Συνέντευξη του Ιγνάτιου Καϊτεζίδη στο GR TIMES

Τον Μάιο θα συμπληρωθούν τρία χρόνια από τις τελευταίες δημοτικές εκλογές. Είστε ικανοποιημένος από τον απολογισμό της τελευταίας τριετίας; Ποιοί από τους τότε στόχους σας επιτεύχθηκαν και πόσοι είναι ακόμα σε εκκρεμότητα;

Όταν πριν από 13 χρόνια ξεκινούσαμε με την παράταξή μας «Δύναμη Ενότητας» αυτό το όμορφο ταξίδι στον ενιαίο μας δήμο ήμουν βέβαιος ότι το όνομά μας θα γίνει σημαία και σφραγίδα για τον τόπο μας και ότι θα αφήσουμε πίσω μας ένα πολύ θετικό αποτύπωμα. Έτσι και έγινε.

Oραματιστήκαμε και διοικήσαμε με ενότητα, σύνεση, αποτελεσματικότητα, αλλά και αγάπη και ειλικρινές ενδιαφέρον για τους συμπολίτες και τον τόπο μας. Γιατί το ωραίο στην τοπική αυτοδιοίκηση είναι πως είσαι ό,τι κάνεις και όχι ό,τι λες.

Aυτή τη γραμμή ακολουθήσαμε και σε αυτή τη θητεία στα δύσκολα χρόνια της πανδημίας. Καταφέραμε όχι μόνο να σταθούμε όρθιοι, αλλά να γίνουμε πρότυπο και μοντέλο άλλων κοινωνιών και να είμαστε πρακτικοί και έξυπνοι στη διαχείριση της καθημερινότητας.

Καταφέραμε σε δύσκολους καιρούς να ανοίξουμε μια κοινωνική αγκαλιά, απλώνοντας ένα πλατύ δίχτυ προστασίας για όλους. Από τις πρώτες κιόλας μέρες εφαρμογής των έκτακτων μέτρων για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορωνοϊού δώσαμε τον καλύτερο μας εαυτό. Στηρίξαμε μέσω των δημοτικών κοινωνικών υπηρεσιών χιλιάδες ευάλωτους πολίτες. Μπήκαμε κυριολεκτικά μέσα στα σπίτια των συμπολιτών μας και παρά την επικινδυνότητα του ιού βοηθήσαμε, τόσο με τις υπηρεσίες καθαριότητας όσο και με τις Κοινωνικές μας Υπηρεσίες, όπως τα κοινωνικά παντοπωλεία και τα φαρμακεία, το «Βοήθεια στο σπίτι», την επισιτιστική βοήθεια, τους ηλικιωμένους και ευάλωτους συμπολίτες μας να αντιμετωπίσουν τις δυσκολίες της πανδημίας. Κινητοποιήσαμε εθελοντικές δράσεις και δωρεές από ιδιώτες και επιχειρηματίες για να διευρυνθεί ακόμη περισσότερο το δίχτυ προστασίας. Προστατεύσαμε τους πολίτες από την πανδημία, διοργανώνοντας μέχρι στιγμής σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ 60.000 δωρεάν rapid tests, προλαμβάνοντας έτσι την περαιτέρω μετάδοση του ιού. Αυτή η μεγάλη αγκαλιά σε εποχές που η αυτοδιοίκηση υπέφερε από έλλειψη πόρων, καθώς οι συμπολίτες μας «ασφυκτιούσαν» οικονομικά από την καραντίνα. Κτίσαμε αυτά τα χρόνια μια αποτελεσματική ασπίδα προστασίας για τον πολίτη.

