Συνέντευξη Ιγνάτιου Καϊτεζίδη στο Polismagazino.gr

Τίτλος: Δίπλα στον δημότη. Για να συνεχίσουμε το έργο που ξεκινήσαμε

Μότο 1: Σε αυτά τα δύσκολα χρόνια τόσο για την πατρίδα μας όσο και για την αυτοδιοίκηση της χώρας καταφέραμε όχι μόνο να σταθούμε όρθιοι, αλλά να γίνουμε πρότυπο και μοντέλο άλλων κοινωνιών

Μότο 2: Το ζήτημα της οικονομικής αυτοτέλειας να μπει στο κέντρο της δημόσιας πολιτικής συζήτησης και αυτό πρέπει να το αντιληφτούν οι κρατούντες. Και οι σημερινοί και οι αυριανοί!

Μότο 3: Το τρίπτυχό μας είναι: Βελτίωση της καθημερινότητας και της εξυπηρέτησης του πολίτη, υλοποίηση των μεγάλων έργων και των έργων υποδομής που χρειάζεται ο τόπος μας και άπλωμα της κοινωνικής αγκαλιάς του δήμου, που είναι τα τελευταία χρόνια τόσο απαραίτητη

Κύριε δήμαρχε, συμπληρώνετε σε τρεις μήνες δύο θητείες στον καλλικρατικό δήμο Πυλαίας-Χορτιάτη. Ποιος είναι ο απολογισμός σας;

Όταν πριν από περίπου 10 χρόνια ξεκινούσαμε με την παράταξή μας «Δύναμη Ενότητας» αυτό το όμορφο ταξίδι ήμουν βέβαιος ότι το όνομα μας θα γίνει σημαία και σφραγίδα για τον τόπο μας και ότι θα αφήσουμε πίσω μας ένα πολύ θετικό αποτύπωμα. Έτσι και έγινε. Κοιτώντας λοιπόν τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίσαμε, αλλά και το περιβάλλον μέσα στο οποίο κληθήκαμε να τα διαχειριστούμε, πιστεύω ότι τα πήγαμε καλά. Σχεδιάσαμε και υλοποιήσαμε ένα έργο πολυδιάστατο, ένα έργο που αποτέλεσε πραγματικό ανάχωμα στα όσα βιώσαμε τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας, ένα έργο που κάνει καλύτερη τη ζωή και την καθημερινότητα των συμπολιτών μας.
Κατ΄ αρχήν ενώσαμε τις κοινωνίες μας όταν ο Καλλικράτης δημιούργησε -χωρίς καμία προετοιμασία -τον δήμο Πυλαίας-Χορτιάτη. Έναν νέο δήμο που εκτεινόταν από τον Χορτιάτη, την Εξοχή, το Φίλυρο και το Ασβεστοχώρι και περνώντας από το Πανόραμα έφτανε μέχρι την Πυλαία και την παραλία της Θεσσαλονίκης.  Καταφέραμε να φέρουμε όλες αυτές τις κοινωνίες κοντά, γιατί οραματιστήκαμε αλλά και διοικήσαμε με ενότητα, δύναμη, αποτελεσματικότητα, αλλά και αγάπη και ειλικρινές ενδιαφέρον για τους συμπολίτες και τον τόπο μας.

Σε αυτά τα δύσκολα χρόνια τόσο για την πατρίδα μας όσο και για την αυτοδιοίκηση της χώρας καταφέραμε  όχι μόνο να σταθούμε όρθιοι, αλλά να γίνουμε πρότυπο και μοντέλο άλλων κοινωνιών. Καταφέραμε να έχουμε την υψηλότερη θέση στο χρηματιστήριο της αυτοδιοίκησης, καταφέραμε να είμαστε πρακτικοί και έξυπνοι στην καθημερινότητα, καταφέραμε να δουλεύουμε με σύστημα και οργάνωση και να αξιοποιούμε τη γνώση και τους ανθρώπους μας. Καταφέραμε σε δύσκολους καιρούς να ανοίξουμε μια κοινωνική αγκαλιά, απλώνοντας ένα πλατύ δίχτυ προστασίας για όλους.

