαζί ώστε να κάνουμε καλύτερες πόλεις». Τέλος έκανε αναφορά στα 174 σημαντικά έργα που έγιναν, ύψους 120 εκατομμυρίων ευρώ και σ’ όλα εκείνα τα έργα που έχουν ωριμάσει και βρίσκονται στη φάση της εκτέλεσης.

-Κύριε Καϊτεζίδη, βρίσκεστε και πάλι μπροστά σε μία εκλογική διαδικασία. Με ποια συναισθήματα διεκδικείτε στις 8/10 τη δημαρχία του δήμου Πυλαίας-Χορτιάτη;

Με συναίσθημα ευθύνης. Όπως από την πρώτη στιγμή που ξεκίνησα αυτό το όμορφο ταξίδι της Αυτοδιοίκησης. Στην αρχή ως δήμαρχος Πανοράματος και από το 2010 ως δήμαρχος Πυλαίας- Χορτιάτη. Η ευθύνη αυτή μεγαλώνει ακόμη περισσότερο σήμερα μετά από μια δύσκολη τετραετία, όπου ζήσαμε τα πάντα. Από το προσφυγικό στο Αιγαίο και τον Έβρο, την πανδημία του κορωνοϊού με χιλιάδες νεκρούς και στη χώρα μας, τις μειώσεις κονδυλίων προς τους δήμους που έφτασαν και στο 70%, τον πόλεμο στην καρδιά της Ευρώπης και την ενεργειακή ακρίβεια  που συνεχίζεται. Μεγαλώνει δε ακόμη περισσότερο σήμερα με την κλιματική κρίση, όπου σε πολλές περιπτώσεις η κυβέρνηση θα πρέπει να επανασχεδιάσει τις υποδομές των πόλεων. Εμείς στον δήμο μας έχουμε κάνει έγκαιρα τους σχεδιασμούς μας και σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας υλοποιήσαμε σημαντικά αντιπλημμυρικά έργα. Όπως γνωρίζετε είμαστε για τα δύσκολα. 

Για μία ακόμη φορά χωρίς πολιτικό χρίσμα. Ο λόγος αυτής της διαχρονικής σας επιλογής;

Σε όλα τα χρόνια της αυτοδιοικητικής μου θητείας δεν έκρινα κανέναν με βάση τον πολιτικό χώρο από τον οποίο προέρχεται. Ούτε εγώ πρόβαλα ποτέ το δικό μου πολιτικό χώρο στην άσκηση των καθηκόντων μου. Ο δήμος είναι δήμος ανοικτός για όλους τους πολίτες και πραγματικά αυτό αφαιρεί το επιχείρημα της κομματικής προέλευσης. Όσοι έλεγαν διαχρονικά ότι ο δήμαρχος Καϊτεζίδης προέρχεται από συγκεκριμένο πολιτικό χώρο διαψεύστηκαν από τα ποσοστά μας που ήταν πάντα τριπλάσια από τον πολιτικό χώρο με τον οποίο ενδεχομένως με ταύτιζαν. Έχω μαρτυρίες ανθρώπων που βρίσκονται σε τελείως διαφορετικούς πολιτικούς χώρους από εμένα και ψηφίζουν φανατικά τον δήμαρχο Καϊτεζίδη και τίποτα άλλο. Γιατί γνωρίζουν ότι θα είμαι δίπλατους οποτεδήποτε με χρειασθούν.

Λειτουργώ πάντοτε με λογική αυτοδιοικητική, που είναι και η σφραγίδα μου. Από την ώρα που εκλέχτηκα είμαι στο DNA μου αυτοδιοικητικός. Όποιος μπαίνει στο γραφείο μου μπαίνει για να καταθέσει το πρόβλημά του, την ελπίδα του, την πρόταση του. Και εγώ τον αντιμετωπίζω πάντα σαν συμπολίτη. Αυτό το ξέρουν όλοι στον δήμο και γι’ αυτό μας εμπιστεύονται. Ανεξαρτήτως από κόμματα ή πολιτικούς χώρους ο κάθε δημότης αξίζει σεβασμού και τον έχει.

