Συνέντευξη του Ιγνάτιου Καϊτεζίδη στο «RTHESS»

-Πέρσι τέτοιο καιρό στη συνέντευξη που μας είχατε παραχωρήσει λέγατε για την περίοδο της πανδημίας ότι η αυτοδιοίκηση αποτέλεσε την πιο αποτελεσματική ασπίδα προστασίας για τον πολίτη και τελικά άντεξε τα πολλαπλά stress tests. Φέτος;

Δεν έχω αλλάξει άποψη και νομίζω ότι και οι πολίτες το ίδιο πιστεύουν: Δηλαδή ότι οι δήμοι από τις πρώτες κιόλας ημέρες εφαρμογής των έκτακτων μέτρων για τον κορωνοϊό έδωσαν τον καλύτερο εαυτό τους. Αυτό συνέβη και στους 38 δήμους της Κεντρικής Μακεδονίας, όπου όλοι οι συνάδελφοι δήμαρχοι, οι εργαζόμενοι στις κοινωνικές υπηρεσίες των δήμων αλλά και στον τομέα της καθαριότητας έδωσαν τον καλύτερο εαυτό τους.

Στήριξαν μέσω των κοινωνικών τους υπηρεσιών χιλιάδες ευάλωτους πολίτες. Μπήκαν κυριολεκτικά μέσα στα σπίτια των συμπολιτών μας και παρά το μεγάλο κίνδυνο του ιού βοήθησαν, τόσο με τις υπηρεσίες καθαριότητας όσο και με τις Κοινωνικές μας Υπηρεσίες, όπως το «Βοήθεια στο σπίτι», τα κοινωνικά παντοπωλεία και τα φαρμακεία, τους ηλικιωμένους και ευάλωτους συμπολίτες μας να αντιμετωπίσουν τις δυσκολίες της πανδημίας. Κινητοποίησαν εθελοντικές δράσεις και δωρεές από ιδιώτες και επιχειρηματίες για να διευρυνθεί ακόμη περισσότερο το κοινωνικό δίχτυ προστασίας. Προστάτευσαν τους πολίτες από την πανδημία, διοργανώνοντας σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ δεκάδες rapid tests, προλαμβάνοντας έτσι την περαιτέρω μετάδοση του ιού.

Όμως ο ιός είναι εδώ και θέλει προσοχή και συνέχιση της προσπάθειας. Ταυτόχρονα η αβεβαιότητα που προκάλεσε η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία στην παγκόσμια οικονομία, αλλά και τα φαινόμενα ενεργειακής ακρίβειας που έζησαν και ζουν όλες οι χώρες του κόσμου κάνουν το παζλ της ανάπτυξης που τόσο χρειάζεται η χώρα μας ακόμη πιο δύσκολο. Τα έσοδα των δήμων μειώθηκαν την περίοδο της πανδημίας δραματικά, τα έργα καταγράφουν χρονικές καθυστερήσεις, τώρα ήρθαν και τα ενεργειακά κόστη που έπληξαν και τους δήμους, ενώ η Πολιτεία δεν μπόρεσε να είναι απόλυτα συνεπής στα προγράμματα οικονομικής ενίσχυσης που ξεκίνησε.

Γι’ αυτό θεωρώ ότι η οικονομική ενίσχυση των δήμων είναι σήμερα κάτι παραπάνω από απαραίτητη, για την ίδια την οικονομική τους επιβίωση καθώς είναι άμεσος ο κίνδυνος της κατάρρευσης πολλών από αυτούς.

-Το είπατε και εσείς ότι πολλά έργα καθυστερούν. Σας ανησυχεί αυτό; 

Όλοι μας δίνουμε τη μάχη για την επιστροφή στην κανονικότητα. Τα έργα αλλού προχωρούν με αργούς ρυθμούς, αλλού εγκαταλείπονται. Αυτό συμβαίνει καθώς από τη μία έχουμε μεγάλες εκπτώσεις στους διαγωνισμούς από τους εργολάβους της τάξης του 55%-60%, και ταυτόχρονα αύξηση των υλικών και του κόστους κατασκευής μέχρι και 10 φορές πάνω. Τα δημόσια έργα ακόμη και του ΕΣΠΑ «πάγωσαν», εργολάβοι σε δήμους, Περιφέρειες και Δημόσιο «εγκαταλείπουν» τα εργοτάξια και το Κράτος, αμήχανο προσπαθεί να βρει λύσεις που δυστυχώς δεν βρήκε μέχρι σήμερα. Σε τέτοιο περιβάλλον προσπαθούμε και προς ώρας τα καταφέρνουμε να προχωράμε ιστορικά έργα, έστω και με χρονικές καθυστερήσεις.

