«ΣΙΩΠΗ, ο Βασιλιάς ΑΚΟΥΕΙ»: Το αδιαχώρητο στις δύο παραστάσεις της «μικρής Όπερας» του ΝΙΚΟΥ ΚΥΠΟΥΡΓΟΥ σε σκηνοθεσία Αθανάσιου Κολαλά

 στο αμφιθέατρο «Σταύρος Κουγιουμτζής»

ΑΣΦΥΚΤΙΚΑ ΓΕΜΑΤΟ το αμφιθέατρο «Σταύρος Κουγιουμτζής» που υποδέχθηκε το θεατρόφιλο κοινό που το κατέκλυσε για να παρακολουθήσει την έξυπνη και συμβολική μουσικοθεατρική παράσταση «Σιωπή, ο Βασιλιάς ακούει» σε μουσική Νίκου Κυπουργού, σε σκηνοθεσία Αθανάσιου Κολαλά  και λιμπρέτο Θωμά Μοσχόπουλου. Μια παράσταση που παρουσίασε, με είσοδο ελεύθερη για το κοινό, το Κέντρο Πολιτισμού Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας σε συνεργασία με τον Δήμο Πυλαίας Χορτιάτη.

 Για άλλη μία φορά αποδείχθηκε ότι τα ποιοτικά και έξυπνα έργα μπορούν να φέρουν τον κόσμο στο θέατρο. Είναι χαρακτηριστικό ότι παρά το κρύο υπήρξε κοσμοπλημμύρα στο αμφιθέατρο του δημαρχείου Πανοράματος και στις δύο χθεσινές παραστάσεις. Οι θεατές απόλαυσαν μια πετυχημένη παραλλαγή του γνωστού παραμυθιού «Τα καινούργια ρούχα του βασιλιά» του διάσημου Δανού παραμυθά Χανς Κρίστιαν Άντερσεν. Το  λυρικό αυτό παραμύθι, που γράφηκε την περίοδο 1993-94,  ως  παραγγελία του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, είχε το ύφος και το μέγεθος «υπερπαραγωγής» με τη συμμετοχή 16 συντελεστών (λυρικοί τραγουδιστές, ensemble 6 μουσικών,  μαέστρος, χορωδοί) και βασικό σκοπό του να εισάγει τα παιδιά του δημοτικού στον κόσμο της μουσικής και του θεάτρου. Ήταν όμως εντέλει και μια «μικρή όπερα για μικρούς και μεγάλους», όπως χαρακτηριστικά την περιέγραψε ο Νίκος Κυπουργός. Το λιμπρέτο του  Θωμά Μοσχόπουλου, σε συνεργασία με τον συνθέτη μας μετέφερε αβίαστα στο βασίλειο της Μουσικής όπου με πολλή φαντασία, χιούμορ αλλά και σάτιρα, μπλέχθηκε η κλασική ιστορία του Άντερσεν με τη σημερινή καλλιτεχνική πραγματικότητα, εισάγοντας παράλληλα τον θεατή στις βασικές έννοιες της μουσικής.

ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ του έργου ο μουσικός του βασιλιά και η μούσα του, σκαρφίζονται ένα σχέδιο για να ξεγελάσουν τον βασιλιά που είναι γκρινιάρης και ιδιότροπος, καθώς κανένα μουσικό κομμάτι που του προτείνουν δεν του αρέσει. Οι απαιτήσεις του βασιλέα κατέληξαν να είναι παράλογες, ώσπου η Μούσα μεταμφιέζεται σε κάποιον δήθεν διάσημο μουσικό από το εξωτερικό  ο οποίος ισχυρίζεται ότι τη μουσική του μπορούν να την ακούσουν μόνο εκλεπτυσμένοι και με καλό γούστο ακροατές. Έτσι του παρουσιάζει ένα «αριστούργημα» σιωπής και φυσικά ούτε ο Βασιλιάς ούτε η αυλή του τολμούν να παραδεχθούν ότι δεν ακούνε τίποτε!

Ανάμεσα στους θεατές και ο δήμαρχος Πυλαίας Χορτιάτη, Ιγνάτιος Καϊτεζίδης ο οποίος δήλωσε: «Ήταν μια έξοχη και διδακτική παράσταση, μια εξαιρετική παιδική όπερα. Τα συγχαρητήρια μου στον συνθέτη Νίκο Κυπουργό και στον Θωμά Μοσχόπουλο που έγραψε το λιμπρέτο. Ευχαριστώ επίσης από καρδιάς τη φίλη, Πρόεδρο του Κέντρου Πολιτισμού Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας Άννα Μυκωνίου για την άριστη μεταξύ μας συνεργασία η οποία είναι βέβαιο ότι θα συνεχιστεί και με άλλες δράσεις».  

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν μεταξύ άλλων, η Πρόεδρος και Καλλιτεχνική διευθύντρια του Κέντρου Πολιτισμού της ΠΚΜ και Αντιπρόεδρος της Unesco Center for Woman and Peace in the Balkan Countries Άννα Μυκωνίου, ο αντιπρόεδρος του Κέντρου Πολιτισμού της ΠΚΜ Αθανάσιος Μπέγκας, η αντιδήμαρχος Πολιτισμού και Τουρισμού Ανατολή Κωνσταντινίδου, ο πρώην αντιδήμαρχος Σοφοκλής Κάλτσιος, δημοτικοί και τοπικοί σύμβουλοι και πλήθος  κόσμου.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ της παράστασης: Μουσική: Νίκος Κυπουργός, Λιμπρέτο: Θωμάς Μοσχόπουλος, με τη συνεργασία του συνθέτη, Μουσική διεύθυνση: Αλέξανδρος Πουρλουκάκης,Σκηνοθεσία–Σκηνικά–Κοστούμια: Αθανάσιος Κολαλάς ΣΟΛΙΣΤΕΣ: (Βασιλιάς): Αλέξανδρος Τζοβάνι, (Μούσα): Ελένη Δημοπούλου, (Μουσικός) Νίκος Κύρτσος. ΧΟΡΩΔΙΑ (Αυλικοί και Νότες): Αναστασία-Σοφία Αναστασοπούλου, Μαρία Κονδυλίδου, Γιώτα Κοντού, Κωνσταντίνα Μιχαηλίδου, Βασιλική Μπαξεβανίδου, Κική Τσαλίκη, Καλλιπάτειρα Χατζηκαλημέρη ΟΡΧΗΣΤΡΑ:  (Κλαρινέτο): ΝτεβίςΡάμα,  (Τρομπέτα): Λεωνίδας Μπαϊρακτάρης (Βιολί): Βασιλική Μπεκιάρη  (Τσέλο): Θεοδοσία Μιτζή, (Κρουστά): Στεφανομάριο Γαζίλας, (Πιάνο):  Αλέξανδρος Πουρλουκάκης.

  Η ευαισθησία και η σκληρή δουλειά θα συνεχίσει να μας οδηγεί. Οι δημότες μας θα είναι και πάλι στο κέντρο κάθε πολιτικής μας!

  Εκλογικά κέντρα

  Πανόραμα
  Κομνηνών 15, 1ος όροφος
  Τηλ. 2310 346 162

  Πυλαία
  Προφήτη Ηλία 32 (Πλατεία Δημαρχείου)
  Τηλ. 2310 330 323

  Ασβεστοχώρι
  Μακεδονομάχων 23
  Copyright © 2023. all rights reserved.
  Design by ADVISION