Ποιο είναι το περισσότερο έντονο αποτύπωμα της διοίκησης στην τελευταία θητεία σας;

Θα έλεγα ότι το κυρίαρχο ήταν αυτό που μας διακρίνει από παλιά: η όρεξη για δουλειά που δεν με εγκατέλειψε μέχρι και σήμερα.  Θέλω πάντοτε να είμαστε συνεπείς στις υποχρεώσεις μας. Η συνέπεια σε ό,τι υποσχόμαστε και η δουλειά  για να είμαστε συνεπείς είναι κάτι που είχα από τότε ως φιλοσοφία. Θέλω αυτά που λέω να τα κάνω και πράξη.  Πιστεύω ότι αυτό διακρίνει έναν πολιτικό. Η συνέπεια και η αξιοπιστία αυτών που λέει σε σχέση με αυτά που κάνει. Αυτό είναι το μόνιμο αποτύπωμά μου όλα αυτά τα χρόνια.  

Θα τολμούσατε με άριστα το 10 να τη βαθμολογήσετε (τη θητεία σας);

Oι πολίτες βαθμολογούν και αυτοί πρέπει να απαντήσουν στο ερώτημά σας. Σε ό,τι με αφορά χαίρομαι γιατί η πλειοψηφία των πολιτών του δήμου Πυλαίας-Χορτιάτη φαίνεται πως έχει την απάντηση, αφού σε κάθε εκλογική αναμέτρηση μάς επιβραβεύει με ποσοστό πολύ πάνω από το 50%. Στις τελευταίες αυτοδιοικητικές εκλογές του 2019 ο συνδυασμός μας, η «Δύναμη Ενότητας», συγκέντρωσε  ποσοστό 71%.

Ξέρετε, μού το έχουν επισημάνει πολλοί αυτοδιοικητικοί από άλλους δήμους ότι το «Συζητώ με τους δημότες» που έχετε καθιερώσει εδώ και πολλά χρόνια, είναι ένα τολμηρό εγχείρημα γιατί απαιτεί ευθυκρισία και ίσως πολλές φορές να κρύβει και δυσάρεστες εκπλήξεις για εσάς. Είναι έτσι;

Το «Συζητώ με τον δήμαρχό μου» είναι μια προσωπική μου πρωτοβουλία που γίνεται εδώ και 22 χρόνια, παλιότερα στον πρώην δήμο Πανοράματος και τώρα στον δήμο Πυλαίας-Χορτιάτη. Μια «Εκκλησία του δήμου», όπου ο δήμαρχος ακούει προσεκτικά κάθε άποψη και κάθε πρόταση, που αποτελεί πολύτιμο εργαλείο στη προσπάθειά μας να γίνουμε πιο συμμετοχικοί, πιο ουσιαστικοί και εντέλει καλύτεροι.

Εκπλήξεις στις συζητήσεις αυτές δεν έχουμε. Γιατί  η επαφή μου με τον κόσμο είναι συνεχής και άμεση, το γραφείο μου είναι ανοικτό για κάθε πολίτη και με την υπηρεσία 15195 και e-15195 ο κάθε δημότης μπορεί να ζητήσει λύση στο πρόβλημά του. Άρα είμαστε σε διάλογο με τον κόσμο συνέχεια. Μια και με ρωτάτε όμως για εκπλήξεις να σας πως τι μου συνέβη στη φετινή συζήτηση στο Ασβεστοχώρι. Όπου ένας εστιάτορας μου παραπονέθηκε ότι τόσο χρόνια δήμαρχος και δεν είχα επισκεφθεί το μαγαζί του στο κέντρο του οικισμού. Φρόντισα λοιπόν, να ικανοποιήσω το αίτημα του, επισκεπτόμενος το εστιατόριο τις επόμενες ημέρες… απλά, ανθρώπινα και άμεσα, όπως είναι η αυτοδιοίκηση.   

