Συνέντευξη Ιγνάτιου Καϊτεζίδη στο vimepress.gr

 1. Κύριε Καϊτεζίδη, ποια είναι τα καίρια προβλήματα στον Δήμο Πυλαίας-Χορτιάτη και πως τα διαχειρίζεται ο Δήμος;

Προτιμώ να παλεύω για τις λύσεις παρά να μεμψιμοιρώ και να απαριθμώ προβλήματα. Αποτελεί ωστόσο αποθαρρυντική διαπίστωση ότι στην χώρα μας μιλάμε μάλλον για ….ετεροδιοίκηση παρά για αυτοδιοίκηση.  Δήμοι με ελλείψεις σε οικονομικούς και ανθρώπινους πόρους, με τον κακοσχεδιασμένο «Κλεισθένη» να δημιουργεί επιπλέον ζητήματα. Χρειάζεται η  ενίσχυση του ρόλου της Αυτοδιοίκησης με πρωτοβουλίες που θα εντάσσονται στο πλαίσιο της Αναθεώρησης του Συντάγματος, αλλά και του νέου νόμου για την αυτοδιοίκηση, κάτι το οποίο υποστηρίζω και από την θέση του προέδρου της ΠΕΔΚΜ με την οποία με τίμησαν οι 38 συνάδελφοί μου-δήμαρχοι της Κεντρικής Μακεδονίας.

Σε ό,τι αφορά στον δήμο Πυλαίας-Χορτιάτη, είμαστε υπερήφανοι γιατί στις πρόσφατες δημοτικές εκλογές παρουσιάσαμε πάνω από 500 έργα και δράσεις σε όλο τον δήμο, για τα οποία λάβαμε την ομόψυχη υποστήριξη από τους συμπολίτες μας σε ποσοστό πάνω από 70%. Γίναμε δήμος πρότυπο για όλη τη χώρα αλλά δεν εφησυχάζουμε. Έχουμε στόχους και την προσδοκία ότι θα τους πετύχουμε με την βεβαιότητα που μας δίνει η εργατικότητα και η αποτελεσματικότητά μας. Μεταξύ των στόχων μας και έργα που θα αλλάξουν την καθημερινότητα των συμπολιτών μας όπως η κατασκευή του υπόγειου πάρκινγκ στο Πανόραμα αλλά και έργα ορόσημα για όλη την Θεσσαλονίκη, όπως η κατασκευή της μαρίνας σκαφών και η ανάπλαση ολόκληρου του παραλιακού μετώπου της Πυλαίας, το σύγχρονο αποχετευτικό δίκτυο για ολόκληρο τον πρώην δήμο Χορτιάτη αλλά και το νέο Παιδιατρικό Νοσοκομείο στο Φίλυρο, πολύτιμη προσφορά του ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος».

2. Ως πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΕΔΚΜ), μπορείτε να μου μιλήσετε λίγο για το επίπεδο συνεργασίας μεταξύ Δήμων; Θέλετε να μου αναφέρετε και κάποιο παράδειγμα όπου δυο ή περισσότεροι Δήμοι συνεργάστηκαν με θετικά αποτελέσματα;

Τρανό παράδειγμα συνεργασίας είναι η ίδια η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας, όπου 38 δήμοι ενωμένοι σαν γροθιά συνασπίζονται για την ανάπτυξη του θεσμού της αυτοδιοίκησης και την προώθηση των ζητημάτων των κοινών μας θέσεων.

Έχοντας την τιμή και την ευθύνη να είμαι στο τιμόνι ενός τόσο σημαντικού οργάνου,  θα κινηθώ ενωτικά και αυτοδιοικητικά κάνοντας πράξη όσα υποσχέθηκα: κανείς δήμος να μην αισθάνεται ότι παλεύει μόνος του και αβοήθητος σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς.

Η διαδημοτική συνεργασία είναι ένα στοίχημα που μπορεί και πρέπει να κερδηθεί για να δώσει προστιθέμενη αξία σε μεγάλα πρότζεκτ όπως η ανάπλαση συνολικά του παραλιακού μετώπου της Θεσσαλονίκης που αφορά όλη τη μητροπολιτική περιοχή.

Αναρωτιέμαι ποιο θα είναι το όφελος για έναν πολίτη να έχει μπροστά του μια μαγική εικόνα που θα προκύψει όταν π.χ. ολοκληρωθεί η πανέμορφη μαρίνα της Πυλαίας στα διοικητικά όρια του δήμου μας, όταν λίγα μέτρα παραπέρα δεν θα έχει διαμορφωθεί ένας αντίστοιχος χώρος στον διπλανό δήμο ή αν δεν καταφέρουμε να υλοποιήσουμε σταδιακά ένα ενιαίο πεζόδρομο ή ποδηλατόδρομο;  Και δε θα μπορούμε να χαρούμε μια ωραία βόλτα από την Πυλαία μέχρι το κέντρο της Θεσσαλονίκης;

Συμπέρασμα: Η συνεργασία αλλά και οι συνέργειες είναι απαραίτητες, όσο απαραίτητες είναι και οι  νομοθετικές ρυθμίσεις που θα διευκολύνουν την υλοποίηση μεγάλων διαδημοτικών και υπερτοπικών έργων.