Σημαία μας υπήρξε η καθημερινότητα. Με έργα παντού και σε κάθε γωνιά του δήμου. Και επειδή σέβομαι τον ψηφιακό χώρο τoυ GR-Times θα περιοριστώ σε ένα έργο ανά δημοτική ενότητα. Στην Πυλαία υλοποιούμε την ανάπλαση της οδού 17 Νοέμβρη, που θα αλλάξει την εικόνα του πιο κεντρικού δρόμου στον οικισμό των Κωνσταντινοπολιτών. Στο Πανόραμα ολοκληρώνουμε με τη συνολική ανάπλαση του πολιτιστικού μας κέντρου με την αίθουσα «Λ. Φωκίδη» δημιουργώντας τις πιο σύγχρονες υποδομές πολιτισμού-συνεδριακού τουρισμού. Στον Χορτιάτη το «δώρο» μας προς τη νέα γενιά είναι το κλειστό δημοτικό γυμναστήριο, που θα αποτελέσει κυψέλη αθλητισμού για την ευρύτερη περιοχή. Στο Φίλυρο λύνουμε οριστικά το πρόβλημα με την υδροδότηση με το νέο δίκτυο ύδρευσης 9 εκ. ευρώ με χρήματα του προγράμματος «Α. Τρίτσης», ενώ στην Εξοχή το νέο δημοτικό σχολείο της θα προχωρήσει παρά τα προβλήματα με την εργολαβία. Στο  Ασβεστοχώρι, την Εξοχή και τον Χορτιάτη χάρη στις συντονισμένες προσπάθειες του δήμου μας υλοποιείται επίσης ένα τεράστιο έργο υδροδότησης και δικτύου αποχέτευσης, προϋπολογισμού 25εκ. ευρώ, έργο ιστορικό για την περιοχή.

Πυλώνας μας ήταν ακόμη ο ψηφιακός δήμος, που γίνεται πραγματικότητα και αξιοποιείται όλο και περισσότερο από τους δημότες μας. E-poledomiα, E-15195, που έτυχε πανελλαδικής αναγνώρισης και άλλες 25 ηλεκτρονικές υπηρεσίες μας αναδεικνύουν πρωταγωνιστές και στον τομέα αυτών. Είμαι λοιπόν ικανοποιημένος από την πρόοδό μας για μια περίοδο τριών ετών, όπου τίποτα δεν κύλησε φυσιολογικά λόγω της πανδημίας.

Τα έργα προχωρούν αλλά πάντοτε υπάρχουν και νέα πράγματα που σχεδιάζουμε. Είμαστε υπερήφανοι που ένα από τα μεγαλύτερα πρότζεκτ στον τομέα της υγείας στη Βόρεια Ελλάδα υλοποιείται στον δήμο μας. Το Παιδιατρικό Νοσοκομείο του Φιλύρου παίρνει σάρκα και οστά χάρη στη γενναιόδωρη δωρεά του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος» αλλά και την αγαστή συνεργασία της κυβέρνησης και του δήμου μας. Θα είναι έτοιμο μέχρι το τέλος του 2025 και αποτελεί ένα στολίδι για τη Θεσσαλονίκη, τη Βόρεια Ελλάδα, αλλά και ευρωπαϊκά και παγκόσμια.

Δεύτερη σημαντική πρόκληση είναι η αξιοποίηση του παραλιακού μετώπου, μια πρωτοβουλία του περιφερειάρχη μας Απόστολου Τζιτζικώστα που στηρίζεται από την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη αλλά και από τους αυτοδιοικητικούς. Το πρότζεκτ θα αλλάξει την εικόνα του παραλιακού μετώπου της Θεσσαλονίκης σε μήκος 40 χιλιομέτρων: ξεκινάει από το Καλοχώρι στα δυτικά και αφού περάσει από την Πυλαία φτάνει στο Αγγελοχώρι στα ανατολικά. Δημιουργώντας σαράντα χιλιόμετρα συνεχόμενης παράκτιας ζώνης αναψυχής και περιπάτου, με χώρους πολιτισμού και αθλητισμού και στον δήμο μας με τα 6 χιλιόμετρα παραλίας.

Ο δήμος μας είναι έτοιμος για το μεγάλο αυτό εγχείρημα, για μια «ριβιέρα» στα ανατολικά υπερτοπικής σημασίας.

Όπως βλέπετε οι μηχανές μας παρά την πανδημία κινούνται σε υψηλές ταχύτητες καθώς κοντά στα παραπάνω, δεκάδες άλλα μεγάλα και μικρότερα έργα σε κάθε δημοτική μας ενότητα αλλάζουν θεαματικά την ποιότητα ζωής στην πόλη μας.

