Ψηφιακή διακυβέρνηση και στήριξη των ευπαθών ομάδων. Ψηφιακή τεχνολογία στην υπηρεσία των πολιτών.

Άρθρο Ιγνάτιου Καϊτεζίδη στην ιστοσελίδα grtimes.gr

Όλο και πιο συχνά συναντά κανείς όταν κάνει κλικ στις ιστοσελίδες των δήμων δεκάδες υπηρεσίες  που γίνονται πλέον ψηφιακά. Δείγμα ότι η τοπική αυτοδιοίκηση ήταν έτοιμη για το μεγάλο ψηφιακό άλμα που κάνει το τελευταίο διάστημα η χώρα. Ένα άλμα που έχει στο επίκεντρο τον πολίτη, καθώς προσφέρει πιο ασφαλή, πιο σίγουρη, πιο διαφανή και πιο γρήγορη εξυπηρέτηση.

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα που έγινε στη χώρα μας 109 δήμοι έχουν μεγάλη προσαρμοστικότητα στη χρήση ηλεκτρονικών υπηρεσιών, 140 μέτρια (ποσοστό 46%), ενώ 83 (ποσοστό 25%) εξακολουθούν να βρίσκονται σε πολύ χαμηλό επίπεδο.

Τι δείχνουν αυτά τα νούμερα; Ότι είμαστε σε καλό δρόμο, αλλά ότι έχουμε ακόμη πολύ δουλειά να κάνουμε.

Την ίδια στιγμή οι πολίτες δείχνουν να είναι πιο μπροστά. Σκεφτείτε μόνο την άνεση με την οποία ένα 5χρονο ή 6χρονο παιδί χειρίζεται το κινητό, κατεβάζει ένα app για να το χρησιμοποιήσει ή σερφάρει στο ίντερνετ ενός τάμπλετ. Ή ότι στα δύο χρόνια έναρξης και λειτουργίας του gov.gr η πλατφόρμα έχει χρησιμοποιηθεί από 8 εκατομμύρια διαφορετικούς πολίτες και έχει εκδώσει ηλεκτρονικά πάνω από160 εκατομμύρια έγγραφα ή δηλώσεις.

Στην ΠΕΔ Κεντρικής Μακεδονίας, όπου έχω την τιμή να προεδρεύω, βλέπουμε με ικανοποίηση ότι ο στόχος της δυναμικής ενσωμάτωσης ψηφιακών υπηρεσιών υλοποιείται από όλο και περισσότερους δήμους, ενώ και σε συμβουλευτικό επίπεδο γίνονται σημαντικά βήματα Σε αυτή την κατεύθυνση εντάσσεται η πρωτοβουλία της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας, που σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης Αυτοδιοίκησης, δημιούργησαν το «Κέντρο Υποστήριξης Στελεχών ΟΤΑ». Πρόκειται για ένα εξειδικευμένο μηχανισμό με στόχο τη μείωση του ψηφιακού χάσματος που παρατηρείται στους ΟΤΑ και την όσο το δυνατόν καλύτερη ενσωμάτωση των ψηφιακών υπηρεσιών που προσφέρονται στους δήμους.

Ως δήμος Πυλαίας-Χορτιάτη -και εδώ θα μιλήσω ως δήμαρχος- ήμασταν έτοιμοι ψηφιακά εδώ και καιρό. Θα σας αναφέρω μόνο τις επιδόσεις που έχει καταγράψει η πρωτοποριακή και καινοτόμα υπηρεσία «15195» του δήμου που λειτουργούσε παλιότερα στον πρώην Δήμο Πανοράματος και τώρα στο ενιαίο δήμο Πυλαίας-Χορτιάτη, καταγράφοντας τηλεφωνικά αλλά πλέον και ψηφιακά τα αιτήματα των πολιτών, αλλά και παρακολουθώντας στη συνέχεια (και αυτό είναι το σημαντικό) την επίλυσή τους. Μέσα σε 11 χρόνια είχαμε 180.000 αιτήματα, ενώ οι ψηφιακές εγγραφές όλο και αυξάνονται και έχουν πια ξεπεράσει τις 10.000 σε πέντε χρόνια!

Η ψηφιακή αυτοδιοίκηση λοιπόν είναι σήμερα η μια μεγάλη πρόκληση για την αυτοδιοίκηση. Η δεύτερη είναι κοινωνικού χαρακτήρα και αφορά στην υποχρέωση που έχουμε οι 38 δήμοι της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, αλλά και οι υπόλοιποι δήμοι σε ολόκληρη τη χώρα. Την υποχρέωση να συνεχίσουμε να δείχνουμε τον καλό μας εαυτό, όπως κάναμε σε όλη τη διάρκεια της πανδημίας και να στηρίζουμε μέσω των κοινωνικών μας υπηρεσιών τους ευάλωτους πολίτες. Στην πανδημία μπήκαμε μέσα στα σπίτια των συμπολιτών μας και παρά την επικινδυνότητα του ιού βοηθήσαμε, τόσο με τις υπηρεσίες καθαριότητας όσο και με τις Κοινωνικές μας Υπηρεσίες, όπως τα κοινωνικά παντοπωλεία και τα φαρμακεία, το πρόγραμμα «Βοήθεια στο σπίτι» κλπ. τους ηλικιωμένους και ευάλωτους συμπολίτες μας να αντιμετωπίσουν τις δυσκολίες της πανδημίας. Κινητοποιήσαμε εθελοντικές δράσεις και δωρεές από ιδιώτες και επιχειρηματίες για να διευρυνθεί ακόμη περισσότερο το δίχτυ προστασίας. Προστατεύσαμε τους πολίτες από την πανδημία, διοργανώνοντας σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ εκατοντάδες rapid tests, προλαμβάνοντας έτσι την περαιτέρω μετάδοση του ιού. Η Αυτοδιοίκηση παρότι υπέφερε από έλλειψη πόρων, καθώς οι συμπολίτες μας «ασφυκτιούσαν» οικονομικά από την καραντίνα ήταν αυτή που αποτέλεσε την πιο αποτελεσματική ασπίδα προστασίας για τον πολίτη.

Είναι αυτή που και σήμερα θα δώσει το σύνθημα της ανασυγκρότησης της οικονομίας της χώρας. Θα είναι αυτή που θα παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο. Αλλά για να το κάνει χρειάζεται την έμπρακτη στήριξη της Πολιτείας, σε αρμοδιότητες και πόρους. Αν η Πολιτεία εμπιστευθεί την Αυτοδιοίκηση, κερδισμένοι θα είναι οι πολίτες και αυτό είναι το σημαντικό.

  Η ευαισθησία και η σκληρή δουλειά θα συνεχίσει να μας οδηγεί. Οι δημότες μας θα είναι και πάλι στο κέντρο κάθε πολιτικής μας!

  Εκλογικά κέντρα

  Πανόραμα
  Κομνηνών 15, 1ος όροφος
  Τηλ. 2310 346 162

  Πυλαία
  Προφήτη Ηλία 32 (Πλατεία Δημαρχείου)
  Τηλ. 2310 330 323

  Ασβεστοχώρι
  Μακεδονομάχων 23
  Copyright © 2023. all rights reserved.
  Design by ADVISION