Όλοι μας έχουμε να διηγηθούμε μία ιστορία  από την Έκθεση

Άρθρο Ιγνάτιου Καϊτεζίδη στον ΤΥΠΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Μία όμορφη ανάμνηση από το μεγαλύτερο γεγονός της πόλης, που όλοι οι Θεσσαλονικείς από παιδιά αναμέναμε με χαρά και ενθουσιασμό.

«Κι όταν η Έκθεση τέλειωνε, η μουντάδα και η μελαγχολία επέστρεφαν στη Θεσσαλονίκη».

Η παραπάνω φράση ακούστηκε στο ντοκιμαντέρ «Ιστορίες της Έκθεσης» που  προβλήθηκε στο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης το 2015, τότε που κανείς δεν φανταζόταν ότι ένας ιός θα μπορούσε να «παγώσει» τον πλανήτη ολόκληρο.

Η νέα κανονικότητα που υπαγορεύει η πανδημία  δεν επιτρέπει τη διεξαγωγή της 85ης ΔΕΘ, τουλάχιστον με τη μορφή που τη γνωρίζαμε μέχρι σήμερα.

Η Έκθεση χάνει το εμπορικό και ψυχαγωγικό της κομμάτι με αποτέλεσμα το οικονομικό πλήγμα να είναι βαρύ για την οικονομία της Θεσσαλονίκης και τις απώλειες να υπολογίζονται σε δεκάδες εκατομμύρια.

Το δύσκολο τοπίο που διαμορφώνεται επιβάλλει τον σχεδιασμό από την κεντρική διοίκηση πολιτικών στήριξης των επιχειρηματιών που πλήττονται. Προσωπικά ως πρόεδρος της ΠΕΔ Κεντρικής Μακεδονίας σε συνεργασία με τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης και τον πρόεδρο της ΔΕΘ- Helexpo ήρθαμε σε επαφή με παραγωγικούς φορείς της Θεσσαλονίκης προκειμένου να ξεκινήσει η συζήτηση για την επόμενη μέρα.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, με κάνει να αισιοδοξώ το γεγονός ότι η Έκθεση εξελίσσεται και προσαρμόζεται στα νέα δεδομένα προκειμένου να μην σιγήσει αλλά να είναι παρούσα με την διοργάνωση ενός πολιτικο- οικονομικού φόρουμ.

Στέλνει το ισχυρό μήνυμα ότι μέσα στις συνθήκες που βιώνουμε, πρέπει να μάθουμε να επιβιώνουμε και να είμαστε προσαρμοστικοί και ευέλικτοι σε όλο το φάσμα της κοινωνικής και οικονομικής μας ζωής.

Η τοπική αυτοδιοίκηση, την οποία έχω την τιμή να υπηρετώ επί 30 χρόνια, ανταποκρίθηκε επάξια στη σκληρή δοκιμασία του πρώτου κύματος της υγειονομικής κρίσης. Έκανε το καθήκον της και με το παραπάνω. Οι πόλεις μας κρατήθηκαν όρθιες. Καθαρές και ασφαλείς. Κανείς συμπολίτης μας δεν έμεινε αβοήθητος.

Δεν είναι σπρίντ. Είναι μαραθώνιος δεδομένου ότι διανύουμε ήδη το δεύτερο κύμα της πανδημίας. Με τον χειμώνα προ των πυλών μπαίνουμε σε αχαρτογράφητα νερά, ευτυχώς όμως έχουμε πολεμοφόδια.

Την εμπειρία που αποκτήσαμε για την επόμενη μέρα. Την υπομονή και την υπεύθυνη στάση  που επέδειξαν οι πολίτες με πνεύμα συνεργασίας και πίστη ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε.

Αυτόν τον αγώνα τον δίνουμε όλοι μαζί. Είναι κάτι που πρέπει να το καταλάβει η πολιτεία, η οποία θέλω να πιστεύω πως κατανοεί τις νέες δύσκολες συνθήκες στις οποίες ως δήμοι καλούμαστε να ανταπεξέλθουμε.

Η τοπική αυτοδιοίκηση χρειάζεται οικονομική στήριξη για να επουλώσει τις πληγές της πανδημίας η οποία επέφερε απώλεια εσόδων με ταυτόχρονη αύξηση των εξόδων. Διαφορετικά υπάρχει κίνδυνος να καταρρεύσουν κοινωνικό κράτος και δομές, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τους πιο ευάλωτους συνανθρώπους μας.

Οι δήμοι, όπως και η χώρα ολόκληρη, περιμένουν να ανασάνουν το  «οξυγόνο» της ανάπτυξης με έργα πνοής από την ενίσχυση του στόλου του ΟΑΣΘ  με λεωφορεία, την ολοκλήρωση του ΜΕΤΡΟ και  τις υποδομές όπως το fly over στην περιφερειακή οδό μέχρι το τεχνολογικό πάρκο 4ης γενιάς Thess Intec

Περιμένουμε από  την παρούσα κυβέρνηση να κάνει αυτό που δεν έχουν καταφέρει οι προηγούμενες.

Τα  έχει καταφέρει σε δύσκολους τομείς, όπως η υγειονομική κρίση και τα εθνικά θέματα. Ας είναι το ίδιο αποτελεσματική και σε θέματα της καθημερινότητας των Βορειοελλαδιτών.

  Η ευαισθησία και η σκληρή δουλειά θα συνεχίσει να μας οδηγεί. Οι δημότες μας θα είναι και πάλι στο κέντρο κάθε πολιτικής μας!

  Εκλογικά κέντρα

  Πανόραμα
  Κομνηνών 15, 1ος όροφος
  Τηλ. 2310 346 162

  Πυλαία
  Προφήτη Ηλία 32 (Πλατεία Δημαρχείου)
  Τηλ. 2310 330 323

  Ασβεστοχώρι
  Μακεδονομάχων 23
  Copyright © 2023. all rights reserved.
  Design by ADVISION