Εμείς συνεχίζουμε. Και εδώ θα μιλήσω ως δήμαρχος Πυλαίας-Χορτιάτη, όπου δημιουργούμε έργα υποδομής που βελτιώνουν την καθημερινότητα των πολιτών και προσφέρουν ανάσες για τον αθλητισμό και τον πολιτισμό. Με σκληρή δουλειά και με το βλέμμα στραμμένο στις ανάγκες της νέας γενιάς, αλλά και στην καθημερινότητα. ‘

Έργα παντού και σε κάθε γωνιά του δήμου, που για να τα περιγράψω θα χρειαστούν λέξεις πολλές. Θα περιοριστώ επιγραμματικά στα σημαντικά ανά δημοτική ενότητα.

Στην Πυλαία υλοποιούμε τη μεγάλη ανάπλαση της οδού 17 Νοέμβρη, που θα αλλάξει την εικόνα του πιο σημαντικού δρόμου στον οικισμό των Κωνσταντινουπολιτών, ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται και η «εκ θεμελίων» ενεργειακή αναβάθμιση του Κλειστού Δημοτικού Γυμναστηρίου και του Γυμναστηρίου της Άρσης Βαρών.

Στο Πανόραμα ολοκληρώσαμε τη συνολική ανάπλαση του πολιτιστικού μας κέντρου με την αίθουσα «Λ. Φωκίδη» δημιουργώντας τις πιο σύγχρονες υποδομές πολιτισμού-συνεδριακού τουρισμού, ενώ καταθέσαμε πλήρη και ώριμη μελέτη για το «στολίδι» του Πανοράματος, τον λόφο Ανάληψης, που εγκρίθηκε ήδη από το Δασαρχείο.

Στον Χορτιάτη το «δώρο» μας προς τη νέα γενιά είναι το κλειστό δημοτικό γυμναστήριο, που θα αποτελέσει κυψέλη αθλητισμού για την ευρύτερη περιοχή, που χτίζεται ήδη, ενώ ιστορικά έργα υποδομών σε αποχέτευση και ύδρευση αναβαθμίζουν συνολικά την περιοχή. Ανεκτίμητη πολιτιστική παρακαταθήκη η ανάδειξη του βυζαντινού Ι.Ν. Μεταμορφώσεως του Σωτήρος και των πέριξ κτιρίων που δημιουργούν την πρώτη ιστορική πλατεία του Χορτιάτη.

Στο Φίλυρο λύνουμε οριστικά το πρόβλημα με την υδροδότηση με το νέο δίκτυο ύδρευσης 9 εκ. ευρώ με χρήματα του προγράμματος «Α. Τρίτσης», ενώ στην Εξοχή το νέο δημοτικό σχολείο θα προχωρήσει παρά τα προβλήματα με την αρχική εργολαβία, καθώς το χρηματοδοτούμε από το ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Κ. Μακεδονίας.

Στο Ασβεστοχώρι, την Εξοχή και τον Χορτιάτη, χάρη στις συντονισμένες προσπάθειες του δήμου μας υλοποιούνται ταυτόχρονα ένα τεράστιο έργο υδροδότησης και δικτύου αποχέτευσης, προϋπολογισμού 25εκ. ευρώ, έργων ιστορικών για την περιοχή.

Πυλώνας μας είναι ακόμη ο ψηφιακός δήμος, που τον υλοποιούμε και τον χαίρονται οι συμπολίτες μας με καινοτόμες ποιοτικές υπηρεσίες: E-poledomiα, E-15195, που έτυχε πανελλαδικής αναγνώρισης και άλλες 25 ηλεκτρονικές υπηρεσίες, μας αναδεικνύουν πρωταγωνιστές και στον τομέα αυτόν, ενώ είμαστε ο πρώτος πανελλαδικά δήμος που κατήργησε κάθε μορφής έγγραφα στις συνεδριάσεις του Δημοτικού μας Συμβουλίου που διεξάγονται 100% ψηφιακά.

Ένα ζήτημα για το οποίο συχνά παραπονιούνται οι δημότες στους δήμους είναι ο φωτισμός. Εσείς τι σχεδιάζετε για να υπάρξει παντού περισσότερο φως;

Είμαστε υπερήφανοι γιατί με ταχύτητες… φωτός συνεχίζονται οι εργασίες του δήμου μας για την αντικατάσταση των φωτιστικών σωμάτων με λαμπτήρες σύγχρονης τεχνολογίας και υψηλής ενεργειακής απόδοσης τύπου LED. Ήδη έχουν εγκριθεί 4,3 εκατομμύρια ευρώ που είναι ο συνολικός προϋπολογισμός για 8.160 φωτιστικά και λαμπτήρες LED για εξοικονόμηση ενέργειας, προστασία του περιβάλλοντος και μεγαλύτερη ασφάλεια στις γειτονιές που φωτίστηκαν σε όλο τον δήμο.