-Στα οικονομικά, όπου όλοι οι ΟΤΑ ήταν στο κόκκινο, πως τα πήγε ο δήμος;

Τα νοικοκυρέψαμε. Κι αυτό δεν το λέμε εμείς, αλλά οι επίσημες εκθέσεις των υπουργείων και των ελεγκτών, όλοι οι έλεγχοι που έγιναν και διαπιστώνουν απόλυτη νομιμότητα, το πρωτογενές πλεόνασμα που πετύχαμε, αλλά και το γεγονός ότι μειώσαμε τα τελευταία χρόνια τα δημοτικά μας τέλη, καθώς το επέτρεπαν τα οικονομικά μας. Κατά δεύτερο πετύχαμε ο δήμος να είναι ο πιο καθαρός και νοικοκυρεμένος δήμος του νομού χάρη στην εξαιρετική λειτουργία του περίφημου πλέον «15195», που έγινε πανελλαδική θετική είδηση και προκάλεσε το ενδιαφέρον τόσο των κομμάτων όσο και των άλλων δήμων που έσπευσαν να ζητήσουν πληροφορίες για να υλοποιήσουν αυτήν την καινοτόμα μας πρωτοβουλία. Πήραμε ξανά άριστα στις μάχες που δώσαμε κατά του χιονιά τόσο το 2017 όσο και φέτος: Όταν αλλού πάγωνε το αλάτι εμείς διατηρούσαμε ανοικτούς τους δρόμους και τις λειτουργίες της πόλης, εισπράττοντας συγχαρητήρια από τους φορείς, τους δημότες, τα ΜΜΕ. Υλοποιήσαμε πάνω από 360 έργα και δράσεις σε όλο τον δήμο. Δε θα μας έφταναν όλες οι σελίδες του περιοδικού σας για να τα απαριθμήσω όλα και έτσι θα περιοριστώ μόνο στα μεγάλα και τα σημαντικά έργα για την πρόσφατη δημοτική περίοδο.

Ποια θεωρείτε τα πιο σημαντικά;

Ξεκινώ από τη σχολική στέγη, όπου έγιναν τεράστια βήματα. Με την κατασκευή και  λειτουργία του Λυκείου Φιλύρου, που είναι ένα κόσμημα για την εκπαίδευση όλης της χώρας και το Κλειστό Δημοτικό Γυμναστήριο δίπλα στο σχολείο, το οποίο αποτελεί ένα πολύ σημαντικό αθλητικό έργο για ολόκληρη την περιοχή, αλλά και τα τρία νέα σχολεία που εξασφάλισε ο δήμος μας μέσα από το πρόγραμμα ΣΔΙΤ. Πρόκειται για το 3ο Γυμνάσιο Πυλαίας, το 3ο Λύκειο Πυλαίας και το 3ο Δημοτικό Πανοράματος που λύνουν δια παντός το πρόβλημα της σχολικής στέγης στις περιοχές αυτές, όπως και το πρώτο ιστορικό σχολείο στην Εξοχή που εντάχθηκε οριστικά στο ΕΣΠΑ και ξεκινά άμεσα η κατασκευή του.

Στον Πολιτισμό έγιναν άλματα με σημαντικά έργα παντού. Θυμίζω τα τρία Κέντρα Πολιτισμού που φτιάξαμε στο Ασβεστοχώρι, τον Χορτιάτη και το Φίλυρο, τις κυψέλες πολιτισμού που αποτελούν πλέον για τους  δημότες μας η Βιβλιοθήκη και η Σκηνή Θεάτρου στο Ασβεστοχώρι, η πρώτη Δημοτική Βιβλιοθήκη στην Πυλαία και το πανέμορφο Θεατράκι  Αμαδρυάς στο Φίλυρο. Ακόμη η Δημοτική Κινηματογραφική Λέσχη στο Πανόραμα, που μεγάλωσε ακόμη περισσότερο το δίκτυο των σινεμά του δήμου μας, η Δημοτική Πινακοθήκη και το Λαογραφικό Μουσείο στην ίδια περιοχή, αλλά και το Πρότυπο Κέντρο Εκπαίδευσης και Παιχνιδιού στην Πυλαία που μπήκε σε ράγες υλοποίησης με τα πρώτα 2,6 εκατομμύρια που προέρχονται από ευρωπαϊκά χρήματα.

Επίσης δημιουργήσαμε τη «Συνάντηση με τους δημιουργούς», ένα πολύ επιτυχημένο νέο θεσμό με συναυλίες μεγάλων δημιουργών, όπως οι Διονύσης Σαββόπουλος, Θανάσης Πολυκανδριώτης, Χρήστος Νικολόπουλος και Φίλιππος Γράψας, που αγκαλιάστηκαν από τους συμπολίτες μας, ενώ προσφέραμε ανάσες πολιτισμού στην καθημερινότητα, προκαλώντας μάλιστα πανελλαδικό θαυμασμό, με την πανέμορφη πρωτοβουλία «Διαβάζοντας στις στάσεις», μετατρέποντας το ταξίδι με το αστικό λεωφορείο σε μάθημα λογοτεχνίας.

