Το μεγαλείο του εθελοντισμού

Άρθρο Ιγνάτιου Καϊτεζίδη στην ιστοσελίδα voria.gr

Τίποτα δεν απελευθερώνει το μεγαλείο του ανθρώπου όπως η επιθυμία να βοηθήσουμε και να υπηρετήσουμε τους άλλους ανθρώπους.

Αυτό το μότο βρίσκει την πλήρη έκφρασή του στο πρόσωπο του αείμνηστου Αθανάσιου Σωτηράκη, του “Απόστoλου του εθελοντισμού”, όπως τον αποκαλούσαν με σεβασμό συνεργάτες και φίλοι, ο οποίος υπηρέτησε το πιο ανιδιοτελές κίνημα για περίπου 40 χρόνια και τον οποίον τιμήσαμε ως Δήμος Πυλαίας – Χορτιάτη.

Τον Σάκη τον γνωρίσαμε στη μεγάλη πυρκαγιά του Σέιχ Σου (1997), στον σεισμό της Αθήνας στη Rikomex (1999), στον σεισμό στην Τουρκία (1999), στο τσουνάμι της Ινδονησίας (2005), στη μεγάλη πυρκαγιά της Πελοποννήσου (2007), στον σεισμό στη Λακουίλα στην Ιταλία (2009), στις πυρκαγιές στην Αττική (2009), στον σεισμό στην Αϊτή (2010) όπου βοήθησε στη διάσωση επιζώντων  από τα ερείπια ξενοδοχείου κερδίζοντας τα εύσημα του τ. Προέδρου των ΗΠΑ Bill Clinton και πρόσφατα στην έρευνα, διάσωση και παροχή Α’ Βοηθειών σε κατοίκους της Χαλκιδικής (2019). Επίσης, με την Επίλεκτη Ομάδα Διάσωσης / Elite Rescue Team με την οποία συμμετείχε σε ανθρωπιστικές αποστολές στη Γιουγκοσλαβία (1999) και στη Γάζα (2008), καθώς επίσης και στη διάσωση ναυαγών προσφύγων στη νήσο Λέσβο (2016-2017).

Ο Σάκης ήταν από τα παλαιότερα στελέχη και πρόεδρος της επίλεκτης ομάδας διάσωσης Elite Rescue Team που έχει έδρα στον δήμο μας. Για αυτό και αποφασίσαμε να δώσουμε το όνομά του στην Παιδική μας Χαρά, στο Ελαιόρεμα της Πυλαίας, όχι μόνο για να μείνει για πάντα στη μνήμη όλων μας αλλά κυρίως για να αποτελεί παράδειγμα και σημείο αναφοράς στα μικρά παιδιά και στους νέους ανθρώπους, τους γονείς τους. Ένα θετικό παράδειγμα από εκείνα που τόσο πολύ λείπουν από το προσκήνιο στη σημερινή δύσκολη εποχή των πολλαπλών και αμφιλεγόμενων προτύπων.

Τιμώντας τον Σάκη που έφυγε ξαφνικά και πρόωρα «χτυπημένος» από τον Covid-19, τιμούμε την ανθρωπιά, την αλληλεγγύη και τον εθελοντισμό. Τιμούμε μαζί και όλους εκείνους τους “άγνωστους στρατιώτες” της ειρήνης, τους ανθρώπους δηλαδή που προσφέρουν καθημερινά και σε ανύποπτο χρόνο στην κοινωνία, χωρίς ποτέ να ζητήσουν αντάλλαγμα.

*Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 14 Μαΐου 2023 στην Παιδική Χαρά του Ελαιορέματος Πυλαίας που φέρει πλέον για πάντα το όνομά του.

  Η ευαισθησία και η σκληρή δουλειά θα συνεχίσει να μας οδηγεί. Οι δημότες μας θα είναι και πάλι στο κέντρο κάθε πολιτικής μας!

  Εκλογικά κέντρα

  Πανόραμα
  Κομνηνών 15, 1ος όροφος
  Τηλ. 2310 346 162

  Πυλαία
  Προφήτη Ηλία 32 (Πλατεία Δημαρχείου)
  Τηλ. 2310 330 323

  Ασβεστοχώρι
  Μακεδονομάχων 23
  Copyright © 2023. all rights reserved.
  Design by ADVISION