Ένα έργο που είχε «κολλήσει» εδώ και καιρό είναι η μαρίνα της Πυλαίας. Σε τι φάση βρίσκεται τώρα;

Είχε όντως σκαλώσει για πολλά χρόνια. Σας θυμίζω ότι είναι ένα πρότζεκτ που χοροθετήθηκε με ΦΕΚ από το 2012 (!) και το οποίο δε θα στοιχίσει στο δημόσιο ούτε ένα ευρώ, καθώς προβλέπεται να κατασκευασθεί με τη μορφή σύμβασης δημοσίου και ιδιωτικού τομέα. Δυστυχώς για αυτό το πρότζεκτ χρειάστηκε να δώσουμε μάχες για να ξεπεράσουμε την πανταχού παρούσα ελληνική γραφειοκρατία (συναρμοδιότητα 8 υπουργείων και 30 υπηρεσιών!) αλλά και το μπλοκάρισμα του έργου από κυβερνήσεις που είχαν διαφορετικές πολιτικές αντιλήψεις, όπως η προηγούμενη. Συζητάμε με τη σημερινή κυβέρνηση για την τελική εκκίνηση, έχοντας και την ενεργή στήριξη από τους αυτοδιοικητικούς της ευρύτερης περιοχής που λένε ναι στο παραλιακό μέτωπο.

Επίσης χάρις στις έγκαιρες προσπάθειες του δήμου και με την ολοκλήρωση του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου της Πυλαίας η έκταση είναι απόλυτα τακτοποιημένη σε ότι αφορά στις χρήσεις γης, που είναι συμβατές για την περιοχή και έχει ήδη αποκτήσει μεγάλη εμπορικότητα. Βάλαμε μάλιστα στο δημόσιο διάλογο και διεκδικούμε την επέκταση της γραμμής του ΜΕΤΡΟ έως το αεροδρόμιο μέσω του δήμου μας.

Προχωράμε με σχέδιο, κάνουμε όλες τις ενέργειες και να είστε βέβαιος ότι η μαρίνα της Πυλαίας θα κατασκευαστεί σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα και πρακτικές, όπως τόσες άλλες μαρίνες στην Ευρώπη, αλλά και στη Λεμεσό της Κύπρου μας. 

Τα τελευταία χρόνια υπήρχαν στον δήμο ελλείψεις όσον αφορά στη σχολική στέγη. Έχουν οι ελλείψεις αυτές ξεπεραστεί;

Ανάγκες για σχολεία υπήρχαν, υπάρχουν και θα υπάρχουν σε κάθε γωνιά της  χώρας μας, γιατί οι ρυθμοί του ελληνικού κράτους για την ανέγερση νέων σχολείων είναι αποκαρδιωτικοί. Μάλιστα το πρόβλημα επέτεινε η αυθαίρετη και χωρίς καμία συνεργασία με την αυτοδιοίκηση απόφαση του υπουργείου Παιδείας για εφαρμογή της δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής εκπαίδευσης, με εκατοντάδες παιδιά να μεταφέρονται βίαια από παιδικούς σταθμούς και από άλλες δημοτικές δομές στα σχολεία χωρίς όμως να υπάρχουν οι κατάλληλες υποδομές, αφού το κράτος εφάρμοσε τη μεταρρύθμισή του δίχως προηγούμενα να προετοιμάσει τα κατάλληλα σχολεία.

Παρά ταύτα καταφέραμε με 13 παρεμβάσεις να προικίσουμε τις δημοτικές μας ενότητες με σχολεία και σχολικές υποδομές. Συγκεκριμένα: 1) Γυμνάσιο του Ασβεστοχωρίου 2) Λύκειο του Ασβεστοχωρίου 3) Λύκειο του Φιλύρου 4) Σχολικό Κλειστό Γυμναστήριο στο Φίλυρο 5) Νέο Νηπιαγωγείο στην Εξοχή 6) Δημοτικό σχολείο στην Εξοχή, υπό κατασκευή αφού ταλαιπωρείται από κακό εργολάβο που πρόσφατα τον κηρύξαμε σε έκπτωση 7) 3ο Δημοτικό σχολείο στην Πυλαία 8) Ένταξη στον δήμο του 5ου και 6ου Δημοτικών σχολείων που αυθαίρετα λειτουργούσε ο δήμος Θεσσαλονίκης, ενώ ήταν στα δικά μας διοικητικά όρια 9) Οριστική ένταξη του Γυμνασίου και του Λυκείου της Πυλαίας, καθώς και του 3ου Δημοτικού του Πανοράματος στο πρόγραμμα ΣΔΙΤ (μέχρι το καλοκαίρι θα έχουν επιλεγεί οι ανάδοχοι)  10) Οριστική μελέτη του νέου Δημοτικού σχολείου του Φιλύρου που το προτείνουμε για χρηματοδότηση στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» 11) Νέο κλειστό σχολικό Γυμναστήριο στον Χορτιάτη υπό κατασκευή 12) Νέο νηπιαγωγείο στην Πυλαία 13) Τρία νέα νηπιαγωγεία αφού εξασφαλίσαμε 500.000 ευρώ από το υπουργείο Παιδείας υπό κατασκευή.