Ο σωστός και ποιοτικός φωτισμός στους δημόσιους χώρους αποτελεί πολύ σημαντικό παράγοντα της καθημερινότητας μας και αναβαθμίζει την ποιότητα ζωής μας, ενώ αποτελεί αδιαπραγμάτευτη προτεραιότητα για τη διοίκησή μας και για εμένα προσωπικά. Εδικά σε μία περίοδο που ο πλανήτης ολόκληρος ταλανίζεται από σοβαρά οικολογικά προβλήματα αλλά και την ενεργειακή κρίση που ενέτεινε ο πόλεμος στην Ουκρανία, ο δήμος μας με το έργο αυτό αναδεικνύεται πρωταγωνιστής και στην εξοικονόμηση ενέργειας. Με την ολοκλήρωσή του ο Δήμος Πυλαίας – Χορτιάτη θα πετύχει σημαντική αναβάθμιση του φωτισμού στις γειτονιές αλλά και σημαντική εξοικονόμηση ενέργειας, καθώς τα φωτιστικά LED έχουν χαμηλότερη κατανάλωση ρεύματος σε σχέση με τα συμβατικά, που φτάνει έως και 70%! Παράλληλα έχουν μεγάλο χρόνο ζωής, κάτι που μειώνει και το κόστος συντήρησης τους. Σε μια εποχή που η Πολιτεία «προσπαθεί» να λύσει το υπερβολικό ενεργειακό κόστος με μείωση του φωτισμού στους δημόσιους χώρους(!!)και το σβήσιμο 1 στις 10 συμβατικές λάμπες σε πάρκα και δρόμους(!!!)εμείς πρωτοπορούμε με τους νέους LED λαμπτήρες υψηλότατης απόδοσης και 70% ενεργειακής οικονομίας, αναδεικνύοντας τη σημαντικότητα της πρωτοβουλίας μας ανάμεσα στους πρώτους δήμους της χώρας.

Τη βελτίωση της καθημερινότητας στον δήμο μας, με περισσότερο φως και περισσότερη ασφάλεια στους δρόμους και στις γειτονιές, επιβραβεύουν καθολικά οι συμπολίτες μας με δεκάδες ευχαριστήριες επιστολές, τηλέφωνα αλλά και στη ζωντανή επικοινωνία μας. Είναι μια σημαντική ηθική δικαίωση για τη μεγάλη προσπάθεια του δήμου μας και τους ευχαριστούμε όλους δημόσια! 

Σημαντική εξέλιξη και η κατασκευή στον δήμο σας του Παιδιατρικού Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου από το Ίδρυμα «Στ. Νιάρχος». Σε τι φάση βρίσκεται το έργο;

Είμαστε πραγματικά χαρούμενοι και υπερήφανοι που ένα από τα μεγαλύτερα πρότζεκτ στον τομέα της υγείας στην πατρίδα μας υλοποιείται στον δήμο μας. Το Πανεπιστημιακό Παιδιατρικό Νοσοκομείο του Φιλύρου παίρνει σάρκα και οστά χάρη στη γενναιόδωρη δωρεά του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος», αλλά και την αγαστή συνεργασία κυβέρνησης και δήμου. Ξεκινά να κατασκευάζεται αρχές του 2023 και θα είναι έτοιμο έως το τέλος του 2025 για να αποτελέσει πραγματικό στολίδι για τη Θεσσαλονίκη, τη Βόρεια Ελλάδα, αλλά και ευρωπαϊκά και παγκόσμια.

Σημαντικό θέμα για όλη τη Θεσσαλονίκη είναι και η ανάπλαση του Παραλιακού Μετώπου. Η γνώμη σας; Θα την στηρίξετε;