Έργο πολιτισμού ήταν ακόμη το πρώτο ιστορικό λεύκωμα και το πρώτο ιστορικό ντοκιμαντέρ του δήμου μας. Γιατί η διατήρηση της μνήμης της ιστορίας είναι στοιχείο ταυτότητας για κάθε κοινωνία.

Στον τομέα της Υγείας είμαστε υπερήφανοι για το ΚΕΠ Υγείας στο Πανόραμα, το μοναδικό στη Βόρεια Ελλάδα, που συμβάλει καθοριστικά σε θέματα πρόληψης και υγιεινής φροντίδας, ενώ στις πολύ καλές ειδήσεις για τον χώρο της δημόσιας υγείας περιλαμβάνεται σίγουρα και η κατασκευή του νέου παιδιατρικού νοσοκομείου στο Φίλυρο, το μοναδικό παιδιατρικό νοσοκομείο στον χώρο της Βόρειας Ελλάδας που χρηματοδοτείται από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος και θα έχει την υπογραφή του γνωστού Ιταλού αρχιτέκτονα Ρέντσο Πιάνο, το οποίο δρομολογείται χάρη και στις δικές μας προσπάθειες.

Όλα αυτά τα χρόνια ασφαλίσαμε και ομορφύναμε τις περιοχές μας, εξοικονομήσαμε ενέργεια και προστατεύσαμε το περιβάλλον. Με τα σημαντικά αντιπλημμυρικά έργα στο Τρίστρατο και το Σταγειρίτη της Πυλαίας και τα έργα υποδομής στην Εξοχή. Με τις αναπλάσεις στο ιστορικό γεφύρι Καμάρα της Πυλαίας και του ναού Μεταμορφώσεως του Σωτήρος στον Χορτιάτη. Με τις πράσινες παρεμβάσεις στο 1ο γυμνάσιο Πυλαίας και στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Πανοράματος. Με τις αστικές  αναπλάσεις στη περιοχή Δελφών και την Αγία Γλυκερία Πυλαίας, όπου μεταμορφώνουμε την πλατεία σε ένα πανέμορφο χώρο συνάθροισης, πρασίνου, ημερήσιας αναψυχής και φιλοξενίας μικρής κλίμακος εκδηλώσεων, με κύριο χαρακτηριστικό την προσβασιμότητα όλων και ειδικό σχεδιασμό για τους συνανθρώπους μας που πάσχουν από άνοια. Ένα έργο για το οποίο βραβευτήκαμε στον διαγωνισμό  «Best City Award», που ήταν ένα από τα έξι βραβεία που έλαβε ο δήμος μας σε τρεις συνεχόμενους διαγωνισμούς για καινοτόμες πρωτοβουλίες!

Επιτρέψτε μου δύο ειδικές αναφορές. Η μια στο e-kallikratis, για το οποίο είμαστε ιδιαίτερα υπερήφανοι, γιατί ως υπηρεσία βελτιώνει την εξυπηρέτηση του πολίτη και ανοίγει δρόμο στη νέα εποχή, προωθώντας την ηλεκτρονική συνεργασία του δημότη με όλες τις υπηρεσίες του δήμου. Η δεύτερη αφορά στα τρία σύμφωνα συνεργασίας που υπογράψαμε με τα δύο πανεπιστημιακά ιδρύματα της Θεσσαλονίκης, το ΑΠΘ και το Μακεδονίας, αλλά και το Γ’ Σώμα Στρατού, διευρύνοντας τις συνεργασίες μας με την τοπική κοινωνία.

Στα μεγάλα έργα που βελτιώνουν ακόμη περισσότερο την ποιότητα της ζωής στον τόπο μας αναφέρω την επέκταση του δικτύου του φυσικού αερίου σε Φίλυρο, Εξοχή και Χορτιάτη, που ζέστανε όλο το βόρειο κομμάτι του δήμου μας και έγινε σε χρόνο ρεκόρ. Ακόμη την αντικατάσταση του δικτύου ύδρευσης στο Ασβεστοχώρι, συνολικού προϋπολογισμού 3 εκατομμυρίων ευρώ και την εκκίνηση της κατασκευής του δικτύου αποχέτευσης σε Ασβεστοχώρι και Χορτιάτη που θα κοστίσει περίπου 10 εκατομμύρια ευρώ και είναι δύο έργα που αποτελούν ιστορική δικαίωση για τον δήμο. Τελειώνω με την ανάπλαση των λατομείων στο Ασβεστοχώρι που θα αλλάξει την εικόνα της περιοχής, μετατρέποντάς την σε πολιτιστική κυψέλη για ολόκληρη τη Θεσσαλονίκη.