Τελικά βγαίνει κέρδος από αυτές τις επαφές με τους δημότες; Γίνεστε σοφότερος;

Με τέτοιες συζητήσεις και εγώ γίνομαι καλύτερος δήμαρχος, καθώς κατανοώ καλύτερα το οποιοδήποτε πρόβλημα, αλλά και οι πολίτες γίνονται πιο ενημερωμένοι, καθώς παίρνουν μια πιο σαφή εικόνα του τι σημαίνει δημόσια διοίκηση.

Αυτό για το οποίο δεσμεύομαι είναι ότι θα συνεχίσουμε να ακούμε τους συμπολίτες μας, να σχεδιάζουμε μαζί τους και να κάνουμε καλύτερες τις πόλεις μας.

Υπάρχει κάτι το οποίο είχατε στο προεκλογικό σας πρόγραμμα του 2019 το οποίο δεν καταφέρατε να υλοποιήσετε και το φέρετε βαρέως;

Όπως σας είπα ήταν μια πολύ δύσκολη θητεία. Με όρους όχι αυτοδιοικητικούς, αλλά ανθρώπινους ήταν η χειρότερη. Επί 2,5 χρόνια κάθε μέρα -μετρείστε πόσες ημέρες είναι τα 2,5 χρόνια- είχαμε έξω από το γραφείο μου 30 ανθρώπους που ζητούσαν με αγωνία και κλαίγοντας να επικοινωνήσει ο δήμαρχος με το νοσοκομείο για να μάθουν αν ο αδελφός τους, το παιδί τους ή η μητέρα τους κινδυνεύουν, μπήκαν στην εντατική ή διασωληνώθηκαν.  Έχω ανακοινώσει θανάτους σε ανθρώπους και έχουμε διακόψει την υπηρεσία  για να πάμε σε κηδείες εργαζομένων στο δήμο -γιατί και ο δήμος πλήρωσε σκληρό τίμημα. Παρόλα αυτά έχουμε να επιδείξουμε έναν πραγματικά μεγάλο απολογισμό, με πάνω από 174 σημαντικά έργα που έγιναν πραγματικότητα χάρις στα ευρωπαϊκά κονδύλια που εξασφαλίσαμε και τα οποία ξεπέρασαν τα 120 εκατομμύρια ευρώ. Έργα με τα οποία άλλαξε η εικόνα του τόπου μας και βελτιώθηκε η καθημερινότητα και η εξυπηρέτηση του πολίτη, ενώ σημαντική ήταν και η κοινωνική πτυχή της πολιτικής μας, με την οποία αγκαλιάσαμε και προστατεύσαμε κυρίως τους ευπαθείς συμπολίτες. Τι φέρω βαρέως; Ότι δεν είχαμε την ταχύτητα και το σπριντ που μας χαρακτήριζαν πάντοτε στην εκτέλεση των έργων. Θα τα έχουμε όμως και αυτά, γιατί τώρα μπαίνουμε και πάλι στην κανονικότητα και θα τρέξουν πολλά έργα. Θα αποκτήσουν ταχύτητες και θα ολοκληρωθούν για το καλό της τοπικής μας κοινωνίας αφού έχουμε ήδη φροντίσει με τη δουλειά μας να έχουν και απόλυτη ωριμότητα μελετών και χρηματοδοτικό πλαίσιο για να τα χρηματοδοτήσει, κυρίως με ευρωπαϊκά χρήματα.