Πρόκειται ίσως για την πιο μεγάλη πρόκληση των επόμενων πολλών ετών για τη Θεσσαλονίκη, μια οραματική πρωτοβουλία του περιφερειάρχη Απόστολου Τζιτζικώστα, η οποία στηρίζεται από την κυβέρνηση και προσωπικά τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, αλλά και από όλους τους αυτοδιοικητικούς της περιοχής. Το πρότζεκτ θα αλλάξει την εικόνα του παραλιακού μετώπου της Θεσσαλονίκης σε μήκος 40 χιλιομέτρων: ξεκινάει από το Καλοχώρι, στα δυτικά, και περνώντας από Θεσσαλονίκη, Καλαμαριά, Πυλαία φτάνει στο Αγγελοχώρι, στα ανατολικά, δημιουργώντας έτσι 40 χλμ. συνεχόμενης παράκτιας ζώνης αναψυχής και περιπάτου, με χώρους πολιτισμού και αθλητισμού και στον δήμο μας με τα 6 χιλιόμετρα παραλίας. Ο δήμος Πυλαίας-Χορτιάτη είναι έτοιμος για το μεγάλο αυτό εγχείρημα, για μια «ριβιέρα» στα ανατολικά, υπερτοπικής σημασίας, αφού ήδη έχουμε πετύχει να ολοκληρωθεί με ΦΕΚ το ΓΠΣ στην Πυλαία, που μετά δεκαετίες νοικοκυρεύει την περιοχή.

-Την τελευταία πενταετία ο δήμος Πυλαίας – Χορτιάτη έχει «σαρώσει» τα βραβεία «Best City Awards» μεταξύ όλων των δήμων της χώρας. Για ποιους τομείς έχετε βραβευτεί;

Είναι γεγονός ότι έχουμε γίνει πολυνίκες στον διαγωνισμό «Best City Awards» που βραβεύει καλές πρακτικές δήμων που ξεχωρίζουν. Σε πέντε μόλις χρόνια που γίνεται η διοργάνωση έχουμε κερδίσει 8 βραβεία, αποδεικνύοντας ότι ο δήμος Πυλαίας-Χορτιάτη είναι πρωταγωνιστής και στην καινοτομία.

Το φετινό αργυρό βραβείο στην ενότητα «διαχείριση ενέργειας» είναι το 8ο κατά σειρά την τελευταία 5ετία και μας γέμισε χαρά και ικανοποίηση για τις υπηρεσίες που προσφέρουμε στους πολίτες. Αυτό είναι και το νόημα των διακρίσεων: όχι κάποιες πλακέτες στις προθήκες του δημαρχείου, αλλά η εξυπηρέτηση των πολιτών και μάλιστα στο συγκεκριμένο πεδίο της εξοικονόμησης ενέργειας που πλέον είναι σημαντικό σε εθνικό επίπεδο.

Στις κορυφαίες προηγούμενες διακρίσεις του δήμου συμπεριλαμβάνονται το χρυσό βραβείο για την ψηφιακή υπηρεσία e-poleodomia, όπου οι πολίτες μπορούν ψηφιακά να καταθέσουν και να παραλάβουν τα απαραίτητα έγγραφα για πολεοδομικές τους δραστηριότητες, το χρυσό βραβείο για το πρόγραμμα «Greensoul» για τη βελτιστοποίηση της ενεργειακής αποτελεσματικότητας σε δημοτικά κτήρια και το αργυρό βραβείο για τις αστικές υποδομές, όπου το κέντρο βάρους ήταν η αυτόνομη εξυπηρέτηση των συνανθρώπων μας που πάσχουν από άνοια. Είχαν προηγηθεί τρία βραβεία που αφορούσαν στην ηλεκτρονική παρακολούθηση της πορείας εγγράφων στις δημοτικές υπηρεσίες και τη μείωση της γραφειοκρατίας, την υλοποίηση συστήματος τηλεπαρακολούθησης για υποστήριξη μοναχικών ηλικιωμένων δημοτών και στην υλοποίηση συστήματος τηλεϊατρικής για ιατρικές εξετάσεις δίχως να χρειάζεται η μετακίνηση του εξεταζόμενου. Θυμίζω ότι το πρώτο χρυσό το είχαμε πάρει για την πρωτοποριακή δράση στον χώρο του πολιτισμού, όταν είχαμε διαμορφώσει τις στάσεις του ΟΑΣΘ σε βιβλιοθήκες για τους επιβάτες των λεωφορείων στον δήμο μας, κάνοντας τη διαδρομή με το λεωφορείο ένα όμορφο ταξίδι ανάγνωσης και πολιτισμού.

-Τι ακριβώς κάνει αυτή η «έξυπνη» πλατφόρμα Ianos Energy,  για την οποία βραβευτήκατε φέτος;

Η νέα διάκριση μας εμπνέει σίγουρα για ακόμη περισσότερη καινοτομία. Με το λογισμικό IANOS ο δήμος μας έχει στα χέρια του ένα καινοτόμο τεχνολογικό εργαλείο «Έξυπνης Πόλης» που εξοικονομεί οικονομικούς και περιβαλλοντικούς πόρους, σε μία εποχή που εξαντλούνται.