Ο κατάλογος όπως βλέπετε είναι πολύ μακρύς…Μια ακόμη φράση απολογιστικά: Όλα αυτά τα χρόνια μείναμε αυτοδιοικητικοί. Και δε βάλαμε ποτέ κομματικές παρωπίδες, κάτι που αναγνωρίζει και τιμά κάθε συμπολίτης μας όλα αυτά τα χρόνια.

Αν σας ζητούσα να ξεχωρίσετε κάτι από αυτήν την τελευταία τετραετία τι θα απαντούσατε;

Επιτρέψτε μου να ξεφύγω από τη δημοτική καθημερινότητα και τα προβλήματα της τοπικής κοινωνίας και να ξεχωρίσω ένα ζήτημα εθνικό, εκφράζοντας το παράπονό μου, που είναι το παράπονο ενός Μακεδόνα. Γιατί δυστυχώς εδώ και μερικές εβδομάδες η Μακεδονία δεν υπάρχει όπως την ξέραμε. Με μια λανθασμένη απόφαση 153 βουλευτές της ελληνικής Βουλής αποφάσισαν να εκχωρήσουν σε μια χώρα που μέχρι σήμερα ήταν αβάπτιστη και διέθετε μόνο προσωρινό όνομα την αποκλειστικότητα του ονόματος Μακεδονία. Έτσι στη λίστα των κρατών του ΟΗΕ θα περιλαμβάνεται μια χώρα που θα λέγεται Βόρεια Μακεδονία, την ίδια στιγμή που ο τόπος που ζούμε αναφέρεται στην ίδια συμφωνία ως περιοχή στο βόρειο τμήμα της Ελλάδας!

Μάλιστα με το καλημέρα της επικύρωσης της συμφωνίας η βάση του αλυτρωτισμού των γειτόνων διευρύνεται και οι συνέπειες δε θα χρειαστεί πολύς χρόνος για να φανούν. Λυπάμαι, αλλά ως Μακεδόνας νοιώθω ντροπή που έπρεπε να ζήσω αυτή την ταπείνωση. Βλέποντας να χάνεται η ιστορία μας και την Ελλάδα να μικραίνει. Και πιστέψτε με: καμιά συμφωνία που υπογράφηκε από δύο υπουργούς και ψηφίστηκε από 153 βουλευτές δε θα καταφέρει να ενώσει τους δύο λαούς.

Προβλήματα για την αυτοδιοίκηση υπήρχαν; Και το ερωτώ αυτό γιατί ήταν μια περίοδος, όπου όλοι οι δήμοι αντιμετώπισαν τεράστια προβλήματα υποχρηματοδότησης. Πόσο σας επηρέασαν;

Από προβλήματα άλλο τίποτα. Σας θυμίζω ότι οι μειώσεις των κονδυλίων του κράτους προς τους δήμους ήταν τεράστιες. Αρκεί να σας πω ότι τα τελευταία χρόνια στα κονδύλια προς τους ΟΤΑ το μαχαίρι ξεπέρασε το 60%. Το λέω και με απλούς αριθμούς: το 2000 τα κονδύλια για τις ασφαλτοστρώσεις στον πρώην δήμο Πανοράματος έφταναν τα 1.000.000 ευρώ ετησίως. Σήμερα για όλο τον καλλικρατικό δήμο το ποσό έχει μειωθεί στις 250.000 ευρώ!

Σε αυτό το γκρίζο τοπίο ο δήμος μας έδωσε με επιτυχία  τη δική του μάχη. Αποδεικνύοντας αξιοπιστία, αποτελεσματικότητα και όραμα. Είμασταν νοικοκύρηδες, αναζητήσαμε εναλλακτικές χρηματοδοτήσεις και έτσι πορευτήκαμε. Με έργα και θετικές ειδήσεις παρά τις περικοπές. Και με μοναδικό στόχο την ακόμη καλύτερη εξυπηρέτηση των συμπολιτών μας.