Εκείνο που σας χαρακτηρίζει είναι η ήπια πολιτική που ακολουθείτε στις θητείες σας ακόμη και απέναντι στους πολιτικούς αντιπάλους σας. Αυτή η πολιτική είναι πολιτική δημιουργίας και παραγωγής έργου;

Εγώ είμαι γενικά ένας ήπιος και χαμηλών τόνων άνθρωπος. Η λέξη ενότητα είναι κάτι που με εκφράζει απόλυτα και δεν είναι τυχαίο ότι η παράταξή μας λέγεται «Δύναμη ενότητας». Ούτε είναι τυχαίο ότι την εποχή  του Καλλικράτη, που από τρεις δήμοι γίναμε ξαφνικά ένας, αυτό δεν έγινε με αντιπαράθεση των αυτοδιοικητικών, αλλά με τη συνένωση των δυνάμεων. Ακόμη και σήμερα αν με ρωτήσετε ποιο είναι το σημαντικότερο έργο που έχω κάνει τα 25 χρόνια που είμαι δήμαρχος θα σας απαντήσω πως είναι  η ενότητα των τοπικών μας κοινωνιών. Αλλά και στην ΠΕΔ, όπου είμαι πρόεδρος από το 2019, κυριάρχησε το πνεύμα της ενότητας. Γιατί η ενότητα δίνει ώθηση και έχει πολλαπλασιαστική δύναμη. Αυτό δεν έλεγαν και οι αρχαίοι μας πρόγονοι με το «ισχύς εν τη ενώσει»;

Τι απαντάτε σ’ αυτούς οι οποίοι βάζουν το ερώτημα «πότε θα σταματήσετε να βάζετε υποψηφιότητα για τον δήμο;».

Απαντώ πολύ απλά με το προεκλογικό μας πρόγραμμα, όπου θα δείτε 9 μεγάλες δεσμεύσεις για όλο τον δήμο και πολλά μικρά και μεγάλα έργα για τις 6 δημοτικές μας ενότητες. Έχουμε ακόμη πολύ έργο να κάνουμε!

Ποιοι είναι οι άξονες του νέου σας προγράμματος;

Η επόμενη θητεία θα είναι πενταετής. Για εμάς αυτό σημαίνει ότι με συνέπεια και πολλή δουλειά, όπως εξάλλου έχουμε συνηθίσει τον κόσμο μέχρι τώρα, θα ολοκληρώσουμε τα σημαντικά έργα για τις περιοχές μας που καθυστέρησαν από πλευράς ρυθμών σε αυτή τη θητεία.

Μαζί με την ομάδα του συνδυασμού «Δύναμη Ενότητας», μια ομάδα που είναι δυνατή, ενωμένη, με υποψηφίους που προέρχονται μέσα από την κοινωνία, που είναι δραστήριοι και επιτυχημένοι στον τομέα του ο καθένας. Μαζί με το προεκλογικό πρόγραμμα, το οποίο περιλαμβάνει 110 δράσεις και βασίζεται σε 9 κεντρικούς πυλώνες. Και το οποίο θα υλοποιήσουμε ευλαβικά.

Οι εκλογικές σας νίκες είναι προσωποκεντρικές ή συλλογικές;

Εμείς καταφέραμε όλα αυτά τα χρόνια και παρά τις δυσκολίες να κάνουμε έργο σε όλες τις δημοτικές ενότητες. Στην Πυλαία, το Πανόραμα, τον Χορτιάτη, την Εξοχή, στο Ασβεστοχώρι, στο Φίλυρο. Συνενώνοντας τις τοπικές κοινωνίες καταφέραμε να υπηρετούμε με ποιότητα την καθημερινότητα και τις έκτακτες ανάγκες.

Και σήμερα ενώνουμε δυνάμεις στην «Δύναμη Ενότητας» με τους 178 υποψήφιους συμβούλους, τη μεγαλύτερη δημοτική παράταξη που είχε ποτέ ο δήμος μας. Και βαδίζουμε για μια καθαρή νίκη. Είναι σαφές ότι η αυτοδιοίκηση δεν είναι ατομικό, αλλά συλλογικό σπορ.