Τέλος ύστερα από δική μου πρόταση που ψηφίστηκε από το δημοτικό συμβούλιο, εγκρίθηκε η καταβολή αποζημίωσης 405.728,38€ σε μετρητά για την απαλλοτρίωση του οικοπέδου για την ανέγερση του 4ου δημοτικού σχολείου της Πυλαίας, στη θέση «Πυλαιώτικα». 

Δεν ισχυρίζομαι ότι λύσαμε όλα τα προβλήματα των σχολειών, εξάλλου κανένας δήμος στην Ελλάδα δεν το έχει πετύχει. Όμως  η κατάσταση στον δήμο μας βελτιώθηκε τα τελευταία χρόνια σημαντικά. Συνεχίζουμε να χτίζουμε πάνω σ’ αυτό.

Αν και είναι ακόμα νωρίς, θα είστε και πάλι υποψήφιος στον δήμο Πυλαίας – Χορτιάτη στις επόμενες δημοτικές εκλογές;

Στις τελευταίες εκλογές η εμπιστοσύνη των συμπολιτών μας στον δήμαρχο ανανεώθηκε με το εντυπωσιακό 71%. Πάνω σ’ αυτή τη στέρεη σχέση εμπιστοσύνης χτίζουμε. Θα είμαι ξανά υποψήφιος δήμαρχος και επικεφαλής της «Δύναμης Ενότητας». Για να συνεχίσουμε ένα πολύπλευρο και ιστορικό έργο που υποστηρίζεται από τους συμπολίτες μας. Για να τελειώσουμε τα «μεγάλα», να συνεχίσουμε να είμαστε αποτελεσματικοί στα «καθημερινά», βελτιώνοντας ακόμη περισσότερο την εξυπηρέτηση του πολίτη και για να διευρύνουμε κι άλλο την κοινωνική μας αγκαλιά για τους ευάλωτους συμπολίτες μας.

Όσοι με γνωρίζουν ξέρουν ποιο είναι το πολιτικό μου μότο: Καθημερινά δίπλα στον δημότη.

Κάθε μέρα βγαίνω έξω, περπατάω και συζητάω στις γειτονιές. Αυτό είναι το πιο σημαντικό εργαλείο που έχω στα χέρια μου, η άμεση επαφή με τον πολίτη. Με τις ανάγκες της κάθε γειτονιάς. Από τα μικρά και καθημερινά όπως η καθαριότητα, τα σχολεία, οι παιδικές χαρές και οι χώροι άθλησης μέχρι τα μεγάλα έργα υποδομής που οδηγούν τις πόλεις μας στο αύριο και κοντά στο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι. Έτσι θα συνεχίσω και στη νέα θητεία.

Είστε ένας «ισόβιος» δήμαρχος, αρχικά στον δήμο Πανοράματος και εν συνεχεία, στον «καλλικρατικό» δήμο Πυλαίας – Χορτιάτη. Κάποια στιγμή όμως, κι εσείς θα αποσυρθείτε. Ποιό είναι το «αποτύπωμα» που θα θέλετε να έχετε αφήσει στον δήμο σας;

Τον Μάιο θα συμπληρωθούν τρία χρόνια από τις τελευταίες δημοτικές εκλογές. Είστε ικανοποιημένος από τον απολογισμό της τελευταίας τριετίας; Ποιοί από τους τότε στόχους σας επιτεύχθηκαν και πόσοι είναι ακόμα σε εκκρεμότητα;

Όταν πριν από 13 χρόνια ξεκινούσαμε με την παράταξή μας «Δύναμη Ενότητας» αυτό το όμορφο ταξίδι στον ενιαίο μας δήμο ήμουν βέβαιος ότι το όνομά μας θα γίνει σημαία και σφραγίδα για τον τόπο μας και ότι θα αφήσουμε πίσω μας ένα πολύ θετικό αποτύπωμα. Έτσι και έγινε.

