Με την ίδια θέρμη υποδέχτηκαν οι κάτοικοι του Φιλύρου και τη δεύτερη ενημερωτική εκδήλωση για την πορεία υλοποίησης της κατασκευής του Πανεπιστημιακού Παιδιατρικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα πολλαπλών εκδηλώσεων του Λυκείου Φιλύρου και συνδιοργανώθηκε από τον Δήμο Πυλαίας-Χορτιάτη και το ΙΣΝ.

Το Πανεπιστημιακό Παιδιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης ΙΣΝ, το οποίο θα κατασκευαστεί και θα εξοπλιστεί πλήρως με τη γενναιόδωρη δωρεά του κοινωφελούς Ιδρύματος, εντάσσεται στο πλαίσιο της ευρύτερης «Πρωτοβουλίας για την Υγεία», που εκπονεί το ΙΣΝ σε όλη τη χώρα. Η Πρωτοβουλία για την Υγεία, με συνολικό προϋπολογισμό που υπερβαίνει τα 400 εκατομμύρια ευρώ, αφορά στην ανέγερση 3 νέων νοσοκομείων, την προμήθεια εξειδικευμένου εξοπλισμού και την υποστήριξη εκπαιδευτικών προγραμμάτων, με στόχο την ενίσχυση της ιατρονοσηλευτικής φροντίδας σε όλη τη χώρα.
Στη διάρκεια της δεύτερης ανοιχτής εκδήλωσης μίλησαν τα μέλη της Ομάδας Σχεδιασμού και Διαχείρισης του Έργου, εκπρόσωπος της Προεδρίας της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, εκπρόσωποι του ΙΣΝ, της Εκκλησίας, της 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας, καθώς επίσης και ο δήμαρχος Πυλαίας-Χορτιάτη, Ιγνάτιος Καϊτεζίδης.
«Καλωσορίζω τους καλούς φίλους από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, το οποίο με μια σημαντική δωρεά βάζει τις βάσεις για την υλοποίηση ενός τεράστιου έργου στον χώρο της υγείας, όχι μόνο για την περιοχή και τη Θεσσαλονίκη, αλλά για όλη τη Βόρεια Ελλάδα. Καλωσορίζω και τον εκπρόσωπο της Προεδρίας της Κυβέρνησης που δείχνει το έμπρακτο ενδιαφέρον του ίδιου του πρωθυπουργού για το Πανεπιστημιακό Παιδιατρικό Νοσοκομείο ΙΣΝ. Κάθε έξι μήνες θα γίνεται αυτή η ενημέρωση  και αυτό είναι δείγμα της αξιοπιστίας που διακρίνει τους ανθρώπους του Ιδρύματος. Είναι υποχρέωση όλης της τοπικής κοινωνίας να στηρίξει αυτή τη μεγάλη εθνική προσπάθεια. Προσωπικά στρατεύομαι με όλες τις υπηρεσίες του  δήμου για να «τρέξουμε» το παιδιατρικό μας νοσοκομείο», σημείωσε στον χαιρετισμό του ο δήμαρχος Πυλαίας-Χορτιάτη, ο οποίος δήλωσε αισιόδοξος ότι το νοσοκομείο θα ολοκληρωθεί νωρίτερα από τα χρονοδιαγράμματα. Όπως έγινε με το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ), το χρονοδιάγραμμα του έργου ήταν για 10 χρόνια και παρά το γεγονός ότι την περίοδο αυτή στην Ελλάδα άλλαξαν 7 κυβερνήσεις η κατασκευή του καθυστέρησε μόνο 6 μήνες!
Ο Υπεύθυνος Διαχείρισης Μεγάλων Δωρεών του ΙΣΝ, Γιάννης Ζερβάκης, αναφέρθηκε στη δράση του Ιδρύματος και στο ιστορικό του έργου, σημείωσε ότι όλα τα χρονοδιαγράμματα τηρούνται, γνωστοποίησε ότι έχει ολοκληρωθεί η προμελέτη και ότι ο στόχος παραμένει το νοσοκομείο να ολοκληρωθεί στην ώρα του, δηλαδή τον Οκτώβριο του 2024. Ο  Διευθυντής Τεχνικών Δωρεών του ΙΣΝ, Θεόδωρος Μαραβέλιας, παρουσίασε τη φιλοσοφία του σχεδιασμού του νέου νοσοκομείου, που αντλεί έμπνευση από τα αρχαία Ασκληπιεία, ενώ ο αρχιτέκτονας Γιάννης Βεντουράκης, εκπρόσωπος της ομάδας αρχιτεκτονικής μελέτης, από το γραφείο BETAPLAN, παρουσίασε σχέδια και φωτορεαλιστικά του νοσοκομείου, επισημαίνοντας ότι θα είναι ένα νοσοκομείο για παιδιά με όλα τα σύγχρονα παγκοσμίως νοσηλευτικά δεδομένα.
Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος της Προεδρίας της κυβέρνησης Μάριος Θεμιστοκλέους αφού ευχαρίστησε το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος για τη δωρεά επισήμανε τη σταθερή απόφαση της κυβέρνησης να στηρίξει κάθε έργο για τη βελτίωση της προσβασιμότητας στο νοσοκομείο, ανακοινώνοντας ότι έχει γίνει ήδη η μελέτη για τη βελτίωση του υπάρχοντος οδικού δικτύου του Φιλύρου, για την κατασκευή του οποίου καθώς και κάποιων έργων υποδομής έχουν δεσμευτεί 20 εκατομμύρια ευρώ από την Ελληνική Κυβέρνηση.
Ιδιαίτερα εντυπωσιακά τα σχέδια και οι προβλέψεις για το νέο νοσοκομείο και κοινή η διαπίστωση όλων ότι παρόμοιο του δύσκολα συναντάς σε ολόκληρο τον κόσμο, αφού μάλιστα επικεφαλής της μελετητικής ομάδας είναι ο παγκοσμίου φήμης Ιταλός αρχιτέκτονας Renzo Piano και η ομάδα του από το γραφείο Renzo Piano Building Workshop (RPBW).
Στη συνέχεια επακολούθησε εποικοδομητικός διάλογος με ερωτήσεις και παρεμβάσεις από τους κατοίκους της περιοχής που υποδέχτηκαν και στη δεύτερη ενημερωτική εκδήλωση με μεγάλη θέρμη το μοναδικό αυτό έργο στον τομέα της υγείας.

Παρουσίαση Πανεπιστημιακού Παιδιατρικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) ATLAS TV