Τι πιστεύετε ότι σας πιστώνουν οι δημότες και σας δίνουν τα εντυπωσιακά ποσοστά εκλογής;

Οι πολίτες πρέπει να απαντήσουν σε αυτό το ερώτημα. Όσοι με γνωρίζουν ξέρουν ότι δεν μου αρέσουν τα πολλά λόγια. Στα 25 χρόνια που υπηρετώ την αυτοδιοίκηση ήμουν συνέχεια δίπλα στους συμπολίτες μου οποτεδήποτε χρειάστηκε. Στα χιόνια κρατήσαμε τους δρόμους ανοικτούς και οι πολίτες έβλεπαν ότι η καθημερινότητά τους δεν επηρεαζόταν, όπως συνέβαινε στην υπόλοιπη Ελλάδα. Στο συρτάρι μου είχα πάντοτε το προεκλογικό πρόγραμμα του συνδυασμού μας για να βλέπω τι κάνουμε και τι πρέπει να κάνουμε.  Και οι πολίτες του δήμου μας έβλεπαν έργα να γίνονται πραγματικότητα παρά τις δυσκολίες των εποχών. Τέλος δεν έκρινα ποτέ κανέναν με βάση τον πολιτικό χώρο από τον οποίο προέρχεται.

Πιστεύετε ότι θα πρέπει οι δήμοι να πάρουν περισσότερες αρμοδιότητες από την κεντρική εξουσία, ώστε να είναι περισσότερο αποτελεσματικοί;

Θα έλεγα «Κάντο όπως η Ευρώπη», όπου στα τοπικά πράγματα τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο τον έχει η τοπική αυτοδιοίκηση. Στην Ελλάδα χρειάζεται  ξεκαθάρισμα αρμοδιοτήτων και να πάμε σε μια οργάνωση της χώρας, που θα δομηθεί επάνω στον πρώτο και το δεύτερο βαθμό της αυτοδιοίκησης. Και το κράτος θα έχει μόνο τον επιτελικό και τον εποπτικό ρόλο στα σοβαρά θέματα, όπως είναι η εξωτερική πολιτική και άμυνα.

Δεν είναι δυνατόν να στερείς από τους δήμους τη δυνατότητα να έχουν αναπτυξιακή πολιτική για τα θέματά τους.  Εμείς δηλώνουμε έτοιμοι να αναλάβουμε ουσιαστικές αρμοδιότητες σε ένα πλαίσιο σύγχρονης πολυεπίπεδης διακυβέρνησης. Είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε κομμάτι του αναπτυξιακού σχεδιασμού και να συμβάλουμε στην παραγωγική αναγέννηση της πατρίδας μας. Να περάσουμε οριστικά από τις κάθε είδους κρατικές επιχορηγήσεις στην οικονομική αυτοτέλεια. Να γίνουμε από «ετεροδιοίκηση» πραγματική «αυτοδιοίκηση».

Ποια είναι η υπόσχεση που δίνεται στους συμπολίτες σας;

Δουλειά, δουλειά και πάλι δουλειά. Πρέπει να δουλεύεις ακατάπαυστα και με ταπεινότητα, πρέπει να σέβεσαι τον κάθε πολίτη που έχεις απέναντί σου. Έτσι πετυχαίνεις. Αυτή είναι η υπόσχεσή μου και για την επόμενη θητεία.

  Η ευαισθησία και η σκληρή δουλειά θα συνεχίσει να μας οδηγεί. Οι δημότες μας θα είναι και πάλι στο κέντρο κάθε πολιτικής μας!

  Εκλογικά κέντρα

  Πανόραμα
  Κομνηνών 15, 1ος όροφος
  Τηλ. 2310 346 162

  Πυλαία
  Προφήτη Ηλία 32 (Πλατεία Δημαρχείου)
  Τηλ. 2310 330 323

  Ασβεστοχώρι
  Μακεδονομάχων 23
  Copyright © 2023. all rights reserved.
  Design by ADVISION