Oραματιστήκαμε και διοικήσαμε με ενότητα, σύνεση, αποτελεσματικότητα, αλλά και αγάπη και ειλικρινές ενδιαφέρον για τους συμπολίτες και τον τόπο μας. Γιατί το ωραίο στην τοπική αυτοδιοίκηση είναι πως είσαι ό,τι κάνεις και όχι ό,τι λες.

Aυτή τη γραμμή ακολουθήσαμε και σε αυτή τη θητεία στα δύσκολα χρόνια της πανδημίας. Καταφέραμε όχι μόνο να σταθούμε όρθιοι, αλλά να γίνουμε πρότυπο και μοντέλο άλλων κοινωνιών και να είμαστε πρακτικοί και έξυπνοι στη διαχείριση της καθημερινότητας.

Καταφέραμε σε δύσκολους καιρούς να ανοίξουμε μια κοινωνική αγκαλιά, απλώνοντας ένα πλατύ δίχτυ προστασίας για όλους. Από τις πρώτες κιόλας μέρες εφαρμογής των έκτακτων μέτρων για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορωνοϊού δώσαμε τον καλύτερο μας εαυτό. Στηρίξαμε μέσω των δημοτικών κοινωνικών υπηρεσιών χιλιάδες ευάλωτους πολίτες. Μπήκαμε κυριολεκτικά μέσα στα σπίτια των συμπολιτών μας και παρά την επικινδυνότητα του ιού βοηθήσαμε, τόσο με τις υπηρεσίες καθαριότητας όσο και με τις Κοινωνικές μας Υπηρεσίες, όπως τα κοινωνικά παντοπωλεία και τα φαρμακεία, το «Βοήθεια στο σπίτι», την επισιτιστική βοήθεια, τους ηλικιωμένους και ευάλωτους συμπολίτες μας να αντιμετωπίσουν τις δυσκολίες της πανδημίας. Κινητοποιήσαμε εθελοντικές δράσεις και δωρεές από ιδιώτες και επιχειρηματίες για να διευρυνθεί ακόμη περισσότερο το δίχτυ προστασίας. Προστατεύσαμε τους πολίτες από την πανδημία, διοργανώνοντας μέχρι στιγμής σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ 60.000 δωρεάν rapid tests, προλαμβάνοντας έτσι την περαιτέρω μετάδοση του ιού. Αυτή η μεγάλη αγκαλιά σε εποχές που η αυτοδιοίκηση υπέφερε από έλλειψη πόρων, καθώς οι συμπολίτες μας «ασφυκτιούσαν» οικονομικά από την καραντίνα. Κτίσαμε αυτά τα χρόνια μια αποτελεσματική ασπίδα προστασίας για τον πολίτη.

Σημαία μας υπήρξε η καθημερινότητα. Με έργα παντού και σε κάθε γωνιά του δήμου. Και επειδή σέβομαι τον ψηφιακό χώρο τoυ GR-Times θα περιοριστώ σε ένα έργο ανά δημοτική ενότητα. Στην Πυλαία υλοποιούμε την ανάπλαση της οδού 17 Νοέμβρη, που θα αλλάξει την εικόνα του πιο κεντρικού δρόμου στον οικισμό των Κωνσταντινοπολιτών. Στο Πανόραμα ολοκληρώνουμε με τη συνολική ανάπλαση του πολιτιστικού μας κέντρου με την αίθουσα «Λ. Φωκίδη» δημιουργώντας τις πιο σύγχρονες υποδομές πολιτισμού-συνεδριακού τουρισμού. Στον Χορτιάτη το «δώρο» μας προς τη νέα γενιά είναι το κλειστό δημοτικό γυμναστήριο, που θα αποτελέσει κυψέλη αθλητισμού για την ευρύτερη περιοχή. Στο Φίλυρο λύνουμε οριστικά το πρόβλημα με την υδροδότηση με το νέο δίκτυο ύδρευσης 9 εκ. ευρώ με χρήματα του προγράμματος «Α. Τρίτσης», ενώ στην Εξοχή το νέο δημοτικό σχολείο της θα προχωρήσει παρά τα προβλήματα με την εργολαβία. Στο  Ασβεστοχώρι, την Εξοχή και τον Χορτιάτη χάρη στις συντονισμένες προσπάθειες του δήμου μας υλοποιείται επίσης ένα τεράστιο έργο υδροδότησης και δικτύου αποχέτευσης, προϋπολογισμού 25εκ. ευρώ, έργο ιστορικό για την περιοχή.