-Τι θα ζητούσατε από την επόμενη κυβέρνηση σε σχέση με την τοπική αυτοδιοίκηση; Τι θα πρέπει να αλλάξουν οι κρατούντες, όποιοι και να είναι αυτοί;

Αυτό που χρειαζόμαστε σήμερα είναι να αλλάξει η συμπεριφορά της πολιτείας προς την αυτοδιοίκηση και να σταματήσει η απόλυτη οικονομική εξάρτηση των δήμων από το κράτος. Μια απλή πρόταση είναι η εκχώρηση πάγιων πόρων, που θα επιτρέπουν στους δήμους προγραμματισμό και ανάπτυξη. Σήμερα οι περισσότεροι δήμοι της χώρας λειτουργούν στο κόκκινο και από πλευράς πόρων και από πλευράς προσωπικού, ενώ την ίδια ώρα η πολιτεία τους έχει φορτώσει πάνω από 300 αρμοδιότητες. Το ζήτημα της οικονομικής αυτοτέλειας των δήμων πρέπει να μπει στο κέντρο της δημόσιας πολιτικής συζήτησης και αυτό πρέπει να το αντιληφτούν οι κρατούντες. Και οι σημερινοί και οι αυριανοί!

-Οι επερχόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές θα γίνουν με ένα νέο εκλογικό σύστημα. Φοβάστε μήπως ότι ο Κλεισθένης και η απλή αναλογική θα δυσκολέψει την επόμενη ημέρα στις διοικήσεις των δήμων;

Ο Κλεισθένης αποτελεί μια μεταρρύθμιση «ελέγχου και όχι προόδου». Μια αλλαγή κομματικής και όχι αυτοδιοικητικής λογικής, που θα παρασύρει το αυτοδιοικητικό σύστημα στην ίδια περιπέτεια που ζει εδώ και δεκαετίες η πολιτική. Λυπάμαι που το λέω αλλά η εικόνα της αυτοδιοίκησης δεν αλλάζει αλλάζοντας ονόματα αρχαίων πολιτικών: Από τον Καποδίστρια, στον Καλλικράτη και τώρα στον Κλεισθένη. Η κυβέρνηση ουσιαστικά έγραψε 230 άρθρα για να περάσει το εξής ένα: την αλλαγή στον τρόπο εκλογής των αιρετών.

Θεωρώ ότι η μετάβαση από την απλή λογική στην απλή αναλογική αποτελεί για την αυτοδιοίκηση το χρονικό μιας προαναγγελθείσας θεσμικής κρίσης με απρόβλεπτες συνέπειες αφού οι τοπικές κοινωνίες θα αναγκαστούν να αποχαιρετίσουν τη διοικητική σταθερότητα και θα μεταβληθούν σε ακυβέρνητες πολιτείες με τα συμπτώματα της κεντρικής διοίκησης. Δυστυχώς…

Θα είστε εκ νέου υποψήφιος δήμαρχος στον δήμο Πυλαίας-Χορτιάτη με την παράταξη «Δύναμη Ενότητας». Ποιο θα είναι αυτή τη φορά το στοίχημα;

Θα είμαι υποψήφιος δήμαρχος και επικεφαλής της «Δύναμης Ενότητας». Για να συνεχίσω το έργο που ξεκινήσαμε. Με ενότητα, με δύναμη, με αποτελεσματικότητα. Και πάντα δίπλα στον δημότη. Όσοι με γνωρίζουν ξέρουν ποιο είναι το πολιτικό μου μότο: δίπλα στον δημότη. Επίσης γνωρίζουν το τρίπτυχο της διοίκησής μου: Βελτίωση της καθημερινότητας και της εξυπηρέτησης του πολίτη, υλοποίηση των μεγάλων έργων και των έργων υποδομής που χρειάζεται ο τόπος μας και άπλωμα της κοινωνικής αγκαλιάς του δήμου, που είναι τα τελευταία χρόνια τόσο απαραίτητη. Αυτό τον δρόμο πορεύτηκα εδώ και 20 χρόνια που υπηρετώ από θέσεις ευθύνης την τοπική αυτοδιοίκηση, αυτόν θα συνεχίσω να πορεύομαι και στο μέλλον.

  Η ευαισθησία και η σκληρή δουλειά θα συνεχίσει να μας οδηγεί. Οι δημότες μας θα είναι και πάλι στο κέντρο κάθε πολιτικής μας!

  Εκλογικά κέντρα

  Πανόραμα
  Κομνηνών 15, 1ος όροφος
  Τηλ. 2310 346 162

  Πυλαία
  Προφήτη Ηλία 32 (Πλατεία Δημαρχείου)
  Τηλ. 2310 330 323

  Ασβεστοχώρι
  Μακεδονομάχων 23
  Copyright © 2023. all rights reserved.
  Design by ADVISION