Για τη φετινή διάκριση είμαστε ιδιαίτερα υπερήφανοι, γιατί έρχεται σε μία περίοδο διεθνούς ενεργειακής καταιγίδας που έχει επιφέρει τεράστιες αυξήσεις στους λογαριασμούς ρεύματος. Νομίζω ότι έκλεψε την παράσταση στα φετινά «Best City Awards», καθώς με τη νέα έξυπνη πλατφόρμα επιτυγχάνεται η αυτοματοποιημένη Ηλεκτρονική Καταγραφή, Απεικόνιση και Ανάλυση της Κατανάλωσης Ενέργειας στον δήμο.

Αυτό σημαίνει ότι με την ανάλυση των στοιχείων της αναδεικνύονται τα ενεργοβόρα σημεία που αφορούν δημοτικά κτίρια και όπου απαιτούνται στοχευμένες παρεμβάσεις για να εξοικονομηθούν πόροι. Τα αποτελέσματα είναι απτά και πολλαπλά: Σε σύγκριση με το 2014, καταγράφηκε πτώση της κατανάλωσης σε Κwh κατά 14% και κατά 5% στο ύψος των λογαριασμών.

Πρόκειται για καλή πρακτική που πιστοποιεί το γεγονός ότι ο δήμος μας μένει προσηλωμένος στην ενεργειακή θωράκισή του προστατεύοντας ταυτόχρονα το περιβάλλον, σε μια εποχή όπου ο έλεγχος και ο περιορισμός της ενεργειακής κατανάλωσης έχει αποκτήσει τεράστια σημασία.

Όλα αυτά με βασικό στόχο τη βελτίωση της καθημερινότητας του πολίτη. Αποτελούν όμως και μια υπόσχεση για όλους μας να συνεχίσουμε με το ίδιο πάθος και την ίδια ταχύτητα στην κούρσα της ψηφιακής εποχής και της καινοτομίας.

-Σε λίγο περισσότερο από 1 χρόνο θα έχουμε αυτοδιοικητικές εκλογές. Θα είστε και πάλι υποψήφιος στον δήμο Πυλαίας – Χορτιάτη;

Στις τελευταίες εκλογές η εμπιστοσύνη των συμπολιτών μας στον δήμαρχο ανανεώθηκε με το εντυπωσιακό 71%. Πάνω σ’ αυτή τη στέρεη σχέση εμπιστοσύνης χτίζουμε. Ναι, θα είμαι ξανά υποψήφιος δήμαρχος στον δήμο με τη δημοτική μας παράταξη. Συνεχίζουμε όλοι μαζί ένα πολύπλευρο και ιστορικό έργο που υποστηρίζεται από τους συμπολίτες μας. Τελειώνουμε τα «μεγάλα» έργα, συνεχίζουμε να είμαστε αποτελεσματικοί στα «καθημερινά», βελτιώνουμε ακόμη περισσότερο την εξυπηρέτηση του πολίτη και διευρύνουμε και άλλο την κοινωνική μας αγκαλιά για τους ευάλωτους συμπολίτες μας.

Όσοι με γνωρίζουν ξέρουν ποιο είναι το πολιτικό μου μότο: Καθημερινά δίπλα στον δημότη. Κάθε μέρα βγαίνω έξω, περπατάω και συζητάω στις γειτονιές. Αυτό είναι το πιο σημαντικό εργαλείο που έχω στα χέρια μου, η άμεση επαφή με τον πολίτη. Με τις ανάγκες της κάθε γειτονιάς. Από τα μικρά και καθημερινά, όπως η καθαριότητα, τα σχολεία, οι παιδικές χαρές και οι χώροι άθλησης μέχρι τα μεγάλα έργα υποδομής που οδηγούν την πόλη μας στο αύριο. Έτσι θα συνεχίσω και στη νέα θητεία, επικεφαλής μιας δυνατής, ενωμένης και άξιας ομάδας αυτοδιοικητικών από κάθε περιοχή και γειτονιά του δήμου μας.

  Η ευαισθησία και η σκληρή δουλειά θα συνεχίσει να μας οδηγεί. Οι δημότες μας θα είναι και πάλι στο κέντρο κάθε πολιτικής μας!

  Εκλογικά κέντρα

  Πανόραμα
  Κομνηνών 15, 1ος όροφος
  Τηλ. 2310 346 162

  Πυλαία
  Προφήτη Ηλία 32 (Πλατεία Δημαρχείου)
  Τηλ. 2310 330 323

  Ασβεστοχώρι
  Μακεδονομάχων 23
  Copyright © 2023. all rights reserved.
  Design by ADVISION