Πυλώνας μας ήταν ακόμη ο ψηφιακός δήμος, που γίνεται πραγματικότητα και αξιοποιείται όλο και περισσότερο από τους δημότες μας. E-poledomiα, E-15195, που έτυχε πανελλαδικής αναγνώρισης και άλλες 25 ηλεκτρονικές υπηρεσίες μας αναδεικνύουν πρωταγωνιστές και στον τομέα αυτών. Είμαι λοιπόν ικανοποιημένος από την πρόοδό μας για μια περίοδο τριών ετών, όπου τίποτα δεν κύλησε φυσιολογικά λόγω της πανδημίας.

Τα έργα προχωρούν αλλά πάντοτε υπάρχουν και νέα πράγματα που σχεδιάζουμε. Είμαστε υπερήφανοι που ένα από τα μεγαλύτερα πρότζεκτ στον τομέα της υγείας στη Βόρεια Ελλάδα υλοποιείται στον δήμο μας. Το Παιδιατρικό Νοσοκομείο του Φιλύρου παίρνει σάρκα και οστά χάρη στη γενναιόδωρη δωρεά του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος» αλλά και την αγαστή συνεργασία της κυβέρνησης και του δήμου μας. Θα είναι έτοιμο μέχρι το τέλος του 2025 και αποτελεί ένα στολίδι για τη Θεσσαλονίκη, τη Βόρεια Ελλάδα, αλλά και ευρωπαϊκά και παγκόσμια.

Δεύτερη σημαντική πρόκληση είναι η αξιοποίηση του παραλιακού μετώπου, μια πρωτοβουλία του περιφερειάρχη μας Απόστολου Τζιτζικώστα που στηρίζεται από την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη αλλά και από τους αυτοδιοικητικούς. Το πρότζεκτ θα αλλάξει την εικόνα του παραλιακού μετώπου της Θεσσαλονίκης σε μήκος 40 χιλιομέτρων: ξεκινάει από το Καλοχώρι στα δυτικά και αφού περάσει από την Πυλαία φτάνει στο Αγγελοχώρι στα ανατολικά. Δημιουργώντας σαράντα χιλιόμετρα συνεχόμενης παράκτιας ζώνης αναψυχής και περιπάτου, με χώρους πολιτισμού και αθλητισμού και στον δήμο μας με τα 6 χιλιόμετρα παραλίας.

Ο δήμος μας είναι έτοιμος για το μεγάλο αυτό εγχείρημα, για μια «ριβιέρα» στα ανατολικά υπερτοπικής σημασίας.

Όπως βλέπετε οι μηχανές μας παρά την πανδημία κινούνται σε υψηλές ταχύτητες καθώς κοντά στα παραπάνω, δεκάδες άλλα μεγάλα και μικρότερα έργα σε κάθε δημοτική μας ενότητα αλλάζουν θεαματικά την ποιότητα ζωής στην πόλη μας.

Ένα έργο που είχε «κολλήσει» εδώ και καιρό είναι η μαρίνα της Πυλαίας. Σε τι φάση βρίσκεται τώρα;

Είχε όντως σκαλώσει για πολλά χρόνια. Σας θυμίζω ότι είναι ένα πρότζεκτ που χοροθετήθηκε με ΦΕΚ από το 2012 (!) και το οποίο δε θα στοιχίσει στο δημόσιο ούτε ένα ευρώ, καθώς προβλέπεται να κατασκευασθεί με τη μορφή σύμβασης δημοσίου και ιδιωτικού τομέα. Δυστυχώς για αυτό το πρότζεκτ χρειάστηκε να δώσουμε μάχες για να ξεπεράσουμε την πανταχού παρούσα ελληνική γραφειοκρατία (συναρμοδιότητα 8 υπουργείων και 30 υπηρεσιών!) αλλά και το μπλοκάρισμα του έργου από κυβερνήσεις που είχαν διαφορετικές πολιτικές αντιλήψεις, όπως η προηγούμενη. Συζητάμε με τη σημερινή κυβέρνηση για την τελική εκκίνηση, έχοντας και την ενεργή στήριξη από τους αυτοδιοικητικούς της ευρύτερης περιοχής που λένε ναι στο παραλιακό μέτωπο.