 1. Υπάρχει πρόβλεψη για την αντιμετώπιση του προσφυγικού-μεταναστευτικού προβλήματος στην Κεντρική Μακεδονία; Πως θα κινηθείτε εάν η κυβέρνηση αποφασίσει να μεταφέρει μεγάλο αριθμό προσφύγων και μεταναστών από τα νησιά στους Δήμους Κεντρικής Μακεδονίας;

Στην παρούσα φάση παρακολουθούμε με προσοχή τις εξελίξεις στον Έβρο και εκφράζουμε την ευγνωμοσύνη μας στον Στρατό, την Αστυνομία και την Πυροσβεστική, σε όλα τα παληκάρια μας που φυλάνε Θερμοπύλες και αγωνίζονται να κρατήσουν ακέραια τα σύνορά μας.

Στις κρίσιμες στιγμές που περνάει η πατρίδα μας απαιτείται ομοψυχία και εθνική ενότητα. Είμαστε έτοιμοι να στηρίξουμε τους φύλακες των συνόρων μας που δίνουν μάχη για την προάσπιση της αξιοπρέπειας και της εδαφικής ακεραιότητας της χώρας μας. Είμαστε σε ανοιχτή γραμμή με τις τοπικές αρχές στον Έβρο και τους συναδέλφους μας δημάρχους, πρόθυμοι να συνδράμουμε εφόσον μας ζητηθεί.

Τώρα που οι μάσκες έπεσαν και ο Τ. Ερντογάν εκβιάζει εργαλειοποιώντας τις μεταναστευτικές ροές , πρέπει και οι Ευρωπαίοι  να δώσουν μία αποφασιστική απάντηση εγκαταλείποντας την λογική της Ευρώπης- φρούριο που εγκλωβίζει στην πατρίδα μας τους μετανάστες.

Η Ελλάδα και ειδικά  η Κεντρική Μακεδονία, που σήκωσε πολύ μεγάλο βάρος του μεταναστευτικού προβλήματος,   να μην  γίνει ξανά αποθήκη ψυχών.

 1. Ποια είναι τα θετικά και ποια τα αρνητικά σημεία στον νόμο «Κλεισθένη» του ΣΥΡΙΖΑ ;

Για τον Κλεισθένη έχω εκφράσει τη γνώμη μου ως δήμαρχος, ενώ έχουμε τοποθετηθεί και μέσα από τα συνέδριά μας. Είναι ένας κακός, θα έλεγα κάκιστος νόμος του ΣΥΡΙΖΑ που νομοθετήθηκε με μόνη επιδίωξη να μην επιτρέψει την κυβερνησιμότητα  στους δήμους και να επιβάλει την ακυβερνησία. Οι νομοθετικές παρεμβάσεις της νέας κυβέρνησης  της ΝΔ είναι  αποσπασματικές μεν, αλλά σίγουρα βοήθησαν  στο να αντιμετωπισθούν πολλά από τα αδιέξοδα του προηγούμενου νομοθετικού πλαισίου. Χρειάζεται όμως ένα συνολικό νομοθέτημα με βάση αυτά που ισχύουν στην Ευρώπη. Για να μπορέσει επιτέλους η Τοπική Αυτοδιοίκηση να ξεφύγει από τη «βαλκανική» μορφή της στην οποία κινείται σήμερα και να πετάξει προς τα μέλλον. Για μια αυτοδιοίκηση σύγχρονη, μεταρρυθμιστική και ευρωπαϊκή.   

 1. Είστε εδώ και μερικούς μήνες τακτικό μέλος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών. Τι μπορούν να προσδοκούν οι πολίτες από αυτό;

Αποτελεί για εμένα μια μεγάλη τιμή, αλλά και μια σημαντική πρόκληση για τον δήμο μας η συμμετοχή μου ως ένα από τα 12 αιρετά μέλη στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή των Περιφερειών. Μια Επιτροπή στην οποία αναδείχτηκε πρόσφατα πρόεδρος ένας δικός μας άνθρωπος, ο περιφερειάρχης κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας. Η συμμετοχή μου σε έναν τόσο σημαντικό θεσμικό ευρωπαϊκό θεσμό φέρνει την αυτοδιοίκηση και τους αυτοδιοικητικούς πιο κοντά στα κέντρα λήψης των αποφάσεων, όπου συζητιέται το μέλλον των πόλεων μας και τελικά των ίδιων των πολιτών. Αυτή η συμμετοχή βοηθά να γίνει το στοίχημα της επανεκκίνησης  της αυτοδιοίκησης πραγματικότητα. Σωστά και οργανωμένα. Έξυπνα και πρακτικά. Για  να βαδίσει η αυτοδιοίκηση στα ευρωπαϊκά πρότυπα.

  Η ευαισθησία και η σκληρή δουλειά θα συνεχίσει να μας οδηγεί. Οι δημότες μας θα είναι και πάλι στο κέντρο κάθε πολιτικής μας!

  Εκλογικά κέντρα

  Πανόραμα
  Κομνηνών 15, 1ος όροφος
  Τηλ. 2310 346 162

  Πυλαία
  Προφήτη Ηλία 32 (Πλατεία Δημαρχείου)
  Τηλ. 2310 330 323

  Ασβεστοχώρι
  Μακεδονομάχων 23
  Copyright © 2023. all rights reserved.
  Design by ADVISION