Επίσης χάρις στις έγκαιρες προσπάθειες του δήμου και με την ολοκλήρωση του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου της Πυλαίας η έκταση είναι απόλυτα τακτοποιημένη σε ότι αφορά στις χρήσεις γης, που είναι συμβατές για την περιοχή και έχει ήδη αποκτήσει μεγάλη εμπορικότητα. Βάλαμε μάλιστα στο δημόσιο διάλογο και διεκδικούμε την επέκταση της γραμμής του ΜΕΤΡΟ έως το αεροδρόμιο μέσω του δήμου μας.

Προχωράμε με σχέδιο, κάνουμε όλες τις ενέργειες και να είστε βέβαιος ότι η μαρίνα της Πυλαίας θα κατασκευαστεί σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα και πρακτικές, όπως τόσες άλλες μαρίνες στην Ευρώπη, αλλά και στη Λεμεσό της Κύπρου μας. 

Τα τελευταία χρόνια υπήρχαν στον δήμο ελλείψεις όσον αφορά στη σχολική στέγη. Έχουν οι ελλείψεις αυτές ξεπεραστεί;

Ανάγκες για σχολεία υπήρχαν, υπάρχουν και θα υπάρχουν σε κάθε γωνιά της  χώρας μας, γιατί οι ρυθμοί του ελληνικού κράτους για την ανέγερση νέων σχολείων είναι αποκαρδιωτικοί. Μάλιστα το πρόβλημα επέτεινε η αυθαίρετη και χωρίς καμία συνεργασία με την αυτοδιοίκηση απόφαση του υπουργείου Παιδείας για εφαρμογή της δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής εκπαίδευσης, με εκατοντάδες παιδιά να μεταφέρονται βίαια από παιδικούς σταθμούς και από άλλες δημοτικές δομές στα σχολεία χωρίς όμως να υπάρχουν οι κατάλληλες υποδομές, αφού το κράτος εφάρμοσε τη μεταρρύθμισή του δίχως προηγούμενα να προετοιμάσει τα κατάλληλα σχολεία.

Παρά ταύτα καταφέραμε με 13 παρεμβάσεις να προικίσουμε τις δημοτικές μας ενότητες με σχολεία και σχολικές υποδομές. Συγκεκριμένα: 1) Γυμνάσιο του Ασβεστοχωρίου 2) Λύκειο του Ασβεστοχωρίου 3) Λύκειο του Φιλύρου 4) Σχολικό Κλειστό Γυμναστήριο στο Φίλυρο 5) Νέο Νηπιαγωγείο στην Εξοχή 6) Δημοτικό σχολείο στην Εξοχή, υπό κατασκευή αφού ταλαιπωρείται από κακό εργολάβο που πρόσφατα τον κηρύξαμε σε έκπτωση 7) 3ο Δημοτικό σχολείο στην Πυλαία 8) Ένταξη στον δήμο του 5ου και 6ου Δημοτικών σχολείων που αυθαίρετα λειτουργούσε ο δήμος Θεσσαλονίκης, ενώ ήταν στα δικά μας διοικητικά όρια 9) Οριστική ένταξη του Γυμνασίου και του Λυκείου της Πυλαίας, καθώς και του 3ου Δημοτικού του Πανοράματος στο πρόγραμμα ΣΔΙΤ (μέχρι το καλοκαίρι θα έχουν επιλεγεί οι ανάδοχοι)  10) Οριστική μελέτη του νέου Δημοτικού σχολείου του Φιλύρου που το προτείνουμε για χρηματοδότηση στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» 11) Νέο κλειστό σχολικό Γυμναστήριο στον Χορτιάτη υπό κατασκευή 12) Νέο νηπιαγωγείο στην Πυλαία 13) Τρία νέα νηπιαγωγεία αφού εξασφαλίσαμε 500.000 ευρώ από το υπουργείο Παιδείας υπό κατασκευή.

Τέλος ύστερα από δική μου πρόταση που ψηφίστηκε από το δημοτικό συμβούλιο, εγκρίθηκε η καταβολή αποζημίωσης 405.728,38€ σε μετρητά για την απαλλοτρίωση του οικοπέδου για την ανέγερση του 4ου δημοτικού σχολείου της Πυλαίας, στη θέση «Πυλαιώτικα». 

Δεν ισχυρίζομαι ότι λύσαμε όλα τα προβλήματα των σχολειών, εξάλλου κανένας δήμος στην Ελλάδα δεν το έχει πετύχει. Όμως  η κατάσταση στον δήμο μας βελτιώθηκε τα τελευταία χρόνια σημαντικά. Συνεχίζουμε να χτίζουμε πάνω σ’ αυτό.

Αν και είναι ακόμα νωρίς, θα είστε και πάλι υποψήφιος στον δήμο Πυλαίας – Χορτιάτη στις επόμενες δημοτικές εκλογές;

Στις τελευταίες εκλογές η εμπιστοσύνη των συμπολιτών μας στον δήμαρχο ανανεώθηκε με το εντυπωσιακό 71%. Πάνω σ’ αυτή τη στέρεη σχέση εμπιστοσύνης χτίζουμε. Θα είμαι ξανά υποψήφιος δήμαρχος και επικεφαλής της «Δύναμης Ενότητας». Για να συνεχίσουμε ένα πολύπλευρο και ιστορικό έργο που υποστηρίζεται από τους συμπολίτες μας. Για να τελειώσουμε τα «μεγάλα», να συνεχίσουμε να είμαστε αποτελεσματικοί στα «καθημερινά», βελτιώνοντας ακόμη περισσότερο την εξυπηρέτηση του πολίτη και για να διευρύνουμε κι άλλο την κοινωνική μας αγκαλιά για τους ευάλωτους συμπολίτες μας.

Όσοι με γνωρίζουν ξέρουν ποιο είναι το πολιτικό μου μότο: Καθημερινά δίπλα στον δημότη.

Κάθε μέρα βγαίνω έξω, περπατάω και συζητάω στις γειτονιές. Αυτό είναι το πιο σημαντικό εργαλείο που έχω στα χέρια μου, η άμεση επαφή με τον πολίτη. Με τις ανάγκες της κάθε γειτονιάς. Από τα μικρά και καθημερινά όπως η καθαριότητα, τα σχολεία, οι παιδικές χαρές και οι χώροι άθλησης μέχρι τα μεγάλα έργα υποδομής που οδηγούν τις πόλεις μας στο αύριο και κοντά στο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι. Έτσι θα συνεχίσω και στη νέα θητεία.

Είστε ένας «ισόβιος» δήμαρχος, αρχικά στον δήμο Πανοράματος και εν συνεχεία, στον «καλλικρατικό» δήμο Πυλαίας – Χορτιάτη. Κάποια στιγμή όμως, κι εσείς θα αποσυρθείτε. Ποιό είναι το «αποτύπωμα» που θα θέλετε να έχετε αφήσει στον δήμο σας;

Δε σας κρύβω ότι αυτό που αποτελούσε πάντοτε τη δική μου προσωπική πρόκληση είναι τα μεγάλα έργα που θα τα χαίρονται οι επόμενες γενεές. Πολλά καταφέραμε ήδη, ενώ -όπως σας είπα ήδη- έχουμε και άλλα πράγματα μπροστά μας. Επίσης όπως σας ανέφερα, η στενή ανθρώπινη σχέση μου με τον κόσμο είναι παρακαταθήκη για το μέλλον. Μένω δίπλα στους πολίτες, η πόρτα του γραφείου μου είναι πάντοτε ανοιχτή και δεν αρνήθηκα ποτέ τη βοήθεια σε κανέναν εφόσον το μπορούσα. Η λογική μου είναι πάντοτε αυτοδιοικητική και φράση που μου αρέσει και θα ήθελα να μείνει για τις επόμενες γενιές είναι «ο δήμαρχος της καρδιάς μας». Ένας δήμαρχος με ανθρωπιά και ευαισθησία που υπηρέτησε τίμια και με αγάπη τον τόπο και τους συμπολίτες του.

  Η ευαισθησία και η σκληρή δουλειά θα συνεχίσει να μας οδηγεί. Οι δημότες μας θα είναι και πάλι στο κέντρο κάθε πολιτικής μας!

  Εκλογικά κέντρα

  Πανόραμα
  Κομνηνών 15, 1ος όροφος
  Τηλ. 2310 346 162

  Πυλαία
  Προφήτη Ηλία 32 (Πλατεία Δημαρχείου)
  Τηλ. 2310 330 323

  Ασβεστοχώρι
  Μακεδονομάχων 23
  Copyright © 2023. all rights reserved.
  Design by ADVISION